Divné údolí
Jan Frána
Vodácké detektivky série
Děj první části knihy s názvem Divné údolí časově předchází již vyšlým detektivním případům. Trampská parta se teprve formuje a při hledání místa pro svou osadu najdou náhodou velmi podivný a velmi záhadný svět. Čekají je tam zážitky a setkání jakých by se nikdy nenadáli. Druhá část s názvem Ve stejné řece navazuje na první příběh a jde v ní o to, že možná lze vstoupit znovu do stejné řeky i když filozofie tvrdí opak. Na trampskou partu čekají ještě větší podivnosti a spousta odhalení, pochopení a poznání........ celý text
Moje první setkání s Hafranovou tvorbou (pokud tedy pomineme pár povídek z Trapsavce). Upřímně, něco podobného mi na trhu chybělo. Spojení sci-fi (? možná spíše "záhadna" obecně) a vandrování se moc často nevidí. Mám rád podobné neobvyklé kombinace. Kdo disponuje trampskou duší, ten rozhodně nebude zklamán.
Zábavná a napínavá knížka. Může se neco z jejího obsahu stát opravdu? Možná ano, svět kolem nás je plný záhad a podivností kterým nerozumíme. A pokud bude někdo přesvědčený, že je to vše jen vymyšlené, pak sláva Hafranově fantazii! V každém případě já jsem se královsky bavila a až zase někdy budu na hradě Buchta, nezapomenu si pořádně prohlédnout okolí a studnu.
Bohužiaľ, nenadchlo ma to. A nie je to len preto, že nejde o krimi, ale celé je to také strašne naivné s chaotickým dejom a nebavilo ma to. Chýbalo mi napatie, napr. nejake tajupne pôsobiace paranormálne záhady, a vyústenie a závery boli jalové. Jediné, čo sa mi páčilo bola atmosfera v ich partii, kamarátstvo, špecificky slengový žargón a opis prostredia. A info o tom, ako sa dali viaceré postavy vlastne dohromady. Obávam sa, že autor už asi nebude v buducnosti robiť nové krimi, i keď je tam náznak, že možno bude nejaký príbeh nekriminalneho žánru kde zapoji do deja deti trampov. Je to pre mňa obrovské sklamanie.
Stejně čtivé jako detektivky, ale ty se mi líbily o dost víc. Tady je sem tam nějaká nelogičnost, nenarážím na ty všechny záhady a jejich vysvětlení, to má autor vymyšlené, spíš takové věci, že někdo někde je a pak tam není aniž by odešel. A že (trochu spojler) hrdiny až na konci zajíma jak to vlastně funguje v těch jiných realitách. A, což je slabina preqelu, nijak se tyhle divné zážitky neodrazily na životě hrdinů (snad až v předešlé knize bylo něco z těch podivných vlastnosti divného údoli, zřejmě už autor měl v plánu preqel).
Čtivý a napínavý prequel série případů známé trampské osady. I když se tentokrát o kriminální čtení nejedná, nechybí zda pátrání ani záhady. Hafran coby autor knihy opět potvrzuje své mistrovství.
humor tajemno tajemství mysteriózní, mystéria tramping romaneta alternativní realita retrospektivní vyprávění
2017 | Případ zatoulanýho rybáře |
2018 | Případ pohřešovaného háčka |
2019 | Pavoučí případ |
2021 | Případ na Zlaté horečce |
2022 | Případ zmizelých kormidelníků |
Kniha mně příjemně naladila, přečetl jsem jí na jeden zátah. Jenom škoda konce kde mělo zůstat více utajeno a tím na čtenářově fantazii. Jak se říká, méně je někdy více. Jinak vynikající a často jsem si při čtení vzpomněl na mého oblíbenèho autora Jaroslava Velinského.