Vitaminy a stopové prvky pro zdraví

Vitaminy a stopové prvky pro zdraví
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240832/bmid_vitaminy-a-stopove-prvky-pro-zdravi-240832.jpg 4 4 4

Nejen odborníci už vědí, že minimální doporučený přísun vitaminů je dnes pro většinu populace nedostatečný. Mladé ženy, ale také starší lidé, kuřáci, aktivní sportovci, osoby zatížené škodlivými látkami, diabetici a další skupiny lidí jich potřebují daleko více. Podobně je tomu i se stopovými prvky a dalšími výživnými látkami, které jsou základem veškerého života. Jejich nedostatek mohou doprovázet příznaky a problémy, jež jste s nimi až dosud nespojovali. Chorobné změny, zhoubné procesy a změny v genech je možné regulovat přirozenými procesy látkové výměny a výkonným imunitním systémem. Vyvinuly a zdokonalily se na bázi čtyřiceti sedmi životně důležitých a nenahraditelných látek, kterých se tělo nemůže vzdát. Nemůže se s nimi srovnávat žádný lék a žádný doplněk stravy — vyjma stravy samotné. Po miliony let se osvědčují jako nejlepší lék, protože lidské bytosti se v průběhu evoluce jednoduše nemohly spolehnout na medicínský systém a léky. Kniha, kterou napsal přední německý odborník na výživu Andreas Jopp, nabízí všechna fakta potřebná k tomu, abyste se naučili důležité prvky výživy správně přijímat. Díky nim umožníte každé buňce optimálně fungovat a budete dlouhodobě předcházet jinak nevyhnutelným onemocněním.... celý text

Přidat komentář

Dzis.Vagriski
15.07.2024 4 z 5

Kniha je napsána velmi dobře, ale reflektuje stav poznání před dvaceti lety. V té době se všude psalo o vitamínech, ale o dalších fytochemikáliích minimálně. Řada pozitivních účinků té či oné stravy už není tak přisuzována vitaminům, jako současně mnoha dalším látkám, někdy dokonce právě jim, stejně tak se díváme jinak na oxidativní stres a antioxidanty. Na druhé straně se ukázalo, že ne více je vždy lépe. Například vitamin E jako prevence srdečněcévních chorob. Oxidace cholesterolových částic probíhá jinak a vitamin E nemá velký vliv. Observační stude nebyly potvrzeny randomizovanými. Atd., apod.

Ke knize je třeba přistupovat s tímto pohledem, rovněž nezapomenout, že poznání se vyvíjí a nespoléhat se na zde uvedené informace. Z dnešního pohledu mi připadá období přelomu tisíciletí v chápání výživy stále jako doba temna, teprve posledních patnáct let výzkumu naše poznání posunulo takovým způsobem, že snad konečně začínáme věci chápat v souvislostech. Pokud se však kniha dostane do rukou někomu méně obeznámenému, tak to akorát vede k tomu, že se vydá špatnou cestou.

Práce, kterou autor ve své době odvedl jakožto novinář, jak vše nastudoval, poskládal a ve stručnosti předložil čtenářům, je beztak obdivuhodná.

RenataP
17.06.2015

Pojatá ovšem jinak, než jsem si myslela podle názvu. Nenajdete tu mnoho přirozených zdrojů vitamínů a minerálů, protože doplnit tělu kvalitně vše, co potřebuje, zvládnou podle autora jen přípravky z lékárny a to ještě ty více kvalitní, než \"běžné\"... Přesto je kniha vyčerpávajícím informačním balíkem, výzkumy, fakta, statistiky...Taková stručná, jasná encyklopedie


Autorovy další knížky

2014  100%Kouřím rád, ale přestanu do 30 dní
2015  77%Rizikový faktor nedostatek vitamínů
2015  85%Vitaminy a stopové prvky pro zdraví