Vlčí štěstí
Paolo Cognetti
Neúspěšný čtyřicetiletý spisovatel Fausto opouští po rozchodu s dlouholetou partnerkou Milán a nachází útočiště v horské vesnici Fontana Fredda. Nečekaně získá místo kuchaře v malé restauraci oblíbené u horalů i lyžařů a vedené srdečnou Babette. I ona před lety utekla z města a vnesla do vesnice trochu přívětivosti. Kromě ní se Fausto spřátelí se svérázným rolbařem Santorsem a sblíží se s mladou servírkou Silvií, která touží pracovat v chatě na ledovci. Na konci lyžařské sezony však restaurace zavře a každý z hrdinů bude muset zjistit, jestli na něj štěstí skutečně čeká ve Fontaně Freddě. V novém románu Paolo Cognetti, inspirován Hokusaiovými 36 pohledy na horu Fudži, kreslí obrázky z každodenního života obyvatel hor, v nichž spolu se změnami ročních období zaznamenává i proměnu lidských tužeb a snů. Snů, jež se stávají neoddělitelnou součástí horské krajiny a nad nimiž hory drží mlčenlivou stráž.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , TémbrOriginální název:
La felicità del lupo, 2021
Interpreti: Ondřej Brousek
Vlčí štěstí je moje třetí knížka od P.C. a je to zase pěkné čtení. Líbí se mi, jak autor píše, jaké postavy si pro nás vybírá, jaké myšlenky jim přisuzuje, ať už jsou hrdiny muži, ženy nebo třeba vlk. A prostředí horské vesnice - rekreačního střediska a okolní přírody, to je mi blízké a to vysokohorské jsem si ráda dovymýšlela. Někdy jsem hned nevěděla, kdo právě "mluví", přesto dám plné hodnocení, za ten klid, za sympatického vousáče Fausta a protože se mi chce číst knížku znovu. Je to něžná kniha z drsných hor.
Příjemné zastavení. Čtyři postavy, italské hory, horští vůdci, turisté, dřevorubci, dobytkáři, tetřevi i vlci, kytičky rostoucí na mechu, mnoho podob sněhu a ledu, čtyři cesty ke Freddě Fontaně i do vlastního nitra, odcházející Babette a procházející Silvia, Fausto uprostřed života, prorůstání s přírodou, nezbytně přítomná smrt, milostný příběh věcně prožívaný i vyprávěný. Přečteno jedním dechem.
Ač mám doma od autora jeho předchozí tři knihy, nikdy jsem se k nim nedostala a čekají na mě v knihovně. Po dočtení Vlčího štěstí nechápu, jak jsem je mohla minout a velmi brzy si je přečtu, neboť si mě Paolo Cognetti okamžitě získal.
Fausto je neúspěšný spisovatel a po rozchodu odjel tam, kde je mu nejlíp, do hor. Začne pracovat jako kuchař v malé hospůdce, kde si každý nese svůj nelehký osud. Po zimní sezoně hospůdka zavře a Fausto bude muset najít své místo na zemi.
Život v horách, nelehké osudy i lidské sny, to všechno autor bravurně zpracovává v knize, která si mě získala hned prvními řádky a zůstala jsem z ní nadšená až do posledního písmenka. Je to krásný příběh o obyčejných věcech, které může prožívat každý z nás. Pomalu odhalujeme tajemství jednotlivých postav, která jsou kolikrát nečekaná a překvapivá, avšak stále lidská.
Nádherné popisy Vás okamžitě přenesou do vesničky v italských horách, budete cítit zimu, sníh, i rozkvetlé louky. Okamžitě se stanete jedním z obyvatelů a budete chápat pocity všech ostatních.
Tohle je přesně jedna z těch knížek, kdy dokáže autor na pár stránkách na Vás přenést veškeré pocity, sžijete se s knížkou natolik, že ji nebudete moci odložit. Při čtení jsem se usmívala a bylo mi dobře, i když ne všechny osudy byly šťastné a snadné.
Nádherná kniha, která ve mně ještě nějakou dobu zůstane, neboť po dočtení mám pocit, jako bych sama žila ve vesničce v horách.
Pro mě první setkání s autorem a musím říct, že jsem byla spokojená. Tohle není nic s adrenalinovým nábojem, i když jsou v hlavní roli hory, pozor! Jedná se o čtení poklidnějšího rázu, důraz je kladen spíše na jednání a emoce hrdinů.
útěk příroda italská literatura spisovatelé psychologické romány hory a pohoří
2017 | Osm hor |
2018 | Divoký kluk |
2022 | Vlčí štěstí |
2019 | Nikdy nevystoupat na vrchol |
2018 | Sofia vždy chodí v čiernom |
Nečekejte žádný silný příběh. Čtyři hlavní postavy a jejich hledání cesty k sobě samým. A jako třešnička na dortu jsou v knize krásné popisy přírody - lesů, hor a také jednoho ledovce. Pár stránek, ale okamžitě se dokážete do příběhu ponořit.