Vombat Jirka zachraňuje
Eva Papoušková
Vombat Jirka série
< 3. díl
Kdo zachrání zvířátka, když v australské přírodě vypukne požár? Přece statečný, neohrožený vombat Jirka!
Mě se příběh líbil moc. To že jsem to dětem pak dovysvětlivala mi nevadilo. Spíš to bylo fajn, protože příběh vnímali.
Vzhledem k tomu, že vombata Jirku známe z dětského časopisu, včetně jeho kamarádů, tak jsme zvyklí na opakování slova "vombat" a víme, že se prostě mámě říká vombat máma a tátovi vombat táta - tak si to prostě autorka určila a nemám s tím problém, že se to tam často opakuje. Co se příběhu týče, tak je to založeno na tom, co se opravdu děje. Lesy hoří a vombatí nory slouží i ostatním zvířatům, která je využívají jako ochranu. Pravděpodobně bez aktivního zapojení vombatů, ale přeci jen je to pohádka. Knihy měly asi za cíl vombata, jako zvíře, trochu představit a nakombinovat to s nějakým pohádkovým poučným příběhem. Knížky s Jirkou jsou takové trošku zvláštně pojaté a přečetli jsme je jen jednou. I jim škodí, že je na trhu velké množství propracovanějších a originálnějších příběhů.
Souhlasím s předchozím komentářem. Slovo vombat mě na konci už iritovalo. A výpovědní hodnota příběhu? Žádná. Sama jsem musela dovysvětlovat, proč vůbec les hořel apod. První vombat byl super, ta další pokračování už být nemusela.
Přečteno rychle. Avšak ani ilustrace ani příběh u nás úspěch neměly. Velmi mě rozčilovalo neustálé opakování slova vombat. Hodně mě to tahalo za oči, takto čeština normálně přeci nefunguje.
A také nebýt vysvětlení na konci o Austrálii, požárech a vombatech, vůbec nic by mi to nedalo.
2013 | Kosprd a Telecí |
2018 | Cílovníci |
2016 | Vombat Jirka |
2014 | Cestování s Velrybou |
2004 | Pojišťovna štěstí |
Pro děti 3+
Zatím poslední příběh s vombatem Jirkou. Opět se nám dost líbil. A zase jsme se dozvěděli něco nového. Opravdu zajímavé.
Doporučujeme