Tajemný hrad v Karpatech (komiks)
Petr Kopl
Victoria Regina série
< 7. díl
Klasický dobrodružný příběh Julese Verna v novém provedení. Kreslíř Petr Kopl převedl známý příběh hraběte Teleka, geniálního vynálezce Orfanika a zlověstného barona Gortze do výpravného barevného komiksu. Postavy a děj příběhu tak dostávají svou grafickou podobu, která si nijak nezadá s uměním slavného autora vědeckofantastických dobrodružných příběhů z konce 19. století. Ale tato kniha je víc než pouze překreslený příběh – Petr Kopl ve svých komiksech propojuje řadu příběhů, které vznikly na přelomu 19. a 20. století, a to nejen těch, jimiž se proslavil Jules Verne. Tato doba plná úžasných vynálezů, objevů a dobrodružných cest okouzlila spisovatele jako Jules Verne nebo Sir Arthur Conan Doyle, ale oslovuje i Petra Kopla, jenž na kostře událostí, které tito velikáni evropské literatury popsali ve svých knihách, odkrývá daleko fantastičtější skutečnosti. Nechejte se zavést do světa plného technických vynálezů, ale i vzrušujících lidských osudů v barvitém podání skvělého kreslíře a poznejte, že se vše, o čem jste si mysleli, že dobře znáte, mohlo odehrát trochu jinak. Petr Kopl obdržel prestižní ocenění Fabula Rasa za rok 2012, které je udělováno nejúspěšnějším komiksovým autorům. O udělení ceny hlasují sami čtenáři.... celý text
Podle mě jedním slovem geniální. Styl kresby je netradiční, ale velice se mi líbil. Linie příběhu nutily se neustále soustředit a propojovat už viděné obrazy do velké skládanky. A intertextualita? Možná trochu přeplácané, ale pravda je, že jsem se dlouho takhle nepobavila... (Jo, musíte mít hodně přečteno, abyste vše pochopili). Za mě pět hvězd.
Byla to moje druhá kniha tohoto autora a nedočetla jsem. Přišlo mi to přeplácané, nepřehledné a častokrát jsem se v tom ztrácela. A hlavně mě to od druhé kapitoly nebavilo.
Můj první komiks od Petra Kopla. Zezačátku se zdá, že bude následovat svou předlohu, ale po chvíli zjistíte, že toto je prakticky úplně jiný příběh - a to vůbec není na škodu. V průběhu čtení jsem pochopil, že příběh je více či méně propojen s dalšími autorovými komiksy, takže hurá do dalšího čtení.
Od Petra Kopla jsem zatím nic nečetl a zaujal mě námět, protože původní dílo mám rád. Je to sice kresleno ve stylu amerického kanálu Cartoon Network a přišlo mi to místy vážně už přeplácané a ujeté, ale jelikož je to pro děti, tak za mě dobrý. Škoda jen těch vlezlých asociací v textu na starší, Koplovu adaptaci Draculy.
Na cartooningový styl pana Kopla jsem si musela teprve zvykat (je to teprve druhá kniha, co jsem od něj četla), ale příběh je touhle formou skvěle podaný - ubíhá rychle, ale zároveň kočíruje čtenáře v tom, aby jen nepřelétl obrázky, ale opravdu se na děj soustředil
2019 | Pérák: Oko budoucnosti |
2019 | Dračí chůvy |