Volání Kukačky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike série
Když se slavná topmodelka zřítí ze zasněženého balkonu v luxusní londýnské čtvrti Mayfair, vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu. S tím se ale nehodlá smířit její bratr a najme si soukromého detektiva, aby její smrt znovu prošetřil. Cormoran Strike je bývalý voják - což ho poznamenalo na těle i na duši - a právě prochází složitou životní situací. Nový případ ho může uchránit před hrozícím krachem, čím hlouběji však proniká do komplikovaného světa, v němž mladá modelka žila, tím temnější věci vyplouvají na povrch a sám Strike se ocitá v ohrožení... Napínavá a rafinovaně vystavěná zápletka čtenáři přibližuje atmosféru současného Londýna: ospalý poklid ulic v rezidenční čtvrti Mayfair, omšelé kouzlo zapadlých hospod v East Endu i čilý ruch v Soho. Cormoran Strike se poprvé představuje v oceňovaném detektivním románu od Roberta Galbraitha, což je pseudonym J.K.Rowlingové.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
![nikaxxx nikaxxx](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14742/14742.jpg?v=1381127953)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Volání Kukačky jsem si pořídila nedlouho po jeho vydání (před mnoha lety). Tehdy jsem ale knihu nedočetla, protože mě nebavila. Tím jsem veškeré další dění ohledně série s Cormoranem Strikem přestala sledovat.
Teď, po vydání nejnovějšího dílu série (na který mi reklamy vyskakují v podstatě odevšad), jsem po knize sáhla znovu - s přesvědčením, že se přeci knížní vkus vyvíjí a mění. Navíc by se mi nějaká pěkná rozsáhlá detektivní série zrovna opravdu hodila!
Tentokrát jsem příběh dočetla, nadšená z knihy ale nejsem. Vlastně nevím, co bylo špatně. Cormoran i Robin mi byli sympatičtí. Styl, kterým je kniha psána mi taky celkem sedl. Vytkla bych jen častou přítomnost závorek v textu a neustálé zdůrazňování, že hlavní hrdina je chlupatý. Asi mě zkrátka neuzajal příběh zasazený do světa modelingu a slavných osobností. Prvních 300 stran jsem přelouskala jen tak tak... pak začal být příběh zajímavější, ale závěr nebyl nijak šokující... možná ale dám v budoucnu dalšímu dílu šanci. Už jen proto, abych zjistila, jestli mi jiné "téma" sedne víc nebo je můj "problém" někde jinde...
![BáraLind. BáraLind.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Četlo se to téměř samo, i když v podstatě se nedalo vystopovat, kdo byl vrahem, protože indicie chyběly. Místy rozvleklé, hlavně při rozhovorech se svědky, ale čtení jsem si užila a tím, kdo je vrah, jsem byla překvapená, takže za mě to splnilo účel. Ráda si přečtu další díly!
![Archaeopteryx Archaeopteryx](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/486161/m_archaeopteryx.jpg?v=1722580268)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Obvykle detektivky nečtu, tuhle jsem zkusila ze zvědavosti, kvůli slavné autorce. Na můj vkus je to zbytečně dlouhé - místy bavilo více, místy méně. Po dalších dílech už nesáhnu.
![PitoR PitoR](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/413777/m_pitor.jpg?v=1733918798)
Cormoran Strike I.
Mám za sebou úvodnú časť rozsiahlej - čo do počtu dielov a hlavne stránok - detektívnej série "Cormoran Strike". Nezaťažený(?) minulosťou „autora“, nakoľko svetový bestseller "Harry Potter", či už v knižnej alebo filmovej podobe (nedokázal som dopozerať ani 1. diel), ma minul obrovským oblúkom, som sa rozhodol dať šancu Cormoranovi Strikeovi a Robin Ellacottovej. V celku sympatická dvojica vyšetrovateľov, ale celkový dojem akýsi rozpačitý. Som si vedomý, že vyriešiť prípad a dolapiť zločincov nie je o veľkosti svalov, často je to nudná, zdĺhavá a namáhavá práca v teréne i za počítačom, ale mne tu chýba iskra, ktorá by ma poriadne naštartovala a ja som si mohol povedať, že toto bolo skutočne výborné. Ktovie, ako by sa na túto sériu pozeralo, ak by išlo o iného autora...
![YKa@ YKa@](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/519349/m_ypraz.jpg?v=1738707622)
Trochu zpočátku rozpačitost, ale nakonec i přes tolik stránek, dobré čtení. Nejedná se o žádné masakry, ale detektivní příběh a Rowlingová umí psát a vyprávět. Pořád lepší než některé krvavé rychlokvašky s démony z minulosti u hlavních hrdinů.
![castiglione castiglione](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Mé pocity z této knihy? Jako malého dítěte, jemuž řeknou, že se jde do cukrárny, ale ve skutečnosti se skončí u holiče. Zdlouhavé, příliš až přespříliš zdlouhavé, na detektivku, jejíž celou pointu nám autorka odvypráví v poslednich dvaceti stránkách. Škoda těch 450 předchozích...
![JakubKo JakubKo](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/388611/m_jakubko-AKy.jpg?v=1649610996)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobrá detektivka, Rowlingová ukázala, že umí psát dobře napříč žánry. Strika jsem si jako postavu oblíbil, zápletka byla zajímavá a prostředí Londýna se mi líbilo (a připomínalo mi britského Sherlocka od BBC). Jen chvílema mi možná děj přišel trochu moc roztahaný a v některých částech bych přidal trochu víc akce.
![lou63 lou63](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Volání Kukačky od Robert Galbraith, pseudonym J. K. Rowlingové, mě osobně zklamalo. Detektiv Cormoran Strike je postava, kterou jsem si oblíbila; je sympatický, dobře napsaný a má určitou hloubku, která ho činí uvěřitelným. Nicméně, celkový tón knihy mi přišel příliš temný a deprimující. Zatímco zápletka a postavy byly dobře vykreslené, příliš mnoho temné atmosféry a brutálních detailů pro mě osobně vytvářelo atmosféru, která už nebyla příjemná. Přestože jsem očekávala, že mě příběh vtáhne, jak jsem u Rowlingové zvyklá, nějak mi to nevyšlo. A přiznávám, že další díly už pro mě osobně nejsou k přečtení – příliš temné a někdy až na hraně zbytečné násilí, které mě úplně odradilo.
![pakoshka pakoshka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15755/m_pakoshka-uZp.jpg?v=1679390547)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Docela jsem se bavila, ale místy trochu zbytečně natahované a zbytečně překombinované. Podezřelí byli v určitou část knihy podle mě všichni, včetně skutečného vraha. Jestli dám ještě někdy Cormoranovi šanci, těžko teď hádat, vadila mi určitá stereotypnost, která je pro JKR typická (hezcí lidi jsou hodní, škaredí ti zlí, tlustá je blbá, hrdina umí vše).
![Alfirin Alfirin](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88888/m_88888-fSv.jpg?v=1459855067)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Určitě to není špatné, ale od někoho, kdo napsal HP bych tak nějak čekala víc... za mě v podstatě průměrná detektivka s lehce vleklejším dějem a fajn překvapivým rozuzlením.
![esma esma](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146926/m_esma-Hz4.jpg?v=1561926370)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Detektivku mi doporučila moje dcera, přečetla jsem. Přiznám se, že jsem netušila do poslední strany, kdo je pachatel. Kniha mi přišla zajímavě pojatá a napínavá, samozřejmě kromě té poslední kapitoly, kdy dochází k rozuzlení. Ráda bych autorce v této souvislosti položila jednu zásadní otázku, ale tou bych prozradila, co mi tam „nesedělo“, takže uberu na hodnocení a otestuji další díl, jestli se „polepší“
![Tripedalia Tripedalia](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5054/5054.jpg?v=1381127927)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jako velká fanynka knih o Harry Potterovi jsem měla jistá očekávání. Určitě mě nezklamaly vypravěčské schopnosti a čtivost příběhu, popis prostředí a jednotlivých postav. I když mnoho postav bylo vlastně vykresleno dost nepěkně. Gradace příběhu obdobná jako v knihách o HP se závěrečným vysvětlením. Bylo to příjemné čtení, které i přes tloušťku knihy rychle utíkalo.
Bohužel oproti sérii z kouzelnického světa to byl takový slabý odvar. Očekávala jsem víc humoru, trochu barvitější vyprávění a větší hloubku nebo jak to nazvat.
Pokud bych nesrovnávala, tak to byla nenáročná četba na dlouhé zimní večery a ráda si přečtu další díl.
![prochyn prochyn](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83527/m_83527-7yt.jpg?v=1459855061)
No, přes slibný začátek se z toho vyklubala ukrutná nuda, pořád dokolečka dokola vyptávání a pátrání o ničem. Jsem rád, že se to druhému pohlaví líbí (chlapovi by se to líbit nemělo (:- ).
![Miniemall Miniemall](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/402428/m_miniemall-6pd.jpg?v=1666618915)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc pěkná knížka od J. K. Rowlingové. Na detektivku měla za mě kniha pomalé tempo. Žánrově bych ji proto spíše označila jako román s detektivní zápletkou, ale jsem ráda, že jsem se pomalým rozjezdem nenechala odradit a že jsem knihu dočetla do konce.
![Senza Jenka Senza Jenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/2454/2454.jpg?v=1381127922)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Trochu mi vadily ženské postavy - buď byly superkrásné, nebo superošklivé. A většina z nich byla hloupá, sebestředná, nepřející a mstivá. Snad kromě Robin - ta byla sympatická.
Chlupič je zajímavá osobnost. Uvidíme, jak v dalších dílech. Místy trochu zdlouhavé, ale líbilo.
![vaclav5335 vaclav5335](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342521/m_vaclav5335-K44.jpg?v=1635887795)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čekal jsem, že to bude teda lepší. Ke konci kniha možná trochu zaujme, ale většina ze skoro 500 stran je podle mě nuda. I přes to bych knihu hodnotili spíše pozitivně, hlavní hrdinové jsou sympatičtí a další díly mají potenciál. Jsem zvědavý, jaké budou.
vraždy Londýn napětí rodina tajemství adopce modelky zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv vyšetřováníAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Jediná z téhle série, která neměla tolik nesmyslných stránek navíc. Četla jsem ji se zatajeným dechem.