Vévoda a já

Vévoda a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533062/bmid_bridgertonovi-vevoda-a-ja-65ddf618b89f3.jpg 4 1881 1881

Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmyslu se oženit, na té dívce je něco, co mu zrychluje srdeční tep. Daphne brzy zapomene, že jejich námluvy jsou pouhá přetvářka. Snad za to může okouzlující pohled jeho pronikavých očí nebo to, co cítí v jeho objetí, ale postupem času se do temperamentního vévody doopravdy zamiluje. Musí však stůj co stůj zabránit tomu, aby jí pohledný vévoda, který se zapřísáhl, že zůstane navždy svobodný, nezlomil srdce...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: audiokniha , Témbr

The Duke and I, 2000

kikizubik
11.03.2021 3 z 5

Ke knize mě dostal seriál a musím říci, že je to trochu odlišné - kniha se zaměřuje spíše na Daphne a Simona, což není vůbec špatné, jen jsem chtěla i trochu Eloise (v seriálu je to skvělá postava!), nejspíš si budu muset počkat na její knihu.
Knižní Anthony se mi líbil daleko více, jak ten filmový - jeikož toho jsem nedokazala vystát.
Čte se to skvěle, je to příjemná, odpočinková četba. Odpočítávám dny, kdy vyjde další kniha ze série.

Jediná věc co se mi nelíbila byla scéna se znasilněním, kdyby to bylo bez ní, tak bych ráda dala plný počet hvězd v hodnocení, jelikož byly části, u kterých se se opravdu smála.

Anna-Soltysova
11.03.2021 5 z 5

Krásna romantická oddychovka. Kniha sa mi páčila viac ako seriál, aj keď ma práve on motivoval k čítaniu tejto série a urobila som dobre.

Dizzy3
08.03.2021 5 z 5

Jako většina zde, přečteno až po shlédnutí seriálu. Byla to příjemná jednohubka, četlo se lehce a v podstatě se nedalo odtrhnout, i když se přiznám, že spousta věcí se mi líbila víc v seriálu, který měl více zápletek. Naopak ocenuji hlubší nahlédnutí do myslí hlavních postav. Určitě to stojí za přečtení pokud se vám líbil seriál. Jsem zvědavá na druhou sérii i knihu, zda překoná první díl.

P.S. mám ten pocit jen já nebo snad v každé romantické knížce je ženská postava popisována vzhledem jako obyčejná/nezajimává a mužská jako alfa samec? :D

lukyli154
08.03.2021 5 z 5

Romantický žánr jsem dříve četla hodně. Vždy se mi na tom líbila ta romantika, ta láska, ta vášeň mezi hlavní dvojicí. Když je to okořeněno vtipem, tím líp. Vévoda a já vše z toho splňuje. Ke knížce mě také přivedl seriál. A oboje se mi líbilo a moc. Vrátila jsem se opět k romantické literatuře a jsem nadšená. Takže díky Netflixi (nebo jak se to skloňuje). :-D Kdybych měla něco vyzvednout, tak to, že oproti seriálu je knížka primárně zaměřená na Daphne a Simona a víc se dozvíme o jejich vnitřních pohnutkách. Na seriálu je zase fajn, že se dozvíte více o vedlejších postavách. PS: Ano, přiznávám se. Při čtení knihy jsem si ústřední dvojici představovala s tvářemi seriálových postav.

TerkaJK
07.03.2021 5 z 5

Kdybych neviděla seriál asi bych se k této knize nedostala.

Kniha se mi líbila. Byla čtivá, dokonalá romantika.
Zaujmul mě vřelý a příjemný popis a důležitost rodiny samotné.
Doporučuji, když se chcete nechat strhnout romantikou a rozplývat se nad panem Vévodou...

Janík511
04.03.2021 4 z 5

Kniha se mi četla dobře a ve srovnání se seriálem byla více o pocitech jednotlivých aktérů. Seznámení Daphne a Simona se mi v knize ale úplně nelíbilo, takové nudné a vlastně úplně pitomé a zdlouhavé, ztrácelo na přitažlivosti. Takže za mě kniha sice čtivá, ale seriál se mi opravdu líbil daleko více, jen mi chyběly vévodovy modré oči.

Maruš.D
03.03.2021 4 z 5

Tak já jsem se k této autorce dostala přes seriál a musím říct, že se to vcelku podobalo. Ani jsem nečekala, jak moc se bude kniha shodovat se seriálem. K ona se mi samozřejmě líbí více, už jen tím, že si zde mohu vytvořit svou vlastní fantazii, i když je to těžší, nepřiřazovat si obličeje ze seriálu ke knižním postavám. Styl psaní autorky nejí špatný, ale nezařadí zase mezi mé nejoblíbenější.

Jenny46
28.02.2021 4 z 5

Seriál jsem neviděla, ale kniha se čte dobře - relax u romantiky ❤️

Angelikaclaire
24.02.2021 5 z 5

Oddechovka, kterou máte přečtenou za jedno nebo dvě odpoledne. Mílá, nenáročná a vtipná.

knihomolka27
18.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si přečetla po zhlédnutí seriálu Bridgertonovi. A seriál Bridgertonovi jsem zase zkoukla po přečtení druhé knihy o Bridgertonech - Vikomt, který mě miloval - tak jsem vlastně na celé Bridgertonovi přišla - anotace druhého dílu se mi totiž líbila ze všech nejvíc tak jsem se do knihu pustila jako první.

Kdybych žila v době kdy se kniha odehrává, tak bych se určitě nejradši provdala za Anthonyho, ten mi je totiž ze všech mužských postav určitě nejbližší a velmi sem si ho oblíbila. Proto už ted napjatě čekám na druhou sérii seriálu. Každopádně kniha Vévoda a já, není ani tak o Anthonym jako jeho sestře Daphne. A musím říct, že i přesto, že sem si říkala, že dvojku nic nepřekoná, tak je jednička také velmi dobrá. Vlastně jsou ty díly dost nastejno - oba jsou velmi vtipné, zábavné, vášnivé a romantické - i když přece jenom je dvojka asi o trošičku dle mě povedenější.

Knihy o Bridgertonech tedy doporučuji - neomezují se totiž jenom na sladké řečičky, nebo povrchnosti, ale je v nich také vtip, humor, a jsou zkrátka napsány velmi dobře, takže ačkoli na první pohled spadají pouze do kategorie červená knihovna - není tomu tak úplně, to by vůči autorce a knihám nebylo fér.

Seriál se trochu odlišuje od knižní předlohy, ale kupodivu v tomhle případě nemám chut scénáristy zakousnout, ba naopak si myslím, že některé seriálové úpravy se velmi povedly. S očekáváním tedy čekám na seriál a přitom snad tuhle velkou sérii dočtu.

knihomolka27
18.02.2021 5 z 5

Knihu jsem si přečetla po shlédnutí seriálu Bridgertonovi. A seriál Bridgertonovi jsem zase zkoukla po přečtení druhé knihy o Birgertonech - Vikomt, který mě miloval - tak jsem vlastně na celé Bridgertonovi přišla - anotace druhého dílu se mi totiž líbila ze všech nejvíc tak jsem se do knihu pustila jako první.

Kdybych žila v době kdy se kniha odehrává, tak bych se určitě nejradši provdala za Anthony, ten mi je totiž ze všech mužských postav určitě nejbližší a velmi sem si ho oblíbila. Proto už ted napjatě čekám na druhou sérii seriálu. Každopádně kniha Vévoda a já, není ani tak o Anthonym jako jeho sestře Daphne. A musím říct, že i přesto, že sem si říkala, že dvojku nic nepřekoná, tak je jednička také velmi dobrá. Vlastně jsou ty díly dost nastejno - oba jsou velmi vtipné, zábavné, vášnivé a romantické - i když přece jenom je dvojka asi o trošičku dle mě povedenější.

katallinka
09.02.2021 3 z 5

Od knihy jsem dostala, to co obálka slibovala. Bohužel jsem čekala trošku víc, když podle knih natočili seriál.

jennefer
09.02.2021 3 z 5

Až seriál mě přivedl ke knihám, ale musím říct, že knihy jsou mnohem vtipnější! Jsem ráda, že první díl zfilmovali, i když v dnešní rasově rovné době to je ještě větší fikce, než v knize :-D Snad se i další díly dočkají a dojdeme až k Hyacint a Gregorymu...

marianna7090
01.02.2021 4 z 5

Nemôžem poprieť, že som si knihu prečítala len kvôli seriálu. Táto knižka bola doslova sladká oddychovka pri ktorej som naozaj vôbec nemusela premýšľať. Aj keď som vedela skrz seriál ako to všetko dopadne, myslím, že by sa to dalo aj veľmi ľahko predpokladať. Tieto knihy predsa len nemajú nejakú zložitú zápletku a pravdepodobne vždy skončia happyendom, všakže? Avšak nemôžem poprieť, že sa mi to nepáčilo. Príjemne som si pri vojvodovi z Hastingsu oddýchla a ani ma to neodradilo pokračovať v tejto sérii.
Takže Anthony Bridgerton, teším sa na vás.

kopeceli
31.01.2021 5 z 5

Děj klasický jednoduchý, ale ne nudný. Co mě opravdu potěšilo, byly velmi vtipné dialogy, pro které stojí za to si knihu přečíst.

Blanka29
29.01.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostala tak, ze jsem se zucastnila diskuze na serial Bridgertonovi. Nedalo mi to a chtela jsem vedet autora knihy. Nechtela jsem si kazit dojem knihy tak jsem se na serial zatim nekoukla a tudiz nemam rozporuplne nazory. Kniha se moc pekne cetla, libila se mi Daphneina vyridilka a to, ze si nenecha nic libit....

kuska
27.01.2021

Tak tuhle sérii mám přečtenou už hodně dávno a vůbec by mě nenapadlo, že podle ní bude někdy natočen seriál, až tady na databázi jsem zjistila že knihy začínají nabírat na oblíbenosti a říkala jsem si proč? no a tak nějak jsem zjistila, že to je kvůli seriálu, i když tomu stále nemůžu uvěřit. Vždycky mě tak nějak zamrzí, že knihy nemůžou být oblíbené prostě proto, že jsou to knihy, ale musí je pořádně proslavit až film nebo seriál. Při tom tady tyto knihy jsou víc než dobré ve svém žánru. Je tady vše co má správná harlekýnka mít. Vždycky když čtu tento žánr tak mě strašně baví intriky a podlézání smetánky a čekám kdo co za skandál udělá. U čtení těchto knih si vždycky ráda odpočinu a odreaguju, což je asi účel toho žánru.

BarusN
26.01.2021 5 z 5

K této knize jsem se dostala díky seriálu. Seriál mě naprosto uchvátil a ůplně jsem si ho zamilovala! A když jsem zjistila, že je podle knižní předlohy, samozřejmě jsem neváhala a hned jsem si ji chtěla přečíst.
Je pravda, že já mám takové pravdilo, a to nejdříve přečíst knihu a až poté se dívat na film nebo seriál. Mám totiž vždy pocit, že pokud bych to udělala obráceně, pokazím si tím dojem z příběhu. Protože, co si budeme, kniha je ve většině případů mnohem lepší než film a když se nejdříve podívate na film nebo seriál, uděláte si nějakou představu. A i když je poté kniha lepší, stále se Vám promítá v hlavě ten film nebo seríál a už to čtení není úplně ono. :)
U knihy Vévoda a já jsem se ale skutečně bála, abych nebyla z knihy zklamaná, protože seriál jsem si opravdu zamilovala.
Nakonec jsem ale neodolala a začala jsem číst. I když v knize je možná méně zápletek, kdy se o vedlejších postavách dozvídáme docela málo, a příběh je nejvíce zaměřený na Daphne a Simona, tak mi to v ničem nevadilo. I v knize se toho hodně děje, některé momenty jsou odlišné od seriálu, ale autorka umí psat velice poutavě a také humorně. Několikrat jsem se u knížky od srdce zasmála. :) Navíc jsem zde v některých chvílích mnohem lépe pochopila chovaní a cítění postav.
Knížku jsem jedním slovem opravdu zhltla stejně jako seriál. Jedná se o jeden z mála příběhů, který se mi líbí jak v seriálové podobě, tak i v knižní.
Určitě se chystám číst další díly série. :)

Siegrid
26.01.2021 4 z 5

Nejprve jsem zhlédla seriál, který mě naprosto uchvátil a až teprve potom jsem našla knihy. Přečetla jsem všechny ze série. Za mě byl seriál velmi povedený, nějaké výhrady byly (jako Daphne a nevydařená napodobenina Keiry Knightley, vůbec mi ta herečka neseděla, zhulená královna), nicméně vykreslení postav, zámky, parky, kostýmy, ...krása pohledět. Děj se v něčem lišil než je v knižní podobě, ale za mě je seriál velmi vydařený, scénář luxusní. První díl "Vévoda a já" tak měl nelehké srovnání a přiznám se, že Simon je v seriálu tak úchvatný, že se mi líbil více než v knize. I u dalších dílů jsem vzpomínala na seriál, ale protože se už jednalo o další členy Bridgertonových, které v seriálu už neřešily své lásky a svatby, tak jsem mohla jednoznačně usoudit, že spisovatelka u všech dílů držela společnou nit a poradila si s tím výborně. Tak uvidíme cca příští rok, jak si Netflix poradí s postavou Anthonyho, u něj se trošku odklonili od původního námětu, jen doufám, že si najde Kate a ne tu herečku-pěvkyni! :-)

MSDesign
17.01.2021 3 z 5

Na knihu jsem narazila až po seriálu. Ačkoliv se mi seriál líbil- bylo to příjemné zpestření dopoledne na mateřské, knížka mi dává mnohem větší smysl- především v chování hlavních hrdinů. Ale přiznám se, že jsem v podstatě celou dobu srovnávala Simona a Daphne ze seriálu a ty z knížky. Daphne z knížky mi byla sympatičtější, ale Simona jsem nemohla vyhnat z hlavy toho seriálového. Možná jsem si měla dát trochu odstup a knihu přečíst po delší době... Ale to bych nebyla já :) Pokud máte rádi romantické, historické knihy, které obsahují hodně sexy scén, můžu vám knížku s klidným srdcem doporučit, stejně tak i seriál. Nejprve ale knížky a potom seriál.