Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423739/bmid_me-cesty-do-hlubin-mozku-h2I-423739.jpg 5 834 834

Upřímná zpověď našeho nejznámějšího neurochirurga. O životě, smrti, naději i zázracích moderní medicíny. Co vše víme o mozku? A co o něm naopak nikdy vědět nebudeme? Proč mozek jako jediný orgán nebolí? Dokážeme předejít těžkým nemocem, jako jsou parkinson, alzheimer, mrtvice či mozkové nádory? Má se těžce nemocným lidem podávat tvrdá pravda, nebo milosrdná lež? A měl by člověk dostat možnost sám se rozhodnout, že už nechce žít? Knižní rozhovor s lékařem, který provedl již přes osm tisíc operací a ve svém oboru patří k nejlepším na světě. V názorech je přímý a někdy i provokativní. Zároveň se nebojí přiznat, že chirurg má kromě sebevědomí často i strach. Při operacích mozku totiž o životě a smrti rozhodují milimetry. „Strach je u chirurga přítomný celou dobu zákroku. Musí být. Kdybych ho neměl, je něco špatně, asi jako by umělec řekl, že nemá trému. Chirurg beze strachu je pro pacienta obvykle nebezpečnější než vlastní onemocnění. Strach, obava, respekt, každý tomu může říkat jinak. Když tyhle pocity nemáte, ublížíte, protože vás najednou nemá co zastavit. S nadsázkou říkám, že i opici naučíte operovat, ale už ne neoperovat. Strach je brzda, která člověka donutí udělat zákrok bezpečně. A když skončíte, přijde odměna. Úleva. Radost. Pýcha. Žádná únava. Když dooperuji, mám stejný pocit, jako když Jirkovi Lábusovi skončí premiéra, padá opona a lidé tleskají. Nebo jako když dá Messi gól. Jen s tím rozdílem, že u nás na sále je to bohužel bez potlesku.“ Beneš poutavě vypráví o pacientech, doktorech, mozku samotném, lékařské etice, víře, eutanazii, výčitkách, radosti, lékařských seriálech, úplatcích ve zdravotnictví, studiích za minulého režimu, ale i o tom, jak dnes po světě jezdí lovit brouky s kamarádem Oldřichem Kaiserem.... celý text

Přidat komentář

Jenny46
07.10.2024 4 z 5

Opravdu Martin M. umí, i když jsem se namlsala knihy J. Mareš a M. Dvořák hodně zajímavé rozhovory a hodně latka vysoká!!!
Pana doktora Beneše sleduji delší dobu a jeho práce je úžasná, kniha nebyla špatná, ale hodnotím 4*
Těším se na další novinku a ještě mě čeká kniha D. Hecl a zbytek mě moc neláká...

Abikk
06.10.2024 audiokniha 4 z 5

Obdivuji pana doktora Beneše a kniha byla zajisté velmi zajímavá, ale bohužel mne nenadchnula jako panové Hecl, Mareš a Dvořák. Dozvěděla jsem se i spoustu zajímavých věcí o sběru brouků :o)


surfrider_
02.10.2024 5 z 5

perfektní rozhovor, určitě se ke knížce v budoucnu vrátím

Teddy2023
20.09.2024 3 z 5

Další populárně naučnou knihu mám za sebou.
Papírová forma mě moc nelákala, tak jsem sáhla po namluvené verzi a byla nadměrné spokojená.
Samotná publikace zahrnuje šest Kapitol (čtvrtá zabrala nejvice času) a hlas Jiřího Langmayera příběhu dodal šmrnc.
Díky ní jsem strávila příjemnou cestu vlakem - už se těším na další díly.

katka_dv
08.09.2024 4 z 5

Jednu hvězdičku jsem musela ubrat na základě porovnání této knihy s knihami Josef Mareš a David Helcl od stejného autora. Všichni jmenovaní jsou špičkami ve svém oboru, ale tato kniha se přece jen vzhledem k odborným termínům četla o něco hůře. Naopak často kritizované ego a některé osobní názory pana doktora mě nijak nevadily - beru to tak, že přece nemusím vždy s každým souhlasit, naopak si ráda poslechnu i jiné názory ostatních. A s tím egem to vlastně je i v knize výslovně zmíněno - jestli neurochirurgům určitě něco nechybí, tak je to právě ego - bylo by vlastně spíš divné, kdyby neměl takové, jaké má.

Jara.v
30.08.2024 5 z 5

Velmi čtivá a opět zajímavá kniha. Pan doktor působí sebejistě a svérázně, což je na místě v rámci jeho povolání. Ne úplně souhlasím s některými názory, ale zase s některými souhlasím plně. Není to tak působivé čtení jako ostatní knihy ze série, ale i tak jsem se dozvěděla spousty zajímavých věcí. Hlavně v kapitole 4 to byl chvílemi slušný nášup. Celkově je rozhovor milý a krásně plyne. Rozhodně jsem se nenudila - i něco k smíchu se tam našlo.

smejkalova.m
25.08.2024 5 z 5

Poučné, dozvěděla jsem se spoustu nových. informací z oboru, kterému nerozumím ani z rychlíku. :) Za mě kniha Vladimíra Beneše z té čtyřky, zatím vydaných, nejslabší. Nicméně dávám 5 hvězdiček za velké rozšíření obzorů.

Tucaka
18.08.2024 5 z 5

Pana profesora jakožto doktora si po přečtení knihy velmi vážím, avšak z lidského a názorového hlediska je to horší. To nic nemění na faktu, že rozhovor byl velmi zajímavý a čtivý. Při vší úctě, doufám, že se v běžném životě nepotkáme.

Majdalenka
11.08.2024 audiokniha 5 z 5

Pan doktor Beneš, je už starší pán. Kniha je oproti jiným dílům více autoritativní a s vyhraněnými názory, které se opírají o desítky let praxe. Více jsem se nad odpověďmi a jeho názory zamýšlela a v některých věcech mi otevřel oči nebo vyvrátil dlouholeté mýty.
Zkoušela jsem jako audioknihu, ale ta mě nebavila, tak jsem vyměnila za knihu a paráda.

lenkabej
30.07.2024 3 z 5

Nemůžu si pomoct, pan doktor je zkrátka trochu arogantní. Je to kapacita, o tom žádná, ale ve srovnání s ostatními knihami rozhovorů pana Moravce je to prostě slabší.

kristinica
10.07.2024 4 z 5

Jako úvod do série? Skvělé! Ale když to člověk čte po Heclovi a Dvořákovi, musí hvězdu prostě ubrat. Mozek je neuvěřitelně zajímavý orgán, o kterém ještě strašně moc věcí nevíme, pan doktor je obrovská kapacita, opravdu všechna čest jeho práci. Ale osobnostně je to prostě stará škola, někdy bychom asi společnou řeč hledali těžko. Pan Moravec jako vždy skvěle připraven, perfektně kladené otázky, hrozně se těším na další knihu!

Hana62
02.07.2024 5 z 5

Hodně zajímavé, srozumitelně podané. Je dobré vědět, že pokud dojde "k průšvihu", u nás mi pomůžou.
Souhlasím, že víc finanční angažovanosti, ze strany pacientů, by neškodilo.

Luciluc
18.06.2024 4 z 5

Po přečtení knižního rozhovoru s Markem Dvořákem, z kterého jsem byla nadšená, jsem se rozhodla, že si přečtu i další knihy Martina Moravce. V knihovně byla zrovna volná kniha o Vladimíru Benešovi, a tak jsem se do ní pustila. Dlouho jsem během čtení přemýšlela, jestli mi je pan profesor sympatický nebo není. A došla jsem k závěru, že příliš není, z té lidské („emoční“) stránky. I názorově se ve většině témat dost rozcházíme. Bezpochyby je to kapacita v oboru neurochirurgie, tyto kvality mu rozhodně neupírám, a jsem ráda, že někoho takového v ČR máme. Pan Beneš je bezesporu sebevědomý muž, ale věřím, že na někoho může jeho sebevědomí působit spíš jako arogance. Tento rozhovor pro mě bohužel neměl takový spád a lehkost jako u Marka Dvořáka, byť se též jednalo o tematicky zajímavé čtení. V části „O mozku“ pro mě byly, jako pro laika, odpovědi mnohdy dost podrobné a zdlouhavé, občas jsem se ztrácela v pojmech a chvílemi mě to až nebavilo číst. Nejlépe se mi četly asi poslední dvě část „O životě“ a „O doktorech“. Slabší 4*.

daja51
10.06.2024 5 z 5

Tohle byla v pořadí již pátá kniha od MM - opět suprové počteníčko - těšila jsem se na každou další kapitolu - otázky a odpovědi měly "hlavu a patu" - jdu do další z jeho knih - Marek Dvořák mezi nebem a pacientem. Všechny knihy doporučuji.

SilviiM
03.06.2024 5 z 5

Opět skvělá kniha od pana Moravce. Pan Beneš možná působí sebevědomě, ale to mně vůbec nevadí, protože patří k nejlepším ve svém oboru. Za mě je to sympaťák, který k medicíně přistupuje s pokorou, kreativitou a vášní. Jeho vyprávění mělo hlavu a patu. Víc takových knih, prosím.

Kara28
26.05.2024 4 z 5

Četla se poměrně těžce, neubíhala a několikrát jsem ji odložila, což se ale vzhledem k tématu a odborným výrazům dalo čekat. Z Moravcovým knih mě tato nadchla nejméně. Pravděpodobně tím, že k neurochirurgii nemám vztah. Ale jinak za mě pěkný počin, jako celek se mi kniha líbila.

DK197
18.05.2024 4 z 5

AUDIOKNIHA: Tento počin se mi četl o něco hůře. Ačkoliv se autor i zpovídaný lékař určitě snažili, odborná lékařská terminologie, co v knize zazněla, udělala celý počin méně... No, zkrátka mě bavil s menší intenzitou než jiné autorovy knihy. Ale za přečtení určitě stojí. Dozvíte se tam pár zajímavých informací a osobnost pana lékaře může být pro někoho také dost lákavý důvod, aby vzal knihu do ruky. Celou dobu jsem si říkala, že jeho sebevědomí bych chtěla mít... Každopádně pan Jiří Langmajer vše skvěle namluvil.

Ešína
11.05.2024 3 z 5

Tato kniha mi nešla číst tak snadno. Bylo tam na mě dost odborných termínů. Každopádně pan Beneš je zajímavý člověk a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

mari.seri
07.05.2024 4 z 5

Toto byla moje třetí kniha od M. Moravce. Před tím jsem četla rozhovor s M. Dvořákem a J.Marešem, ze kterých jsem byla nadšená a velmi jsem se těšila na další. Bohužel jsem asi byla hodně zmlsaná a tak přišlo trochu zklamání. Vůbec ne ze stylu knihy, opět perfektně vedený rozhovor, zajímavé otázky,... Spíše je to o tom, že mi zcela nesedl pan docent. Relativně dost odborné mluvy a popisy operací mně nevadili. Je vidět, že chirurgii a svoji práci miluje.
Pan docent mi připadal trochu sebestředný, místy arogantní, egoistický,... Jako před špičkou v neurochirurgii před ním smekám a má můj obdiv, ale jako s člověkem bych s ním pravděpodobně nevycházela, s hodně názory bych nesouhlasila. Jako špičkový chirurg určitě má nárok na takové sebevědomí, ale na mě tady toho ega bylo opravdu hodně. V předchozích knihách jsem takový pocit neměla, i když jak M.Dvořák tak i J.Mareš jsou dle mého také špičky ve svém oboru.

Marcik7
05.05.2024 5 z 5

Práce pana doktora Beneše patří k těm výjimečným a on je i jako člověk výjimečný. Někomu by možná připadal namyšlený, sebestředný, ale to by pak nemohl svoji práci vykonávat a rozhodovat se i v krajních situacích, kdy se rozhoduje o dalším životě pacientů, o kvalitě i délce jejich dalšího života. Nelze než jej obdivovat…