Vězněná
Pavel Renčín
Román Vězněná je bezkonkurenčně nejlepším thrillerem z pera Pavla Renčína. Čtenáři přebíhá po zádech mráz, když uváží, že děsivý příběh je inspirován skutečnou událostí ze šumavského pohraničí. Ponořte se do dusivé atmosféry samoty, divoké přírody a zla, které překonává lidské chápání. Při čtení se vám možná vybaví jméno Stephena Kinga, jehož dílům se román žánrově blíží. Středoškolský učitel Martin trpí nočními můrami a podivnými výpadky paměti. Připadá mu, jako by jej stahovala neviditelná bažina, propadá záchvatům zuřivosti – a v posteli se mu zjevuje mrtvá dívka, o níž tuší, že by ji měl znát. Děsí se toho, jakou roli mohl v její smrti sehrát. A možná že se jen ztrácí v hlubině šílenství. Jeho tajemství má kořeny ve čtyřicet let staré minulosti a klíč k němu drží v ruce malá holčička Marie, která jede na prázdniny do šumavských hvozdů. Brána k jejímu hrůznému osudu, jenž je neoddělitelně propojen s osudem Martinovým, je otevřená dokořán a už není cesty zpět…... celý text
Moc mi v knize neseděly dvě dějové linie, zvlášť když se, díky malému počtu postav, dalo předvídat jak se v závěru propojí. Dějová linie ze současnosti mohla být stručnější a realističtější, nebo tam nemusela být vůbec :-) K šumavské linii nemám připomínky, obstála by i samostatně,
Podobné knihy mě moc neberou,pomalý začátek,který jsem moc nechápala,přešel do napínavého hororu.Nechce se mi věřit,že se u nás něco takového mohlo stát.
Mám tak rozporuplné pocity, že nevím, co napsat. Po přečtení prvních pár stránek jsem byla docela zklamaná, nečetlo se mi to moc dobře a uvažovala jsem o tom, že knihu odložím. Jakmile přišla na řadu dějová linka Máji, začalo mě to bavit víc, i když někdy jsem si říkala, že autor některé věci až moc rozepisuje, přestože nebyly důležité, a to mě trochu nudilo. Někde před polovinou se to ale rozjelo a najednou dostal příběh takové grády, že jsem se nedokázala od čtení odtrhnout, četla jsem se zatajeným dechem a pořádným mrazením v zádech. Ve chvíli, kdy se protnou dějové linky a na scénu přichází fantasy žánr a několik kapitol je naprosto zmatených, jsem už tak nadšená nebyla. Při troše fantazie to možná ani jako fantazy působit nemělo, stačí si přičíst pár halucinací hlavních hrdinů. Ale na každého čtenáře to může působit jinak.
Jak knihu ohodnotit? Některé kapitoly byly tak na 3*, pak byly chvíle, kdy bych dala klidně 10* a konec byl zase tak na ty 3*. Dávám 4*, autor bezpochyby psát umí, umí čtenáře opravdu zaujmout a navodit infarktové stavy, jen škoda, že to nebylo více realistické. Podobnost s Kingem bych nejvíc viděla právě v tom konci přitaženém za vlasy, protože ač je King machr, ty konce občas trochu odflákne.
Na přebalu knihy je napsáno: Děsivý příběh ve stylu S. Kinga a motivy skutečné události.
Horory spisovatele Kinga nevyhledávám, ale když tu bylo srovnání pana Renčína s mistrem
hrůzy, tak jsem neodolala. Začátek mě odrazoval, nemám ráda v knihách halucinace ani sny a podobné případy. Taky jsem kvůli tomu uvažovala o tom, že knihu odložím. Ale dočetla jsem. Nešlo nedočíst. Ale upřímně, jsem ráda, že to mám za sebou.
Tak to byla síla. O to silnější zážitek, že příběh vychází ze skutečných událostí. Drsné čtení jen pro silné povahy.
Vězněná je drsný příběh, napínavý, směsice hororu, psychothrilleru a v závěru fantasy. Jako námět autorovi posloužila skutečná událost, ale je z ní ponecháno velmi málo.
Příběh má dvě dějové linky. Ta ze současnosti je spíš hororová, hlavní hrdina trpí halucinacemi, nočními můrami, slyší různé zvuky. Dějová linka z minulosti, kde je vězněná a týraná mladá dívka, na začátku ještě dítě, je více thrillerová. V závěru, kde se obě linky protnou, je přidán i žánr fantasy.
Celému příběhu prospívá prostředí Šumavy. Samota, divoká příroda, temné a hluboké šumavské lesy, které mají tajemné kouzlo, přímo vytváří patřičnou hororovou atmosféru.
Jak to říct....psychedelická kniha a mě tedy moc nezaujala,ale dočetla jsem ji do konce :-)
Zrůdné, o to zrůdnější, že základ je podle skutečné události. Nebylo mi z toho dobře, rozhodně si nemyslím, že budu mít chuť knížku ještě někdy číst znovu. Styl autora výborný, jen toho týrání barvitě popsaného tam bylo až příliš, zvěrstva páchaná na jedenáctileté holce, vražda jejích rodičů před jejíma očima, nástin poměrů v minulém režimu...Knížka rozhodně stojí za přečtení, ale není odpočinková, spíš klidu ubere.
Není nic ošidnějšího než hodnotit knihu, kterou vám někdo doporučil. Často chápete, proč se dotyčnému líbila a proč si myslel, že bude bavit i vás. Ale pocitově vás to mine. Vězněná mě nadchla první třetinou, pak už mi to všechno přišlo neskutečně přitažené za vlasy a plné hororových klišé. Promarněná příležitost skutečně vyděsit reálným případem.
Král Šumavy II, tentokrát jde ale o schizofrenický horor se zaměřením na krysy.
„Panu učiteli začíná jebat“, řekl by můj kamarád Václav.
60 % (zatím 292 hodnotících s průměrem 84 %).
☆ Oceňuji originální styl autorova psaní a úžasné hříčky různých slovních spojení.
☆ Celkově pro mne působí děj dojmem, že nevím, co si myslet a v čem vidět "pravdu" a v čem naopak ne ...
☆ Má to spád, příběh je strhující a napínavý.
Naprosto úžasná knížka. Místy mi opravdu lezl mráz po zádech a v noci jsem se bála usnout. Příběh do 3/4 působil tak neuvěřitelně reálně. Bohužel strhnu jednu hvězdičku za poslední čtvrtinu knihy, kde mi autor překazil ten pocit reálnosti příběhu. I když asi možná dobře, aspoň mě to po těch hrůzostrašných věcech trochu uklidnilo. :D Každopádně i přesto naprosto skvělá knížka.
Skvělé, brilantní, dechberoucí.
Má první kniha od tohoto autora a rozhodně nelituji, dokonce bych ji už teď zařadila mezi TOP knihy přečtené v tomto roce.
Příběh byl šokující a mrazivý a nepodařilo se mi od něj vůbec utrhnout. Ještě dnes, několik dní po dočtení, mi běhá mráz po zádech.
Výborně pojatý a zpracovaný příběh, který rozhodně doporučuji! I když to je docela čtení pro silnější povahy.
Určitě stojí za přečtění!
Mám velmi rozporuplné pocity. Zdejší nadšení tedy nesdílím. Bylo to jako na houpačce - něco bylo Páni!, něco dost přitažené za vlasy. Některým částem jsem nedokázala uvěřit, některým ano. Prostě takový mix, který k sobě nějak nepasoval. A konec to nevylepšil. Dávám třetí hvězdičku za to, že je od českého autora, že se tohoto stylu nebál. Ale za za znovupřečtení mi to nestojí.
Na tuhle knihu jsem se po přečtení všech těch pochvalných recenzí těšila a věřila jsem, že se u ní doopravdy budu bát. Bohužel přišlo zklamání. Drást mi byl nesympatický. Navíc nemám ráda, když se v knize něco odehraje a pak se ukáže, že to byl sen. Příběh Máji mi přišel zajímavější. Ta část, kdy přijela na Šumavu, mi přišla i napínavá. Zbytek děje na mě působil nevěrohodně a nebavil mě. A konec to tedy nevylepšil. :-/
Nejděsivější je, že je to podle skutečných událostí. Naštěstí to konec trochu vrací do oblasti krásné literatury, za což autorovi děkuji, jinak bych měla noční můry.
Celkově považuji knížku za geniálně vystavěné dílo. A doporučuji.
Opravdu hodně dobrý příběh. Ten závěr byl takový trochu divný, ale celkově se to četlo jedním dechem.
Tak tento knižní počin je opravdu "šílený". V průběhu čtení mi nebylo zrovna dvakrát nejlíp. Myslím, že další autorovy knihy si nepřečtu :D.
vraždy zneužívání strach zmizení lidí únosy české horory
2015 | Vězněná |
2018 | Klub vrahů |
2010 | Labyrint |
2008 | Zlatý kříž |
2009 | Beton, kosti a sny |
Nestává se mi to často, ale tady jsem poslední třetinu spíše prolistoval, než důkladně přečetl, a spíš mě znechutila, než zaujala.
Minimálně celá první půlka je taková rozporuplná. Na jedné straně zmatený a v první osobě vyprávěný příběh učitele, který neví, co dělal před hodinou a snaží se tomu přijít na kloub. Schizofrenní vyprávění skáče sem a tam, utápí se v přílišné - a zbytečné - popisnosti, a nechává čtenáře tápat v nejistotě, o co vlastně jde. V sudých kapitolách se k tomu připojí úplně jiná kniha, malé děvče přijíždí do pohraniční Šumavy na něco jako prázdniny (alespoň tak se to zpočátku jeví). Z těch dvou je právě příběh Máji bezkonkurenčně ten lepší, i když jde v zásadě o prostý přímočarý děj, který by se klidně mohl objevit v čítankách pro základní školy. Je tam ale dobře dávkované letní napětí a autor čtenáře dokáže lehce dostat do jeho atmosféry. O to více mě mrzelo, že se toto vyprávění v určitém momentu ostře láme, ztratí všechno, co jej činilo zajímavým, a dál pokračuje jako plytká horrorová zvrácenost. Schválně píšu zvrácenost, protože některé prvky, vlastně většina, nepřispívají ničím ději a jsou jen samoúčelným popisem ošklivostí, které na dítěti páchá jeho věznitel. I když je kniha prezentovaná jako temný thriller, je spíše temná, než thriller. Rovněž si troufám tipnout, že kdyby se autorovi místo syna narodila dcera, knížku by spálil, nikoli vydal.
Takže za prvních pár kapitol Máji bych dal klidně plný počet, za zbytek nulu. Třeba se ale příště dočkáme i nějakého hezkého prázdninového vyprávění...