Vražda v Orient-expresu
Agatha Christie
Hercule Poirot série
Hercule Poirot právě přicestoval do Istanbulu, ale vzápětí je telegramem odvolán do Anglie. V Orient-expresu, kam nastoupil, upoutá jeho pozornost bohatý Američan Ratchett; mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen ubodán k smrti… Orient-expres uvízl v závějích a cestující i posádka zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu. Málokterá detektivka se dočkala tolikera adaptací, tradičních i netradičních: kromě snímku s roku 1974, nominovaného na šest Oscarů, existují komiksová zpracování, japonská minisérie i počítačová hra. Nejnovější filmové verze se ujal britský herec a režisér Kenneth Branagh – a obsadil ji hvězdami jako Judi Dench, Michelle Pfeiffer či Johnny Depp. Titulní role se ujal sám.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
Murder on the Orient Express, 1934
Zajimava kniha. Ctenar zkousi hadat kdo by mohl byt vrahem. Nabizi i pohled na spolecnost te doby. Rozvlekle vyslechy by me ale podruhe nebavily.
Jedna z nejpovedenějších. K neuvěření dokonalá zápletka. Šla jsem do kina i na nové zpracování, TV starší podobu jsem viděla několikrát, a měli to opravdu úžasně udělané. Kniha je má oblíbená léta, jako všechna Aghaty.
Klasika, které se snad nedá nic vytknout a jeden zločin, o kterém slyšel snad každý. Mrzet mě může snad jediné a to, že díky Červenému Trpaslíkovi jsem věděl kdo je vrah daleko dřív před tím, než jsem vůbec o knihu zavadil pohledem. Vadilo mi to? Vlastně ani moc ne :)
Je to skvělá knížka, do které se začte snad každý. A přiznávám, že to byla má první detektivka. Úplně mě to vzalo!
Příjemná čtivá detektivka s dobovou atmosférou a nápaditým rozuzlením. Nicméně celou dobu mi jela v hlavě jedna pasáž z Červeného trpaslíka, která podle mě čtení této knihy plně vystihuje:
RIMMER: Holly, co se tady děje?
HOLLY: Co?
RIMMER: Co se to děje?
HOLLY: Hmm, Hercule Poirot právě vystoupil z parního vlaku a víš, co si myslím? Viníky jsou ......
V nemocnici jsem zahlédla v televizi část filmu, spíš ukázku podle knih A.CH. Říkala jsem si, že bych jim měla zkusit dát šanci a nádhera. Geniální, napínavé až do konce. Moje nová oblíbená spisovatelka. Hned si půjčím něco dalšího :)
Nechala jsem se nachytat. Od začátku do konce jsem bedlivě četla výpovědi, spojovala si souvislosti, měla tipy na vraha/y. A ono to dopadne takto! Neuvěřitelne, Agatha mě opět dostala! Knížka je napsána svěže, příjemně se čte a konec je opravdu suprovy! Doporučuji
Ano, ano. Přesně tohle je mistrovské dílo. Agatha si zahrává s vaší myslí jako kočka s myší a jde ji to až moc dobře. Vždy jsem si tipla vraha a za chvíli skutečnosti ukazovaly úplně na někoho jiného. Zamotané. Propracované. Ale i přesto naprosto logické. Geniální.
Nevím jestli se mi více líbil čas, kdy se to vše odehrává nebo luxusní vlak, ve kterém uvízne skupina lidí, která si nemůže být více odlišná, ale přece jenom má něco společného, či sám Hercule Pierot, který nakonec tento téměř dokonalý zločin vyřešil.
Když jsem si říkala, že detektivky nejsou pro mě, tak jsem se pletla. Nemůžu se dočkat až se více seznámím s tvorbou
paní Agathy. Bravo.
Nevím. Za mě moc ne. Překombinované, nereálné... Je to má druhá kniha od AC, ale první se mi líbila mnohem více. Tato mne nenadchla.
A. Christie má velice zvláštní způsob vyjádrování ve svých knihách. Pro někoho takový zdlouhávý a pompézní... ano, je to můj případ, takže kvůli možná napínavému natahování za mě osobně hvézda dolů. Jinak zápletka skvělá a celkově jsem si knihu moc užil a doporučuji. Ovšem asi nejvíce lidem, kteří mají rádi dlouhé a honosné rozhovory mezi postavami ????
Chvíli to vypadalo, že to je úplně pitomý, ale nakonec Agatha opět zabodovala. Hrozně mě pobavilo, jak průvodčí chodil cestujícím každý večer ustlat. To by jako nezvládli samy? :-)))
Snad nejznámnější detektivka Agathy Christie s jedinečně originálním řešením.Prý kdo má rád Poirota nesnáší Jane Marplovou-pro mě to neplatíAgatha je super.?ěkteré knížky jsou samozřejmě lepší než zbytek,některé dostaly na frak na posledních stránkách(Hotel Bertram)ale tady snad není na co si postěžovat.Popisná jen natolik aby se čtenář seznámil s postavami,v tomto případě je to nutnější než v jiných detektivkách,a už uhání jak Orient-expres.Pár zašitých stop které postupně vyvrátí snad všechny předem podezřelé a pecka na konec.Super!
Zkusil jsem klasiku detektivky, oblíbenou autorku mé babičky a nejsem zklamaný. Parádně rozehraná zápletka. M
Moje první Agatha. Znamenitý příběh s pěkně vypointovanou zápletkou, moc jsem si to užil!
detektivní a krimi romány zfilmováno Hercule Poirot rozhlasové zpracování vyrovnání se s minulostí Orient expres (vlak) sněhová bouře Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939) klasická literatura
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Světoznámý detektiv Hercule Poirot je na cestě vlakem do Turecké metropole Istanbulu. Po příjezdu však dostane nabídku na řešení případu v Paříži. Jelikož je nucen město opustit ještě dnes, zajistí si lístky na Orient Expres, vlakové spojení mezi Orientem a Paříží vedoucí přes Střední Evropu. Když však večer přijde na nádraží, zaskočí ho nemilá zpráva. Všechny místa v dnešním spoji jsou obsazena. Naštěstí však potká svého dlouholetého přítele a ředitele Belgických drah monsieur Bouca, který celou situaci vyřeší. Po několika dnech vlak uvízne v závějích v Bulharsku a ještě k tomu… Ještě k tomu byl zavražděn jeden z cestujících. Hercule Poirot se tak pouští do případu, kde bude muset využít své skvělé intuice a ve kterém si bude muset vystačit jen s minimem vodítek a důkazů.
Na popis postavy jsem si vybral tu hlavní, Hercula Poirota, světoznámého detektiva a velmi inteligentního muže. Je to postarší pán nižšího vzrůstu, má šedé vlasy zastřižené na patku a dlouhý francouzský knír. Zásadně chodí ve společenském oděvu, což ostatně vyplývá z jeho chování. Je to velmi noblesní a elegantní muž, zato však velmi opatrný a rozvážný. Nikdy nic neřeší násilně nebo rychle, na vše vždy potřebuje dostatek času. Svou skvělou intuicí a dedukcí dokáže vyřešit každý případ a dostat každého vyslýchaného pod tlak. Mezi lidmi je to velmi vážený člověk, který u nich má respekt a chovají k němu velkou úctu
Podle mého názoru patří kniha k největším klasikám vůbec. Snad nejznámější kniha z tvorby Agathy Christie, která je napsaná skutečně skvěle. Její styl psaní vás donutí přemýšlet a udrží vás pod napětím. Děj je velmi napínavý a nejistý. Dokonce tak, že jsem knihu přečetl za tři hodiny a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Jednou je vrahem ten, podruhé zas někdo úplně jiný. Některé pasáže knihy jsou náhodné a vychází v podstatě z ničeho, avšak bez toho by kniha nebyla tak napínavá a zajímavá. Za mne to byla rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem o těchto prázdninách přečetl