Vládkyně Vikingů
Oldřiška Ciprová
Královská dcera Sigrid byla vedena ke křesťanství. Kvůli politickým vlivům je však provdána do pohanského Švédska. Láskou k manželovi a Vikingům si Sigrid rychle vydobude své místo. Po manželově smrti se zapřisáhne, že říši udrží sama stůj co stůj. Aby odradila možné nápadníky, nechá kolovat zvěsti o své krvežíznivosti. Ale jak dlouho se dokáže přetvařovat?... celý text
Opět nás autorka seznamuje s hlubokou minulostí, tentokrát s dějinami Švédska. Seznamujeme se polskou princeznou Svatavou, budoucí královnou Vikingů. Sledujeme její osudy a můžeme se jen domýšlet, zda to byla pravda. Hlavní osoby jsou historický doložené. Kniha se četla velice dobře, po dvou hodinách už jsem neměla co číst.
(SPOILER) Kniha nás zavede do Polska roku 977,kdy rodiče mladičkou princeznu Svatavu zasnoubí s králem Vikingů Erikem.I když je král o několik let starší ,přesto se mladičká Svatava snažila být dobrou manželkou.Erik si ji přejmenoval na Sigrid a ona nakonec toto jméno přijala.Erik náhle nakažen neznámou nemocí umírá a Siigrid se snaží udržet svoji říši.Má spoustu nápadníků a nakonec podlehne Dánskému králi Svenovi a provdá se za něj.Kniha se dala číst,ale byla taková jednoduchá a nedokončená.
Vikingové pro ženy historické romány
2017 | Guta Habsburská - slabý král, mladá královna a mocný Záviš |
2011 | Únos urozené panny – Břetislav a Jitka |
2013 | Bílá princezna |
2009 | Zatoulaná královna: Hrdá vdova po Václavu III. |
2020 | Vlk a já |
Je to sice rychlé čtení, ale nějak zvlášť mě kniha neoslovila. On totiž i děj postupuje dost rychle. Svatava se sotva stihne vdát a dostat jméno Sigrid a už je z mladé dívenky dospělou ženou s takřka dospívajícím synem a už je na scéně dánský král, ona se vdává znovu a... to je tak zhruba všechno. Nic moc jiného se v knize neodehraje. Aspoň ne zajímavého či podstatného. Člověk si vůbec nestihne postavy oblíbit, protože jsou dost nepropracované. Navíc jsem v knize našla spoustu překlepů a chyb a to taky docela kazí dojem ze čtení. Příště raději u podobné tématiky sáhnu po nějakém severském autorovi, který to propracuje víc do hloubky. Celé to bylo dost jednoduché a uspěchané.