Vidličkou po mapě: ...aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství
Dagmar Heřtová
... aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství. Víte, kdo byl kapitán Buchta? Co znamená, když slivovice řetízkuje? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? Co má společného královna Margherita Savojská s bazalkou, mozzarellou a rajčaty? Anebo jak svatý Martin přišel k huse? Dagmar Heřtová ráda vaří, ochutnává, cestuje a hledá souvislosti. Vaření má tak trochu v genech, to ostatní bude mít kořeny v její zvědavosti. Když to všechno spojíte, vzniknou malé literární útvary, v nichž se pojí střípky historie, osobních zkušeností, praktických rad a rozjímání o jídle ve všech jeho souvislostech. A často je jako bonus přidán recept, nad nímž se sbíhají sliny.... celý text
Přidat komentář


Zajímavosti ze světa gastronomie doplněné o recepty. Některé gastroglosy byly zajímavější, některé méně. Jako pravidelný blog to může fungovat skvěle, v knižní podobě je potřeba dávkovat si je pozvolna, jinak hrozí, že se brzy přejíte ;-)


Kniha obsahuje "gastroglosy", které vznikaly v průběhu let pro různá media. Kniha je vlastně dává dohromady. Glosa vlastně popisuje osobní cestovatelskou zkušenost doplněnou o zajímavost (ne vždy). Od knihy jsem očekával sepsané zajímavosti (už názvy kapitol tak zvyšují očekávání), ale bohužel jde "jen" o cestovatelský deník. Pár zajímavostí jsem se dozvěděl, ale ne tolik jako v knihách od Bill Bryson (např. kniha Dům)
Autorovy další knížky
2023 | ![]() |
2017 | ![]() |
“Můžeme se stravovat po vybraných restauracích, ale když si doma namažeme čerstvou housku máslem a lučinou, často konstatujeme, že to je to nejlepší za hodně dlouhou dobu."
Knihou plnou lákavých receptů, zajímavostí i poutavých fotografií cestovatelky, kuchařky, food blogerky jsem si pomalu listovala, kapitolky jsem tu a tam přeskakovala, abych se k nim později mohla vrátit. Do některých míst jsem se i díky cestovatelským poznámkám autorky duchem přenesla a všechno toto jsem proložila skutečným kurzem vaření se srí lanským kuchařem.
Za mě dobrý.