Vlk samotář
Jodi Picoult
Když vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině. Když po vážné dopravní nehodě upadne do komatu, musí o jeho osudu rozhodnout Edward a Cara, jeho již dospělé děti, kteří jsou tak nuceni se znuovu konfrontovat s mužem, kvůli němuž Edward utekl z domova - ale který stále zůstává jejich otcem.... celý text
Literatura světová Romány Příroda, zvířata
Vydáno: 2013 , Ikar (ČR)Originální název:
Lone Wolf, 2012
Líbila se mi, moc. Ale... Ale prostě nebyla tak úžasná jako předchozí knihy od této autorky, takže prostě nemůžu dát pět hvězdiček... Zkrátka mi tam něco chybělo - a to jsem knihu doslova zhltla za dva dny. Vlčí příběh byl úžasný a mě překvapilo, jak moc živý. Během čtení jsem byla podebraná a měla problém s dýchaním, ale celkově příběh prostě tak nějak vyšuměl... Pořád čekáte, co se vlastně stalo a nakonec zjistíte, že se nic nestalo. Ale jak už to tahle autorka umí, byly i chvíle, kdy jsem se od srdce zasmála, kdy jsem je chápala, jak Caru, tak Edwarda, kdy jsem chápala Georgie i Luka. Život není jednoduchý. Kdyby byl, neměli bychom co číst ;)
Zajímavé téme o odcizení v rodině o nedoruzměních a unáhlených skutcích. Pasáže o vlcích, o tom jak fungují v rámci smečky (rodiny) byly opravdu zajímavé. "Lidské" pasáže už tak zajímavé nebyly, až ke konci knihy kdy se vše začalo vysvětlovat a hlavní protagonisté si k sobě po čase opět začli hledat cestu a postupně vysvětlovat nedorozumění, která stála za celým rozpadem rodiny "smečky" kniha nabrala spád a dobře se mi četla.
Mám ráda příběhy Jodi Picoult. Témata jejích knih nutí člověka k opravdu velkému zamyšlení a ani tentokrát neudělala výjimku. V tomto bodě tedy rozhodně nezklamala. Také popisy ze života vlků a zákonitosti vlčí smečky jsou úžasné. Ale bohužel. Vlastní příběh mě moc nenadchnul. Sice jsem, stejně jako předešlé její knihy, hltala stránku za stránkou, ale něco tomu prostě chybělo.
Samotná dějová linka příběhu mne nenadchla vůbec....celé to bylo takové plytké. Nicméně sekvence týkající se života vlků byly velmi zajímavé. A ano, i dnes, po několika měsících od přečtení se občas podívám na svého psa a vidím, že v něm ten vlk je.....i když hodně vzdáleně.
Moje první kniha od autorky a už se nemôžu dočkat až si přečtu něco další. Výborně poskládaný příběh, super vykreslené rodinné vztahy, a hlavně život Luka s vlkmi.... Doporučuji
Opět krásná kniha od Jodi. Její psaní, výběr tématu a hlavně pokaždé důležitý "problém" člověka vtáhne do děje. Vždy si vybírá otázky o kterých lidé vědí, že existují, ale jen málokdo má tolik síly jim čelit.
Úžasné je i vyprávění o vlčích smečkách.
Kniha splnila víc než jen mé očekávání.
Od této autorky si vždy ráda něco přečtu. Vybírá si kontroverzní témata a ždímá z vás emoce.
Bohužel u této knihy jsem,ale měla pocit, že se snaží udělat "doják" za každou cenu a to byl můj kámen úrazu. Ne, že by téma nebylo dost zajímavé,ale přesto mě kniha chvílemi nudila a já se s jejím čtením docela prala. Přiznám se, že jsem byla zklamaná :/
Výborná knížka. Rodinné vztahy, život s vlky, eutanazie. Všechny roviny příběhu mě zajímaly, různé úhly pohledů zúčastněných postav vyprávění skvěle doplňovaly. Jodi Picoult opravdu psát umí.
První kniha od této autorky, která velmi poutavě líčí příběh otce (Luka Warrena), jenž tráví většinu času po boku vlčí smečky, a jeho rodiny. Krásně psychologicky laděný román, který se dotýká závažných témat jako je eutanazie. Dle mého názoru jeden z nejhezčích románů, který mne přinutil se na okamžik zamyslet nad otázkou života a smrti a hodnotit ji z různých pohledů. Všem, kteří se o tuto tématiku zajímají, knihu doporučuji k přečtení.
Autorka psát umí, o tom už dlouho nepochybuju. Vlk samotář mě dostal. Ani ne tak hlavní dějovou linkou jak životem Luka s vlčí smečkou. Doporučuju.
Kniha zpracovává velmi vážné a těžké téma. Rozhodně bych nechtěla být v kůži dětí L. Warena a rozhodovat o osudu svých rodičů. O jejich životě nebo smrti. Víc mě oslovily pasáže týkající se života vlků, ale celkově hodnotím knihu jako vynikající.
Krásný příběh o pochopení, odpuštění....Picoultová je tak výborná vypravěčka, že chci další její knihy.
Přestože se Jodi Picoult opět vytáhla silným a zajímavým příběhem a propracovanou psychologií jednotlivých postav, pro mě bylo prostě tématem číslo jedna Lukovo vypravování o vlcích. Úplně mě fascinovalo, jak dokázala do detailu popsat život vlka jako jednotlivce i jako člena smečky. Nyní, s odstupem času mohu napsat, že Vlk samotář je od Jodi mou TOP knihou.
Je to třetí kniha od autorky,kterou jsem četla a opět nezklamala.příběh mě úplně pohltil.Chápala jem obě děti Warena ikdyž každý měl jiný názor.Velice se mi líbilo mnoho zajímavostí ze světa vlků.
Vím, že Jodi umí psát poutavě, ale tentokrát mně úplně nadchla jak přesvědčivě a se znalostí věci nám přiblížila život vlků.
2014 | Vypravěčka |
2005 | Je to i můj život |
2015 | Čas odejít |
2011 | Nejsem jako vy |
2017 | Velké maličkosti |
Na to, jak jsem se na tuto knížku těšila, mě zklamal dost jednoduchý až rádobydojemný příběh s předvídatelným koncem. Nejlepší pasáže byly ty o vlcích, to nepochybně, můj velký obdiv mají všichni ti reální lidé, kteří se vydají do divočiny studovat chování zvířat, aby nám, ne tolik odvážným a vzdělaným předali svoje poznatky a zkušenosti, byť za cenu ztráty svého soukromého života, právě proto mě asi samotný příběh Lukovy rodiny nijak nezasáhl, bohužel.