O zahradě přehled

O zahradě
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140867/bmid_o-zahrade-uoH-140867.jpg 5 240 240

Pavel Čech je ve své knize především výtvarníkem: mistrem v malbě labyrintu uliček starého města, zešeřelých zákoutí a oprýskaných zdí, ale i rozpálených žlutých pouští či zelenkavého podmořského světa - tedy fantazií, které běží hlavou malému Františkovi. (...) Poetický a okouzlený příběh, který se klene nad celostránkovými obrázky tónovanými do teskných, podzimních barev, má jasný dramatický oblouk: je strohý, ale sevřenost je jeho předností. (...) A ten nádherný výlet, který Františkovi buď pouze proběhne hlavou, anebo jej opravdu prožije, je radost na stránkách sledovat. Nejen pro dětského čtenáře.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O zahradě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (64)

Varjohukka
08.05.2024 4 z 5

Čarokrásné. To je slovo, které mi při čtení vytanulo na mysli. Není to první kniha, kterou jsem od autora četla a asi nebude ani poslední!

Cara.17
07.04.2024 5 z 5

"Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči. Jsou tajemství, jejichž kouzlo dospělé srdce nezachytí..."

Když jsem si tuhle knihu poprvé prolistovala, aniž bych četla text, říkala jsem si, že je to taková jednohubka, kterou přečtete během čtvrt hodinky a navíc se u ní pokocháte zajímavými a velice zdařilými ilustracemi.
Poté, co jsem ji přečetla...
No... Hádám, že všichni, kdo tohle četli mi budou bezpochyby rozumět.
Příběh, který se ukrývá na stránkách této velké knihy, je z jednoho směru nádherný a neskutečně pravdivý a z toho druhého velice smutný a hořký.
Je o nevyhnutelnosti dospělosti a stáří, o tom, jak moc a rychle se všechno kolem nás - včetně nás samotných - mění. Je o ohlédnutí se za tím, jací jsme byli jako děti. Jak rozličné bylo naše vnímání, jak silná naše představivost a jak kouzelné naše sny.
A bohužel - jak snadno a téměř nepostřehnutelně tohle všechno v nás uvadlo kvůli starostem a honbou za pomíjivými a leckdy nedůležitými věcmi.
Myslím, že nikdo nemůže tuhle knihu dočíst, aniž by se aspoň na chvilku nezastavil a nezamyslel...
Nádherný příběh. Vřele doporučuji všem dospělým, kteří na rozdíl od dětí dokážou plně porozumět hloubce tohoto poselství.


Karolína18
07.02.2024 5 z 5

To byla taková nádhera! Myslím, že Čech ani nic jiného neumí. Moc jsem si užila číst o snovém světě, který se většinou otevírá jen dětem a jejich očím. Nádherné popisy plné fantazie, které musí každého čtenáře přenést do jiných končin. Nadpozemské čtení. Zároveň tam byla opravdu popsána ta krutá realita, že lidé ztrácí možnost vidět i to neviditelné, dospějí, spěchají, zmizí, ale svět plný dobrodružství zůstává, ať jej vidíme, vnímáme, nebo jsme moc zaměstnáni pozemskými starostmi. Nesmíme pospíchat, abychom vše, co život nabízí, viděli. Tolik mi to připomínalo Ajvazovo Druhé město, jenom v dětském hávu. Nejvíce se mi líbilo přirovnání: „... najednou si připadal stejně zakutálený jako ona (zelená kulička z dětství).“
A ta hra barev? Vše z toho vnímám, jak se svět proměňuje, co se změnilo, co už není.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O zahradě v seznamech

v Přečtených305x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených41x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit43x
v dalších seznamech7x