Vlčí jezdci
David Pringle , * antologie
Antologie povídek ze světa Warhammer. Osm povídek a novel různých autorů, které spojuje jednotné prostředí: Stará země. Hrdinové příběhů zde prožívají svá dobrodružství mezi elfy, skřety, zlým i dobrými čaroději, v ulicích a stokách středověkého města, ve strašidelném hradě, v lesích i na cestách. Každý z příběhů je jiný stylem i zápletkou, ale všechny je spojuje napínavost, dějovost a vybroušenost vypravěčského umění autorů (Yeovil, Gallagher, King a j.). OBSAH: William King: Vlčí jezdci Sandy Mitchell: Tileánská krysa Brian Craig: Yremský fantóm Ralph T. Castle: Křik bestie Jack Yeovil: V Šedých horách zlato není Pete Garratt: Hvězdné kladivo Simon Ounsley: Velký Pulgův cirkus Brian Craig: Cesta hledače čarodějnic... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 1992 , PolarisOriginální název:
Wolf Riders, 1989
Mé relativně vysoké hodnocení berte s rezervou - pokusím se vysvětlit. Fantasy příliš nečtu a svět Warhammeru vlastně neznám (i když mám v plánu si některou z jeho her vyzkoušet). Knížku mi půjčil kamarád a já se do ní zkusil začíst. Hned první povídka potvrdila mé obavy: naprosto banální příběh bez jakéhokoliv přesahu či nápadu. Další jsou v podobném duchu, přesto jsem pokračoval. A pak se v polovině knihy objeví Yremský fantóm - vypravěčem příběhu je bard naoko respektující řád svého světa, ale mezi řádky naznačující, jakéže svině jsou zde považovány za ctihodné. Pak zase pár banálních povídek, ale konec stojí za to: Cesta hledače čarodějnic je opět vyprávěna bardem, ale mnohem syrovějším - připomíná spíše proroka. Ten už bez jinotajů demaskuje iluzornost "romantického fantasy" a ukazuje brutální feudalismus obohacený maximálně o magii. Povídka končící bez naděje konfrontuje čtenáře s jeho pojetím fantasy jako pohádkového místa úniku od reality. Podle mě geniální práce editora, který dokázal upořádat vesměs podprůměrné povídky způsobem, v němž celek dává úplně jiný smysl.
Sbírka celkem 8 napínavých a dobrodružných povídek různé délky a od různých autorů. Jak už to tak v knížkách podobného typu bývá pravidlem, jsou tu zastoupeny jak lepší, tak i horší práce. K těm nejlepším patří titulní Vlčí jezdci (Wiliam King) a V šedých horách zlato není (Jack Yeovil). Ale i ty ostatní jsou na celkem dobré úrovni. Celek hodnotím jako lehce nadprůměrný. Pro příznivce tohoto žánru určitě solidní četba.
Na hraní Warhammeru jsem už trochu postarší, ale povídky jsem si přečetla s gustem. Některé jsou lepší, jiné slabší a další zase vypadají jako první kapitoly nějaké knihy. Líbilo.
Mně se tahle sbírka líbila. Takové náčrtky budoucích příběhů. Sem tam je zmíněno město, dávný hrdina, některý z bohů, mocný artefakt... To co bylo v dalších knihách ze světa Warhammer buď rozvinuto, změněno nebo třeba i zcela zapomenuto.
Sbírka povídek z prostředí hráčského světa Warhammer přináší osm fantasy příběhů, které sice nemají žádné vzájemné propojení, nicméně se sobě navzájem blíží svou ponurou atmosférou i samotným vedením dějových linek. Žádná z uvedených povídek přitom nepřevyšuje ostatní, a stejně tak i obráceně zde není žádná, která by se potácela v hlušině a neměla co říct. Mozaiku světa, který je drsný, děsivý a plný temné magie, představuje sedmička autorů, z nichž někteří z nich (Jack Yeovil nebo William King) mají na kontě v sérii Warhammer i samostatné románové řady. Vlčí jezdci se honosí i řadou perokresbových ilustrací od plejády umělců, v jejichž čele stojí Paul Bonner. Krásně vyrovnaná kolekce, která sice neohromí, ale zřejmě taky nikoho nezklame.
Tie poviedky sú krásne brakovo zastaralé. Dnes je celý svet Warhammeru už niekde inde. Kniha má asi viac cenu zberateľskú než literárnu. A hoci som tomuto svetu zásadne neprepadol, občas si nejakú poviedku z tejto zbierky prečítam. Len tak. Aby som pričuchol ku kladivu...
V této sbírce povídek určitě dominuje povídka s Gotrekem, která se nachází i v knize Zabiják trolů a je podle ní i pojmenovaná celá sbírka. Ostatní povídky mi přišli v lepším případě průměrné. Je to rozhodně dáno tím že je kniha z roku 1992. Ve většině povídek je vidět, že vnitřní fungování Warhammeru světa se teprve vytváří, některé povídky jsou dokonce pohádkové a do světa nezapadají. Kniha je dnes vhodná pro fanoušky, kteří mohou nahlédnout na první pokusy ztvárnění Warhammeru světa a jeho loru. Stojí za povšimnutí, že většina autorů neprošla zubem času a v univerzu Warhammeru se nechytla... V dnešní době beru knihu jako raritní kus pro fajnšmekry.
Kvalitní povídková sbírka a moje první seznámení s Gotrekem a Felixem v jedné z povídek:-)
Moje první kniha ze světa Warhammer.
Nezapomenutelná vzpomínka na setkání! Bloudil jsem onoho pošmourného dne v knihovně mezi regály a hledal něco úplně jiného, než obvykle čtu. Přiznám se, že mě spíš zaujala obálka, neboť o světě kladiva jsem do té doby ani zbla nevěděl.
Přečteno za jeden den.
P.S. Inspirováno Rickovými slovy z filmu Casablanca: "Warhammer, myslím, že tohle je začátek krásného přátelství."
P.S. 2 A s občasnými výkyvy tomu tak skutečně bylo.
Část díla
Cesta hledače čarodějnic
Hvězdné kladivo
Křik bestie
Tileánská krysa
V Šedých horách zlato není
1989
Byl jsem velmi mile překvapen. Když to porovnám s povídkami z Rytířů cti,tak to je nebe a dudy.. Vlčí jezdce od Kinga znám už ze Zabíječe trolů a pořád dobrý..Co mě hodně bavilo byl Yremský Fantóm. Celý příběh líčit z pozice vypravěče bylo víc než fajn. Úplně jsem se viděl někde u korbelu píva, kolem sebe hlouček lidí,venku plejskanice a všichni poslouchají tuláka vyprávět a vůbec nevadilo, že už po první stránce člověk uhodl,kdo,co, jak a proč,ten styl psaní úplně vtáhnul do děje .. Vlastně skoro všechny povídky jsou napsány velmi dobře, ikdyž se čtenáři může zdát, že to je nezajímavé téma,tak ho to baví.. Ještě Křik Bestie a V šedých horách zlato není jsou topky.. Jediné slabší, ale vůbec ne špatné jsou podle mého názoru Tileánská krysa a Cesta hledače čarodějnic