Válečník
Miroslav Žamboch
Stará tajemství vyplula na povrch a přinesla s sebou zkázu pro celý lidský svět. Max Bronštejn se svou tankovou rotou v poslední chvíli opouští krvavou řež bratrovražedného boje dříve spřátelených armád a snaží se probít zpět do civilizace, aby přinesl záchranu, nebo alespoň naději na ni. Jediná cesta vede oblastmi, kde magie proměnila vše živé i neživé, kde člověk bez ochrany masivního pancíře nemá nejmenší šanci přežít. V zádech má tisíce pronásledovatelů vedených čaroději – pohrobky dávné minulosti. Na hrstce odhodlaných závisí osud světa lidí.... celý text
... mám rád tanky a magiu... ok... napíšem o tom knižku... magici budú naháňať tankistov ... super ... tankisti vyhrali prvú bitku ... druhú... tretiu... to je prča... moment, chcelo by to nejako zmysluplne ukončiť... á serem na to...
(SPOILER)
Tahle kniha byla logickým vyústěním celé série, ale na mě tam bylo příliš bojů.
Škoda, že se dej více nevěnoval bitvě proti čarodějům, ta byla jen načrtnuta v epilogu a popravdě jsem čekala, že se jí tenhle díl bude věnovat.
Ale dobrý vývoj postav, dobré zakončení série.
Proč neexistuje letectvo? Protože po orbitě krouží staré vojenské družice a sestřelí vše co je větší než albatros a létá rychleji než sto kilometrů za hodinu. To se píše v knize Zakuti v oceli, která je ze stejného světa a má za hlavního hrdinu mechanika udržujícího v provozu tank obchodní karavany. Je pravda, že v prvním knize trilogie se Bronštejn pohybuje v armádě i v civilu a řeší mnohem větší škálu problémů, děj je pak zajímavější. Zde je problém jen jeden a to přežít. Možná tu chybí větší rozmanitost témat, ale co už v pustině, když vedete boj na život a na smrt. Ta atmosféra světa pustiny mě natolik zaujala, že jsem se znovu začetl i do knihy Zakuti v oceli.
Určitě to není pro každého,ale téměř každý kluk si na vojáky hrál a ti co toho kluka v sobě ještě mají,ti tuhle sérii musí ocenit.Dostal jsem se k ní oklikou přes audioknihu a zasekla hned po pár minutách.Nebýt této náhody,knihu bych ani neotevřel,vhledem k její příšerné obálce,ale byla by to škoda.Postava Maxe naprosto uvěřitelně dozrává v chlapa, velitele válečníka,navzdory tomu je stále lidštější a lidštější.Nemyslim si,že by prospělo (jak zde kolegové čtenáři píší) přidat letectvo a další složky existující armády,tohle jsou prostě tankáni.Pro mě naprosto jiná nic nekopírující fantasy na military základu.Určitě se k ní po čase vrátím,super .
Asi je správné, že se všem nemůže líbit všechno. Bohužel pro mě, ze 4. knih, budu-li počítat i Seržanta, byl jediný díl, který se mi celkem líbil a to byl Veterán. Další díly po něm byly čistě militaristické a samý "rozkaz" a "provedu". Válka s tanky a magií bez jakékoli vzdušné podpory (což mimochodem trochu nechápu). Je škoda, že po Veteránovi se to hodilo na úplně jinou a pro mě nezáživnou (gumáckou) kolej. 2 hvězdy max a budu jen doufat, že Žamboch není do těch oficírů zamilovaný i v ostatních knihách.
Výborné, dobrodružné zakončení úžasně akční série s originálními prvky. U celé série jsem se bavil, nevybavuji si hluchá místa. Celkově mě dostal svět, jeho pravidla, magie, nátura různých obyvatel a schopnosti čarodějů. Mám v hlavě ještě mnoho otázek, chtěl bych vědět více, ale to k tomu asi patří. Aneb další díl by nevadil...
Keby kniha nebola aj ako audio, tak by som sa tým preklusával dlhšie, základná myšlienka bola fajn, tie záchrany na poslednú chvíľu z toho robia priemerné "B-čko". Trochu som sa obával transgender problematiky medzi zombíkmi, ale našťastie sme sa držali zaužívaného pojedaniu mozgov a vytváraniu ďalších mŕtvol najrozmanitejším spôsobom, v tom sa autorovi nedá uprieť určité nadanie.
Čekal jsem velkolepé finále, které nepřišlo. Takhle mi přijde, že se z toho autor pěkně vykroutil. Až na ten konec to byla celkem fajn jízda.
Neskutečná paráda. Vůbec nechápu, že mě bavila ta spousta detailů z bitev, postavení sil a podobně, ale bavilo. Bavil mě příběh a celý závěr. Ale co měli všichni s tím jeho zapalovačem, hlavně v druhém díle, to jsem se nezvěděla...
Série zajímavá, tenhle díl mi přišel moc uspěchaný ke svému konci, ale odsýpalo to rychle a celkově bych to hodnotil pozitivně.
Třetí díl již nepřináší žádné zásadní překvapení, ale je napínavě napsané a rychle odsýpá. Lze jej tak považovat za důstojné uzavření této trilogie.
(SPOILER)
Chtěl jsem zkusit nějakého nového autora a tato kniha mě zaujala. V knihkupectví jsem však nedokázal zjistit, který je to díl a ze které série. Až doma jsem objevil, že je to třetí díl série :D. Neodradilo mě to a přečetl jsem.
Bohužel mě kniha nenadchla. Možná je to tím, že autor vystřílel nápady v prvních dílech a tak mu na poslední díl zbyly síly jen na neoriginální hrdinskou road movie. Hlavní hrdina celou knihu stále jede a občas se postaví protivníkovi. Kamarádi umírají, ale jeho není možné zabít. Nakonec se postaví obrovské přesile a zvítězí. Svět je zachráněn. Hurá. Čekal jsem víc.
No, tak já nevím. Četl jsem celou sérii dvakrát. První díl, super. Druhý mi přišel spíš jako výplň. Třetí a konec, spíš zklamání. Respektive jak tu někdo psal, zasloužilo by si to čtvrtý díl.
Hrozně mi vadil přechod mezi díly, v prvním najednou konec, v druhém už skoro nezmiňují Weblera a minulost, třetí je spíš jak Pán prstenů, pořád se někam jede, bojuje, odpočívá.
Obecně, a to mám pana Žambocha fakt rád, knížky jako Predátoři, Zakuti v oceli, tahle série je v podstatě to samé. Outsider, dostane se na pozici, má štěstí...no hodně, postupuje, potká osudovou ženu. V Predátorech a v téhle sérii mu to vyjde, v Zakutích v oceli ne. Ale přijde mi to prostě jako stejná šablona, jen s jinými reáliemi.
Pořád je to čitelné, a dost, jen mi tam chybí ten drive, co má u Baklyho a Koniáše. Nebo CR. Rád si přečtu znovu v budoucnu. Ale celou sérii bych hodnotil jako slabší ve výsledku.
Už mi přijde trochu ohrané, jak neustále Žambochovy knihy vychvaluji, ale když ono kritizovat v nich není co. Max Bronštejn je skvělý, stejně jako jeho věrní přátelé a vojáci pod jeho velením, stejně jako celý magií prosycený svět a jeho zákonitosti… a stejně jako jejich tvůrce. Postava, která se s ničím nepáře, má pro strach uděláno, ale je skromná, má fištrón a smysl pro spravedlnost, se povedla. A ten konec? Epilog mě zanechal s vyraženým dechem tupě zírat do zdi a ještě dlouho po dočtení si ho v hlavě přehrávat.
Slušné zakončení celé série. Dobré pasáže se střídají s nudnějšími, tajemno ale zůstává a udržuje čtenáře v pozoru. Nutno však podotknout, že neodsahuje kvality předchozích dílů.
Jsem moc ráda, že jsem se k téhle sérii dostala. Ale pro budoucí čtenáře doporučuji začít Seržantem. Ve druhém díle se autor k němu neustále vrací. V tomto díle je spousta záhad vysvětlena.
Achjo :( 3 z 5
Tahle série mi ukázala že i military téma mne dokáže zaujmout.
Jenže je tu velké ALE:
Sérii jsem vyčítala už nedokončený konec jedničky, kdy se v druhém díle začíná úplně jinde prakticky bez vysvětlení. Hlavní záporák z prvního dílu v druhém v podstatě není a vlastně ani ve třetí knize si žádnou odplatu čtenář neužije.
Celá trojka plyne podobně jako dvojka a dokonce se dozvíme odpovědi na některé nedokončené věci z předchozího dílu. Například: jaký účel měla pyramida, k čemu sloužilo to zvláštní město s hradbami, jak je možné že M-mechanici dokáží co dokáží, proč se nesnáší s čaroději a spoustu dalšího.
ALE jak už psali uživatelé předemnou, kniha běží a běží na najednou je totálně useknutý konec. Stejně jako oni se cítím okradena minimálně o jeden další díl. A co je nejhorší, vzhledem k vyspoilerovaným informacím z epilogu si nemyslím, že by se k tomuto příběhu pan Žamboch někdy vracel.
2007 | Drsný spasitel |
2009 | Na ostřích čepelí |
2003 | Bez slitování |
2004 | Ostří oceli |
2010 | Čas žít, čas zabíjet |
(SPOILER) Léta páně cca 15 let zpátky jsem měl to štěstí být s mistrem Žambochem na (dejme tomu) besedě a ptal jsem se jej, proč byl Drsný spasitel tak hrozně uspěchaný/utnutý na závěr. A autor přiznal, že ke knize byl víceméně dotlačen vydavatelem a chtěl ji už už dokončit protože ho už nebavila a chtěl se věnovat něčemu dalšímu. Ze zdejšího závěru přiznávám jsem měl dosti podobný pocit :)
Každopádně, záhada se začíná rozplétat, prostředí je čím dál zajímavější a i z popisu si člověk říká, že by to rád viděl na velkém plátně. Z Maxe se stala skvělá postava a člověk dokáže uvěřit, že by za něj jeho muži rádi pokládali své životy.
Krom uspěchaného závěru, uznávám že jsem trochu zklamán že jsme se nic moc nedozvěděli o příběhu Lancelota a především - co sakra bylo s tím zapalovačem???