Viditelný svět
Mark Slouka
Román o hrdinství, zradě a osudové lásce. Jeho vypravěč, syn českých emigrantů v Americe, pátrá po smrti rodičů v Čechách po záhadné milostné epizodě v životě své matky, jež v době protektorátu navždy osudově poznamenala vztah mezi ní a jeho otcem. Jak postupně skládá ze vzpomínek pamětníků, dalších pramenů i vlastní fantazie celou historii, čtenář je stále silněji vtahován do dramatického příběhu, točícího se kolem atentátu na Reinharda Heydricha a jeho skrývajících se pachatelů a vedoucího nakonec ke zcela nečekanému vyústění. Román je brilantní sondou do neklidné duše jeho vypravěče i dalších postav, vystavených mimořádné životní zkoušce a marně se pokoušejících uniknout z dosahu tíživé minulosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , PasekaOriginální název:
The Visible World, 2007
Kniha mě překvapila velmi dobře promyšleným příběhem, který má logické vyústění. Vychutnala jsem si kultivovaný jazyk knihy i sílu milostného příběhu...
Román o osudovosti některých vztahů a o neschopnosti některé vztahy opustit i po jejich ukončení. Zajímavé, ale něčím mně nesedělo a trochu i dráždilo. Ovšem věta "A začala dožívat svůj život." se mi do paměti vepsala velmi výrazně.
Poctivý, propracovaný román a pěkný překlad. Atentátníka autor přidal citlivě, dává pozor, aby drobným pozměněním historie žádné ze "skutečných" postav neublížil.
Kniha je to moc dobrá, plná zajímavých úvah a myšlenek. O odvaze, české historii i exilu. Slouka perfektně míchá realitu atentátu na Hyedricha a historii své rodiny s fikcí. Časové přeskakování z války do 50. let, do exilu v USA, a pak do 70. let je osvěžující - bavilo mě to. Spojujícím prvkem je ale atentát. Není popsán špatně, ovšem ti z nás, kteří podrobnosti atentátu znají, se v těchto pasážích mohou občas nudit. To vidím jako jedinou vadu jinak dobré knihy.
Po dočtení téhle knihy jsem měla delší čtenářskou pauzu, vůbec se mi nechtělo ten příběh něčím překrýt. Termín" a začala dožívat svůj život" mi lítá hlavou ještě teď. Skvělé čtení. Fikce tak akorát, neubírá na čtivosti.
Velmi dobrá knížka, zvláštně nenápadným způsobem těžká. Mne osobně se četla dost pomalu (ač jsem jinak rychločtenář) - co chvíli mne něco zastavilo a donutilo k zamyšlení.
Tato kniha je mým favoritem mezi knihami o atentátu na Heydricha. Nedrží se sice přesně historie a autor dokonce přidal jednoho atentátníka navíc, ale popisem událostí a různých souvislostí mi tuto dobu a tento hrdinský čin přiblížil nejvíc.
psychologické romány operace Anthropoid nešťastná láska okupace Československa atentát na HeydrichaAutorovy další knížky
2008 | Viditelný svět |
2018 | Daleko v srdci |
2002 | Ztracené jezero |
Zajímavý námět, pozoruhodné zpracování. Skutečnost, že syn českých emigrantů je schopen takového vcítění se do české mentality a reálií, mne zaujala. Obdivuhodné jsou popisy přírody, charakterů, nálad ... vše ve vynikajícím překladu.
Doporučuji, ale pouze trpělivým čtenářům, pro které "akce", rychlý a dramatický děj či dialogové přestřelky nejsou všechno.