Bouřlivé časy
Anne Jacobs
Venkovské sídlo série
Staré venkovské sídlo, svatba a množství vzpomínek, v nichž ožívají minulé časy Na sídle Dranitz zvoní svatební zvony. Franziska a Walter jsou po dlouhých letech konečně svoji. Všechno mohlo být krásné nebýt rodiny, která se odmítá usmířit. Vytoužená svatební cesta jim poskytne možnost znovu se sblížit a oživit staré vzpomínky. Zvláště pro Waltra je důležité vypovědět Franzisce, co se opravdu odehrálo v oněch hrůzných letech války, proč se navzdory tomu, že se tolik milovali, nemohli vzít...... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2019 , Ikar (CZ)Originální název:
Stürmische Zeiten, 2018
![Tynaja Tynaja](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Je to takové poklidné čtení, když si chcete odpočinout od dramatických knih.
Ráda jsem si to přečetla a těším se na třetí díl.
![D.-e.-e.- D.-e.-e.-](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14360/d-e-e-Tpb.jpg?v=1576177195)
(SPOILER)
Můj komentář prolíná jedničku i dvojku, tak odpusťte. Začnu dvojkou: Fakt zklamání. Žádná pořádná zápletka ani nečekaná pecka. V jedničce alespoň Walter "vstane z mrtvých" a ještě k tomu se nečekaně spustí s Elfried. Ve dvojce se ale nestane zhola nic!
Ještě se tam dokonce objevil nesoulad. Autorka napsala respektive vymyslela dvojku asi až po jedničce a neměla to promyšlené jako celek. V jedničce totiž Walter, jak přímou řečí říká, prásknul kamarády, aby si zachránil vlastní kůži a ve dvojce to najednou udělal, aby zachránil Franzisku. Otočka, o které si spisovatelka asi myslí, že ji čtenář ani nepostřehne.
Vím, že jsem tuto dobu Bohu díky nezažila, ale těžko se věří událostem. Vážně nebylo možné se s Elfried nějakým způsobem následně spojit, když už ji vlastní matka a sestra údajně musely opustit, aniž by dokázaly vymyslet něco, čím by tomu zabránily? Dále: Walter Franzisku podle jeho slov vroucně miluje (chápu, že na dnešní poměry se vlastně neznali, ale i tak), poté na vlastní oči vidí, jak pro něj zarputile, se vší vervou a oddaností riskuje život a hned nato ji ani pořádně nehledá a do deseti dnů po návratu na Dranitz spí s Elfried. To celé zakončeno odpuštěním, které přijde dřív než bys řekl "švec". Nevím, nevím, co si myslet...
![hrosik3 hrosik3](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jsem zvědavá na další pokračování, ale napsané je to poněkud těžkopádně. Místy se musím do čtení nutit. Žádná z postav není vyloženě sympatická.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásné pokračování, jen to nebylo tak jako předchozí kniha, od které jsem se nemohla odlepit. Jde se na další díl.
![TeraBla TeraBla](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/325231/m_terabla-QIk.jpg?v=1614104508)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Stále svižné a nenáročné čtení. Bohužel si nedokážu oblíbit ani jednu postavu, ani se vcítit do příběhu a prostředí. Nicméně jsem zvědavá na další díl.
![Zelený.úval Zelený.úval](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160228/m_zeleny-uval-4np.jpg?v=1620426940)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Druhý díl mě bavil o něco více. Zde byly zajímavé hlavně zápisky Míny o starých časech. Přišlo mi, že postavy v celém příběhu nejsou vůbec předvídatelné a je těžké určitě, která je vlastně kladná a která ne.
![Aranel15 Aranel15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160121/m_aranel15-bas.jpg?v=1600153250)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Trochu jsem postrádala více příběhů a zážitků ze starých časů, ale i tak se těším na další díl.
![putpuda putpuda](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10209/putpuda-8re.jpg?v=1587670049)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pokračování bylo celkem fajn, ale nebavilo mě tolik jako první díl. Mám doma i třetí, tak si určitě přečtu i ten, až na něj bude nálada ;)
![Kekik Kekik](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132698/m_kekik-vi4.jpg?v=1540829191)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ke konci března roku 2021 jsem četla první díl Venkovského sídla. Kniha mě zklamala, a proto jsem se na druhý díl vrhla až o dva roky později. A dobře jsem udělala. Čas mně rozhodně prospěl.
Druhý díl Venkovského sídla mně učaroval od samého začátku. Chvíli tedy trvalo, než jsem se zorientovala v postavách, přeci jenom dva roky je dlouhá doba, ale nakonec jsem to zvládla bez nahlédnutí do prvního dílu.
Ano, kniha je bez větší akce, a téměř nic se zde nestalo, ale bavila. A to hodně. Více než tehdy první díl. Na třetí setkání se velmi těším.
![Kristulda Kristulda](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54475/m_kristulda-DK4.jpg?v=1672660495)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemné pokračování, líbí se mi i ty vzpomínkové části. Dobře se to čte, pouze z těch osob mi není nikdo vyloženě sympatický, to je trochu škoda, ikdyz možná ten Ulli se mi zdá fajn. Jsem zvědavá na 3 díl.
![mnohoknih mnohoknih](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/379179/m_mnohoknih-vrt.jpg?v=1666463029)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Autorka ví, jaký používat rytmus psaní, aby se příběh dobře četl. Dobrý nápad je i využít vzpomínky aktérů. Ale je to prostě druhý díl, klasická nuda.
![Marika Vanova Marika Vanova](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21874/m_marika-vanova.jpg?v=1730170753)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh o životě na panském sídle v Dranitzu, jeho obyvatelích a i přilehlého okolí je psán velmi čtivě. Musím se ale přiznat, že mi žádná z postav není úplně sympatická, snad jen malá Julča a starý pan Walter. Těším se na třetí díl.
![Ivanule Ivanule](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51672/m_ivanule-sT7.jpg?v=1676215466)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento díl se mi moc líbit, i když jsem zjistila, že už jsem ho četla, ale to nevadí aspoň jsem si ji připomněla a můžu se vrhnout do dalšího dílu:)
![marli58 marli58](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
I druhý díl se mně líbil. Moc hezky se kniha čte. Trochu mně vadí ta německá jména - někdy divná - Mücke a někdy zbytečně dlouhá - Karl-Erich. Ale dějově super.
![cibulka 8 cibulka 8](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Lepší než první díl. Oceňuji události z pohledu různých postav. Sympatická mi byla Sonja a líbili se mi vzpomínky Míny na panský dům, když tam pracovala jako služebná.
![malýčtenář malýčtenář](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/289273/m_malyctenar-Z3b.jpg?v=1671219196)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sledujeme další osudy hlavních hrdinů. Podaří se zrenovovat panské sidlo? Franziska konečně má svatbu se svou dávnou láskou I když o 50 let později. A co ostatní rodina? Není to lehké, ale na vše máme čas a ještě třetí díl.
![katpas76 katpas76](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/373162/m_katpas76-6533c99c5a689.jpg?v=1697892765)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Rodinná sága je hezky vykreslená, líbí se mi, že je časově zasazena do jiné doby než předchozí Panský dům. Dějově mě ale tolik nebaví. Ale nevadí, čtu dál. I třetí díl.
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
Po přečtení prvního dílu jsem se těšila na další pokračování.