Vražda v Orient-expresu

Vražda v Orient-expresu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445141/bmid_vrazda-v-orient-expresu-ABY-445141.jpeg 5 2750 2750

Hercule Poirot série

Hercule Poirot právě přicestoval do Istanbulu, ale vzápětí je telegramem odvolán do Anglie. V Orient-expresu, kam nastoupil, upoutá jeho pozornost bohatý Američan Ratchett; mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen ubodán k smrti… Orient-expres uvízl v závějích a cestující i posádka zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu. Málokterá detektivka se dočkala tolikera adaptací, tradičních i netradičních: kromě snímku s roku 1974, nominovaného na šest Oscarů, existují komiksová zpracování, japonská minisérie i počítačová hra. Nejnovější filmové verze se ujal britský herec a režisér Kenneth Branagh – a obsadil ji hvězdami jako Judi Dench, Michelle Pfeiffer či Johnny Depp. Titulní role se ujal sám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub

Murder on the Orient Express, 1934

Medunka22
15.12.2018 5 z 5

Skvělá volba...

Ran
13.12.2018 5 z 5

Tento příběh je brilantně napsaný a autorka umí čtenáře udržet v napětí. Při čtení jsem netušila co bude dál a tak jsem četla skoro pořád, abych se to dozvěděla. Konec příběhu se mi líbil a celkově si myslím, že kniha stojí za přečtení.

callahanh
27.11.2018 4 z 5

S četbou Agathy Christie jsem začal tím asi nejslavnějším případem a nutno říct, že pro začátek to byl dobrý krok, protože jsem znal rozuzlení a mohl jsem se soustředit na samotný styl autorky. A ten není nijak složitý ani náročný, ba naopak. Kapitoly jsou krátké, čtivé a uvádí se v nich jen to nejnutnější. O nějaké psychologii postav tu nemůže být ani řeč, jediný, o němž se čtenář dozví nějaké větší podrobnosti, je Hercule Poirot, který navíc není fyzicky moc popsán, takže si do něj může profilovat kteréhokoli hereckého představitele. Oproti filmovým verzím je v knize lépe vysvětleno to, jak se přijde na skutečnou identitu zavražděného, i když stále je třeba respektovat dogma, že Poirot je zkrátka génius, který má v hlavě databázi všech zločinců. Je pravda, že postav je tu dost a dost a je těžké se v nich orientovat, na druhou stranu ona klaustrofobní atmosféra uzavřeného vlaku a zasněžené krajiny také dělá své. Samotný závěr je pak jako by nedodělaný a otevřený, šlo ale zřejmě o autorčin záměr, takže nemá cenu se jím moc zabývat, i když mohl být asi jasnější. Z pohledu moderního čtenáře zvyklého na ledasco je Vražda v Orient-expresu staromilská záležitost, v níž se toho tolik nestane a důležité jsou dialogy a detektivní dedukce a pachatel není žádný psychopat nebo masový vrah. Hodně příjemná záležitost, která ale vyžaduje trochu tolerance a trpělivosti. 75 %

Magdyla.8
26.11.2018 5 z 5

Jinak než 5hvězdičkami to nemohu ohodnotit. Zase skvěly, zapeklity a propracovaný pribeh. Parádní čtivo.

terka95
25.11.2018 3 z 5

Nejspíše mi uškodilo, že jsem nejdříve viděla filmovou předlohu, a tak jsem věděla, jak to celé dopadne..tím pádem mě nečekal žádný wow efekt. Kniha mi stoprocentně nesedla, čekala jsem více, ale myšlenka byla asi opravdu geniální:) Líbil se mi náčrt vlaku a kupé, bylo hezky vidět, kdo kde bydlí a usnadnilo mi to orientaci. Francouzské fráze a věty byly pro mě rušivé. 3,5-4*

Mája777
20.11.2018 5 z 5

Mám přečtené snad všechny knihy od Christie, které u nás vyšly, ale tato je opravdu nejlepší. Četla jsem ji už po třetí a v budoucnu jistě ještě budu. Viděla jsem i filmy, ty také nemají chybu.

Srousers
20.11.2018 2 z 5

Detektivky nikdy nebyly muj salek kavy a myslim, ze po precteni Vrazdy v Orient-expresu ani nikdy nebudou. Takhle uz jsem se dlouho nenudil. Davam hvezdu za barvite a osobite popisy postav.

Markusak
19.11.2018 5 z 5

Já jsem sice viděl film (oba dva). Ale i tak mě to neodradilo si to přečíst. I přesto, že jsem věděl kdo je vinen.

Musím se přiznat, že když jsem to četl, nechtělo se mi věřit, že je ten vrah stejný jako u filmu.
U knihy byl případ tak zamotaný, že jsem absolutně nepochopil, že to ten belgický mužíček vyřešil!
Když nastane vražda a začínají se objevovat stopy, tak případ začíná být v celku zamotaný. Do té doby dokud nezačne Hercule Poirot vyslýchat cestující. Od této doby začíná být případ ULTRA zamotaný!
Za mě si kniha stoprocentně zaslouží 5 hvězdiček bez váhání!

amejzlík
15.11.2018 4 z 5

Tato detektivka byla hned po deseti malých černoušcích nejlepší co jsem od Agathy Christie četla. Poirot byl naprosto skvělý a prostředí velmi neobvyklé. Závěr byl opravdu nečekaný a oběti mi nebylo absolutně vůbec líto.

Květinka008
14.11.2018 5 z 5

Konečně jsem i já přečetla klasiku všech detektivek :-) Sice mám už pár "Agát" za sebou a pozoruju, že se u ní některé motivy opakují, nikdy mě ale neomrzí její úsporná stylistika, kdy dokáže přiměřeným množstvím slov sdělit víc a jasněji než jiní stostránkovými romány. U této knihy si také cením velmi originálního prostředí, které navzdory svému omezení nenudilo!

lima123
02.11.2018 5 z 5

Detektívna klasika. Výborná kniha. Pre mňa prvá od Agathy Christie , ale určite nie posledná.

boxas
29.10.2018 5 z 5

Mistrovské dílo. A také jeden z důvodů, proč mám ráda klasickou detektivku.

Terezaa
17.10.2018 5 z 5

Jak já jsem ráda, že jsem se konečně dokopala k této slavné autorce. Skvělá kniha s výjimečným detektivem. Teď mi řeknete, kdo si správně tipnul vraha? ;)
Rozhodně doporučuji.

Jakira
17.10.2018 5 z 5

Kniha, po jejímž přečtení Vám bude naprosto jasné, proč je Agatha Christie považována za královnu detektivek.

simona5r
14.10.2018 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Většinu knihy mi dělalo problém zorientovat se v postavách - do jisté míry má chyba, jelikož jsem knihu poslouchala zkratkovitě v autě s velkými přestávkami. Obecně za sebe musím říct, že moderní detektivky mě baví víc. ALE. Ten závěr byl prostě super a celkový dojem z knihy hodně vylepšil!

Najezchlebova
11.10.2018 5 z 5

Agatha Christie je má oblíbená autorka. Už od dětství je Vražda v Orient-expresu moje nejoblíbenější detektivka. Čtivost a správnou atmosféru tahle autorka do svých knih uměla vtisknout na jedničku.

ewkat
10.10.2018 5 z 5

Líbilo, četlo se dobře.

Matkaknihomolka
07.10.2018 3 z 5

Tuhle autorku mám moc ráda, ale Vražda v Orient-expresu mě docela zklamala. Něco tomu chybělo, něco co mě upoutalo u předchozích knih od této autorky. Škoda.

tereza1198
02.10.2018 5 z 5

Tohle je hodně známý příběh, takže jsem věděla, kdo je vrah. Vůbec to nezkazilo tu potěchu ze čtení. Zasněžená krajina, uvízlý vlak a jeden ledově studený pasažér. Skvělá detektivní práce, pár šokujících odhalení a záhada se vyřešila. Pan Poirot případ dovedl do konce nejlepším možným způsobem.

Vladii
04.09.2018 5 z 5

K této klasice jsem se dostala až nyní a určitě si ráda přečtu další knihy od A. Christie. Kniha se četla velmi dobře, měla spád a zajímavé postavy a až do odhalení pravdy Herculem Poirotem jsem netušila, kdo je vrah. :-)