Věra Martinová - Až na dno. A zase zpátky
Jan Kašpar
Autobiografie přední české country zpěvačky, Věry Martinové.
19.07.2016
První dámu české country vymysleli reklamní agenti, sympatickou cílevědomou kytaristku rodiče z Dobrušky. V krátkém monologu se o ní dozvíte to, co chce sama říci; kdo koketuje s kytarou, najde inspiraci ve druhé půlce.
1987 | Tulikráska |
2008 | Tlučhořovic rodinka |
1996 | Věra Martinová - Až na dno. A zase zpátky |
2011 | Laskavé vzpomínky |
1983 | Nikaragujský deník |
Knížka se mi dostala do ruky náhodou a protože mám ráda písničky Věry Martinové, knížku jsem si se zájmem přečetla. Není to žádná náročná literatura, ale jednoduché vyprávění o životě, tak, jak plynul se svými vzestupy i pády.
Zaujaly mne tyto myšlenky: "Je třeba táhnout všechny trable až ke zlomovému bodu. Až na dno. Jakmile to vzdáte dřív, tak se na dno nedostanete. A nedostanete se zpátky."
"Vždycky jsem si vážila starých mistrů. Zjistila jsem, že člověk, který toho hodně umí a hodně toho v životě dokázal, je vždycky všude včas, je přesný, nesmírně skromný, spíš někde v koutku, neprosazuje se za každou cenu. To platí obecně."
Co se týká samotné knížky, líbí se vhodná forma - přiměřeně dlouhý rozsah vyprávění na cca 100 stránkách obsahově od dětství, dospívání, začátky hudební kariéry i současnost, fotopříloha a také oceňuji zpěvník i s notovým zápisem na konci knížky (i když tu chybí moje oblíbená písnička "Srdcem jsi zůstal u koní"). Co se týká grafické podoby knížky, zaujal mne zajímavý nápad - postupně skládaný portrét jako puzzle na začátku kapitol.
Knížku hodnotím jako "stojí za přečtení".