Vražda člena parlamentu sira Baxtera

Vražda člena parlamentu sira Baxtera
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87641/vrazda-clena-parlame.jpg 3 2 2

Londýn. Vypravěč tohoto detektivního románu večeří v restauraci, když vidí, jak detektiv Scotland Yardu, inspektor Heppel, zatýká někoho za vraždu sira Arthura Baxtera, hlasitě protikomunistického poslance parlamentu, který byl předchozího večera nalezen zavražděný ve své knihovně. Třetí host v restauraci, malíř a amatérský detektiv Lucien Clay, obhroublý pijan, vysloví svůj názor, že Scotland Yard dopadl nesprávného muže. Všichni tři (detektiv, amatér a vypravěč) se vydají na panství sira Baxtera, aby vyšetřili okolnosti jeho smrti. Kniha se drží klasického vzorce, kdy proti sobě stojí zatvrzelý, ale vytrvalý muž ze Scotland Yardu a geniální, intuitivní amatér (Clay), přičemž vypravěč je poněkud přitroublý (viz např. kapitán Hastings přítel Hercule Poirota... celý text

Přidat komentář

trudoš
12.05.2015 3 z 5

Příjemně archaické, ale žádná pecka. V tomhle prostě musím přiznat dokonalost prózám sira Arthura Conana Doyla, které i po všech těch letech dokážou bez problémů strhnout.
Zápletka románu je promyšlená dobře, o tom žádná. Snad jen, že se na malém prostoru pohybuje zbytečně moc postav, které zvyšují dějovou nepřehlednost a to znemožňuje jakoukoliv čtenářskou iniciativu v šetření. Zajímavá tak pro mě nakonec byla pouze postava bohéma Luciena Claye, který zde hraje roli nezávislého vyšetřovatele, což v jeho případě znamená, že chodí a uráží všechny kolem. Přestože mu jeho malířské nadání dává možnost vidět neviděné, pravdou je, že to machrování není úplně opodstatněné. Odhady se převážně zakládají na vlastním uměleckém cítění, což je sice hezké, ale na můj vkus příliš éterické - to už mám raději starou dobrou dedukci. Závěr je pak zbytečně překombinovaný a v podstatě neproveditelný, ovšem svým způsobem kouzelně béčkový. Jako celá kniha.

Autorovy další knížky

Kenneth Robert Gordon Browne
anglická, 1895 - 1940
1929  62%Honba za Annou
1993  48%Jak se stanu dokonalým manželem
1936  0%Přenechte to Zuzaně
1931  60%Vražda člena parlamentu sira Baxtera
1931  0%Dcera presidentova