Smrt ve vánici
Matthew J. Costello , Neil Richards
Vraždy v Cherringhamu série
Běsnící sněhová bouře skoro úplně odřízne Cherringham od okolního světa. V místním pečovatelském domě zároveň eskaluje řada problémů. Jeden z pacientů jej z neznámých důvodů uprostřed vánice opustí. Brzy se objevují pochybnosti, jestli Archy skutečně padl za oběť zuřícímu živlu. Co když se za jeho smrtí skrývá podlý zločin?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , AlpressOriginální název:
Cherringham - Snowblind, 2014
Hodně nepovedený díl. Přitom začátek vypadal tak nadějně! To by ale musela mít kniha aspoň o padesát stran víc, takhle je příliš velký prostor věnován navození atmosféry a na samotný případ už zbývá jen málo času a stran.
Zatím jsem knihám v této sérii trochu přidávala, když byly na tři a kousek hvězdičky, dávala jsem čtyři. Teď ale musím hvězdičkami šetřit.
Kdyby to vycházelo jako rodokaps v trafice za 39.9, tak v pohodě, člověk to bere jako slabší čtení na cestu vlakem.
Ale za 229, pod pevnou vazbou a papírovým přebalem člověk prostě hledá víc.
První dva díly jsem si koupila, natěšená na novou sérii, masírována masivní reklamou a vychvalováním autorů do nebes. No, další dva díly už jsem si jen půjčila v knihovně a z toho jeden odložila nedočtený.
Tento díl vonící novotou ležel v knihobudce, a vůbec se nedivím.
Je to vážně bída. Je spousty jiných knih a sérií, na které je radost se vrhnout.
Tyto mají pouze a jen krásné obálky. Nechce někdo obnovit edici Knihovničku detektivů? Tam by se to hodilo a člověk nemá žádná očekávání.
I když tato série není žádné terno, ráda se k ní vracím.. Obálky jsou stále velmi povedené a je to taková nenáročná odpočinková četba s detektivní zápletkou..
Škoda, námět měl potenciál, který vůbec nebyl využitý. Do 80 stránky se vlastně nic neděje. Tak nějak si doplňujeme osobní život hlavních postav a městečka. A jediné zajímavé je tu ta vánice. V druhé polovině se začne rozvíjet detektivní příběh pro mě ze zajímavého prostředí domova pro seniory. Ale je mu věnováno příliš málo místa . Vše se řeší amatérsky a velice rychle. Vysvětlení bohužel body na víc nepřidá. Obálka je jako vždy úžasná, ale příběh je tentokrát moc slabý.
Tuto sérii čtu od začátku, a musím říci, že tento díl se vůbec nepovedl a je nejslabší. Hodnotím max. 45%.
Konec to trochu zachránil. No uvidíme, co bude dál.
Tuto sérii beru jako velmi chabou imitaci klasické detektivky z anglického prostředí. Laťku je třeba nasadit hodně nízko, pak přimhouřit obě oči, uvařit kafe, potěšit se obálkou a číst. Většinou to funguje. Tentokrát jsem otrávená více než obvykle. Kromě standardní vaty vypotili autoři podivnou a hlavně špatně napsanou, odbytou zápletku. Jack to také dost odflákl, když viděl ve vánici osobu v županu a nehledal ji důkladněji. Celé "vyšetřování" je neuvěřitelně bizarní a za vlasy přitažené. A rozuzlení směšné.
Nevylučuji však, že dalšímu dílu v knihovně opět neodolám, hezký přebal mě vždy naláká...
Uf. Tohle je tedy hodně nepovedená variace na Tři slepé myšky od Agathy Christie. Zpočátku jsem měla pocit, že to bude opsané se vším všudy, jen zasazené do modernějšího prostředí (i když s existencí mobilních telefonů si autoři "chytře" poradili výpadkem signálu). No a po tomto počátku už přišel rychlý konec s úplně pitomým řešením. Celkově kniha působí, jako by někde uprostřed chybělo tak sto stran příběhu, postavy jsou ploché, zápletka hloupá, řešení, jak jsem již poznamenala, pitomé.
Bylo to mé první setkání s těmito autory a obávám se, že také poslední. Ztráta času, jestli chcete poklidnou, ale chytrou detektivku, přečtěte si radši knížku od Louise Pennyové nebo od Fred Vargas.
Tyto povídky si nikdy nenechávám ujít. Jsou to takové lahodné jednohubky na pár hodin čtení, ale i tentokrát přes spáchanou vraždu pohladí po duši. Autoři se ve Smrti ve vánici zaměřili na domov pro seniory a poukazují, mimo jiné, na smutný osud lidí žijících o samotě (ale ne vždy to tak musí být).
Tenhle díl jsem si přečetla jako první z celé série a ráda dočtu i ty předchozí, bavilo mne odkrýt záhadu v domě pro seniory a nečekané překvapení v osobě jednoho z obyvatel, předchozí komentáře jsem nečetla, abych nebyla moc ovlivněná...hodnotím knihu plným počtem hvězdiček a těším se na další díly