Vrahem může být kdokoliv
Jeffery Deaver
Zdálo by se, že v detektivním žánru už bylo vymyšleno a použito vše: veškeré typy přestupitelů i strážců zákona, veškeré varianty zápletek. Pak ovšem přijde s novou knihou Jeffery Deaver a nabídne na minimálním prostoru tolik neotřelých postav a dosud nevídaných motivů, že postaví zmíněnou teorii na hlavu. Přesně tak je tomu i v povídkové knize Vrahem může být kdokoli, která volně navazuje na první Deaverovu sbírku Panoptikum, ale zároveň ji v mnohém překonává. Za perlu lze považovat povídku o ženě, která nemůže pochopit, co udělala při výchově své dcery špatně. Anebo svědectví o tom, že snaha řešit osobní a pracovní problémy přes mobilní telefon může mít věru nečekané následky. Anebo povídku, v níž Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou vyšetřují vraždu zámožného filantropa. Anebo... kteroukoli jinou. Hlavní je nedat na první dojem, protože v Deaverově literárním světě může být vrahem kdokoli...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2007 , DominoOriginální název:
More Twisted, 2006
Bavilo, krásně se četlo. Některé zápletky a vyústění byly překvapivé více, jiné méně, ale našla jsem si v knize pár svých top oblíbenců. Doporučuji jako čtení před spaním nebo o víkendu ke kávě.
Jak už to u povídkových knih bývá, úroveň jednotlivých povídek je rozdílná, ale Deaver je prostě Deaver...
Nejsem příznivcem roztahaných detektivek, proto povídky se spádem hodnotím velmi kladně. Případy měli zajímavé zápletky. A však přibližné v poslední třetině je jedna delší povídka a od té se mi to dost táhlo. Ale určitě stojí za přečtení, dá Vám nový pohled na detektivky neboť Vrahem může být kdokoliv.
Knížka se mi líbila pro rozmanitost, spád jednotlivých příběhů i překvapivá rozuzlení. A vyhovovala mi délka povídek, která je tak akorát, aby ji člověk dočetl před spaním a nešel spát nepříjemně pozdě. Každopádně si myslím, že toho, kdo má rád detektivní příběhy, tahle kniha určitě nezklame.
Opět perfektní povídky s různými zápletkami. Jak už jsem jednou psala, radši mám knihy o jednom příběhu, kde se vám odvíjí celý jakoby film, kde si můžete představovat cokoliv. Můžete se stát vyšetřovatelem a přemýšlet, zda se ztotožníte s autorem.
Do knih povídek se musím vždycky trochu nutit, protože vím, že musím celou knihu přečíst najednou a ne si vychutnávat vybrané kousky v rozumném dlouhém čase, jinak by mě rozečtená kniha prostě hrozně rozčilovala a nakonec by skončila třeba nedočtená/odložená (kdo si má pamatovat, co z toho už přečetl).
Některé povídky skvělé (u mne rozhodně vítězí Dvojí obvinění a Výslech), jiné méně, ale Deaver mě tak příjemně překvapil (nejsem jeho nekompromisním obdivovatelem), že si s chutí přečtu i jeho další povídkovou knihu.
Zatím všechny knihy, které jsem od Deavera přečetla, jsem si nesmírně užívala a považuji jej za jednoho z nejlepších v kriminálním žánru. Tady jsem ovšem narazila, povídky mě nebavily.
Nejinak, než tak, že si ji snažím šetřit k těm slaným vlnám, ale marně, nedá se to nečíst. Týden je dlouhá doba na odklad.
Bezva čtení, tomu neodolám, povídky coby zážitky s drogou napětí.
Překvapilo mě (docela mile), že se jednalo o soubor povídek, ale mělo to spád a byla jsem nadšená z nenadálých a nepředvídatelných konců. Super čtení!
První setkání s autorem a musím uznat, že bylo velmi příjemné. Nejsem velký znalec detektivek a tak mě autor často dostal. Dobře vykreslená atmosféra příběhů i postavy. Jako u každé povídkové knihy - něco Vám sedí víc a něco méně, ale celkově hodnotím knihu nadprůměrně, protože jsem párkrát skutečně valila oči.
Výborný tobogán hrůzy, z kterého jsem vystoupil naprosto nadšený. Hodnotím mnohem lépe, než mnohé autorovi thrillery, často překombinované k neuvěření. Na malých formátech povídek to jistě tak snadno nejde, pointa musí přijít mnohem dříve a je zábavné snažit se uhodnout zvrat, který musí přijít a jen ke cti autora musím přiznat, že, ačkoliv jsem světa znalý čtenář detektivek, některé jsem neprokoukl.
Mám ráda Deavera tak nebylo co řešit při koupi knihy. Název mi nepřijde přeložen zrovna nejšťastnější vzhledem k faktu, že ne vždy jde o vraždy, ale to je detail. Jinak samozřejmě napínavé a překvapivé jak jsem již u tohoto autora zvyklá :)
Kniha se mi moc líbí,dobře se čte.Jedna z nejpovedenějších,co jsem četla.Doporučuji!Povídka:Špatná od přírody,se vyskytuje v knize povídek:Nebezpečné ženy.Celkové hodnocení-SUPER!
Tahle kniha byla pro me opravdovym zazitkem.Ani u jedne povidky jsem netusila kdo je "vrahem",kazda byla precizne zamotana a vysledek byl pokazde genialni.Rozhodne doporucuji!
detektivní a krimi povídky detektivní drsná škola
Část díla
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Mám ráda povídky. A ještě lépe jsou-li napsané tak úžasným a geniálním autorem jako Jeffery Deaver. Jedna lepší než druhá. Za mě asi nejlepší byla povídka Strach.