Velké dobrodružství Pepíka Střechy
Pavel Čech
Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.... celý text
Ilustracemi autor doslova vytváří příběh. Kouzelné okamžiky, fantastické světy, zapadlé uličky, zapomenuté zahrady. Vše ožívá. Vše žije. V textu autor používá i nalezený starý dobrodružný příběh. Chlapec s vadou řeči , který trpí posměšky spolužáků a noří se raději do světa fantazie knih, by mohl oslovit řadu dětí. Vyznění příběhu mi přijde z žánru fantasy. Nejvíce se mi líbily rozhovory se starými lidmi, a návštěvy v knihovně, konkrétně ta, ve které Pepíka povzbuzují jeho oblíbení hrdinové z dobrodružných knih. Nenechte si uniknout tuto kouzelnou a nádhernou knihu, třeba nám na dlani zůstane ležet malý modrý kamínek a svět se změní.....
Za mě nejkrásnější česká pohádka a komiks. Jak příběhově, tak výtvarně.
Zapůjčeno v knihovně. Ale brzy zakoupím do sbírky. Takový poklad prostě musím doma mít :) Koneckonců jako všechny knižní poklady Pavla Čecha.
Krásná a ještě jednou krásná!!! Přidávám se k velké chvále knížky. Půjčila jsem ji z knihovny, abych se rozhodla, jestli ji mám koupit a ano a kupuji ji hned dvakrát. Pro rodinu dcery i syna. Dala jsem ji přečíst manželovi a na dotaz, jak se mu líbí, odpověděl jenom: Moc, kup ji !!!! Krásný příběh, nádherné ilustrace!! Pavle Čechu, opravdu jste skvělý.
Jedna z mála knih oceněných ML, které se líbí i čtenářům. Příběh krásný, nikoliv ovšem dokonalý...
Nádhera, jedním slovem nádhera. Knihu si donesla dcera z knihovny a už si o ni napsala Ježíškovi. Říkala, že ji musí mít doma. Podotýkám, že než ji vrátila do knihovny, přečetla si ji ještě jednou. Proto i já si ji musela přečíst a dostalo se mi krásného příběhu, až jsem měla slzy v očích. A o nádherných ilustracích, které příběhu dodají ještě další hloubku netřeba ani mluvit.
Krásná kniha, která má jedinečný potenciál oslovit současně malé i velké čtenáře. A pokud jste si Pavla Čecha již oblíbili, tak se zde jako bonusu dočkáte řady jemných náznaků a odkazů na jeho předchozí knihy. Za mě prostě kniha, kterou musím mít doma a nespokojím se s pouhým vypůjčením z knihovny.
Trochu mne mrzí, že se tyto knihy začaly vydávat v menším formátu, který je sice skladnější, ale zdaleka v nich tolik nevynikne výtvarný prvek.
Krásná, kouzelná kniha....ke které se člověk rád vrací. Já mám tvorbu Pavla Čecha moc ráda :-)
Nezbývá mi nic jiného , než se přidat k pochvalným komentářům. Trefně poznamenal v doslovu knihy pan Prokůpek : Navzdory své velikosti je příběh ovšem stejně čistý, průzračný a křehký jako všechny Čechovi starší práce.
Milá a vlídná kniha. Pan Čech umí vytvořit nádherný svět plný romantických i tajuplných zákoutí a zavést nás jak do duše svého hrdiny, tak na krásná a prapodivná místa. Hodnotím plným počtem, protože je skvostná a rozhodně není jen pro děti. I dospělým může pomoci se sebeúctou a odvahou.
Knihy Pavla Čecha miluji a opakovaně se k nim vracím. Tajemství ostrova za prkennou ohradou a Velké dobrodružství Pepíka Střechy a "A" jsou knihy, které by neměly chybět v žádné domácnosti. A domnívám se, že se v nich najdou jak malí, tak velcí.
maminka to koupila, protože asi vyhrála nějakou soutěž a byl to zajímavý komix. Ale opravdu úžasná kniha opravdu úžasná.
....právě jsem dočetla a nemám slov.
Prostě krása....úžasně napsaná a hlavně namalovaná kniha s originálním a velmi dojemným dějem. Zkrátka láska na první přečtení....
Když knížku otevřete usmějete se, v polovině ukápne slzička a na konci se budete přemáhat aby jste nebrečeli jako malé děti. Pavel Čech dokáže přehodit výhybku Vašich pocitů na tu zapomenutou dětskou kolej a na té krásné cestě Vám stihne ukázat, že svět je stejně krásný jako Vaše sny. Pavle Čechu jsi skvělý, děkuji :)
Příběh o Pepíkovi, trochu ustrašeném chlapci, je nostalgickým výletem do chlapecké fantazie, kde vítězí křehkost a srdce na správném místě...
Nádherná kniha, líbilo se mi bruslení na řece jako na holandském kanále a postupně bez lidí až do Stínadel ...
Úžasná kniha. Krásný příběh, a ty ilustrace.. Původně jsem knížku půjčila pro dceru, ale sama jsem si ji přečetla už dvakrát..
Škoda toho textu. Kdyby byl Pepík Střecha čistě obrázkový byl by výborný. Ale mě tam ten text prostě vadí... Ale i tak je to dobrá knížka.
2014 | Dobrodružství pavouka Čendy |
2011 | Dědečkové |
2012 | O zahradě |
2012 | Velké dobrodružství Pepíka Střechy |
2014 | O čertovi |
Příběh Pepíka Střechy asi nemusí oslovit úplně každého. Protože je to hodně zvláštní pohádka a každý si ji může vysvětlit po svém. Myslela jsem, že u mne zůstanou v kategorii "divných příběhů zdánlivě jen pro děti" nepřekonatelné Pohádky Olgy Scheinpflugové, Pavel Čech je ale v mé soukromé databázi dotáhl a dovedl téměř k dokonalosti.
Je nádherné sledovat, jak se propojují dva světy, ten reálný a ten z říše fantazie a hranice není nikde jasná. A nakonec je to úplně jedno, protože síla je v jejich spojení a hlavně v tom, jakou stopu v nás zanechají.
Vzpomínám si, jak jsme se sourozenci na zahradě našeho domu prožívali úžasná dobrodružství hrdinů z verneovek a stačilo nám k tomu jenom pár vzrostlých hrušní a jeden starý šeřík s větvemi u země a naše ochota se poddat fantazii.
V tu chvíli hry jsme v jeho větvích opravdu utíkali na moři před piráty, šplhali se na kopec, na který nemohla láva valící se k nám ze sopky, našli jsme v pustině obří termitiště, co v něm přespával Dick Sand z Patnáctiletého kapitána. A spoustu jiných dalších míst pro nás ten strom představoval.
A když jsme pak utíkali jako Pepík Střecha hladoví domů, měli jsme v hlavě opravdové obrazy z našich nebezpečných dobrodružství. Bylo úplně fuk, co je "reálné".
Děti si nejvíc vyhrají se svou vlastní fantazií než se sebelepší a dokonalou mechanickou hračkou, která jim podá všechno polopatě.
A Pepík Střecha tu fantazii nabízí všem vrchovatou míru.