Vše o čaji pro čajomily
Karel Valter
2. aktualiz. vyd. Karel Valter vystudoval VŠCHT v Pardubicích, Ing. CSc. v oboru organická chemie. Pracoval jako toxikolog v Ústavu soudního lékařství UK v Praze, později jako výzkumný chemik dvou farmaceutických firem ve Švýcarsku. Publikoval řadu prací z oboru psychofarmak, v r. 1998 vydalo nakladatelství Elsevier jeho knihu o nových syntetických drogách Designer Drugs Directory. Čajomilem se stal v roce 1972 po vypití prvního šálku Darjeelingu. Od té doby cestuje do různých oblastí pěstování čaje, setkává se s čínskými, ceylonskými, indickými a dalšími znalci a poznává špičkové čaje ze všech koutů světa. Je členem francouzského klubu milovníků čaje, přispívá do diskusních skupin na Internetu a je uznávaným odborníkem při posuzování čajů. Jeho zaujetí tématem je značné: s potěšením experimentuje s nejrůznějšími čaji a pokouší se vyrobit keramickou „ideální čajovou konvici“. Čtenářům předává skvěle utříděné informace spolu se zvláštní poezií, která k pití čaje neodmyslitelně patří.... celý text
Přidat komentář
O caji od A do Z. Prijemne prvni setkani s cajovou literaturou. Autor zjevne tematikou zije.
Za mně zatím nejlepší kniha o čaji. Obsahuje nejvíc užitečných informací na jednom místě, je vidět, že autor je opravdu odborník a srdcař. Škoda, že se někde neobjevilo nějaké doplněné, aktualizované vydání, přeci jenom je to už dvacet let...
Kniha, ktorú som si ešte v staršom vydaní kúpil pred pár rokmi v dnes už neexistujúcom kníhkupectve a ktorá bola takým pomyselným začiatkom mojej čajovej cesty. Výborne spracovaná, vidno, že Karel už má čo - to odpité. Porovnanie jednotlivých čajov, kontakty na niektorých predajcov, hromada fotografií a fundované komentáre od človeka, ktorý čaj nielen pije ale ním aj žije.
Je ale vidieť, že od doby vydania knihy (rok 2000) sa niektoré veci zmenili. Napríklad Oxalis sa už dávno nedá považovať za kvalitného predajcu čajov (ak ním niekedy vôbec bol) a Darjeeling pod 200 Kč od jedného z najznámejších predajcov v ČR je dnes už len sen.
Vypil jsem už nějakých pár tisíc litrú čaje, nikdy bych se ale asi neoznačil za čajomilce, protože bych tím ostatní čajomilce nejspíše urazil. Někdy ve mně podobné zkušené knihy naplněné čajomilným fanatismem vyvolávají pocit barbarizace a diference mezi autorem a mnou jako čtenářem. Podobně jako když by se knihu zkušeného someliéra pojednávající o buketu archivních vín pokoušel číst bezdomovec chlastající iron. Toto, ale vúbec není ten případ. Autor je sympatický a k odlišnostem konzumace čaje má docela smířlivý přístup. Přes bezpodmínečnou lásku k čaji si udržuje zdravý nadhled a příjemnou subjektivitu. Není těžké rozpoznat, že preferuje černé (červené, chcete-li, nebijte mě) čaje (zvláště "ujíždí" na muskatelovým aroma), darjeeling, keemun a sem tam nějaké polofermentované záležitosti z Formosy. V knize mi tato osobní zaujatost nevadila ani přesto, že lehce preferuji čaje zelené. Líbila se mi i určitá obratnost s jakou do knihy propašoval občasný vtip a kritický pohled ve výrocích typu "Pu Ehr páchne jako múj sklep,…, je to odvar z plesnivých, vyvařených kostelních židlí" a neomezoval se jen na suchopárné výroky (v případě Pu Erhu) typu, chuť je trochu ehm zemitá. Drobnou výtku bych ale měl, čaje z Vietnamu a Gruzie by si zasloužily větší pozornost než pár řádkú na konci knihy a autor by si ohledně těchto oblastí měl trochu doplnit čajové vzdělání.
Čajová bible v českém jazyce. Nejen velice poučná a čajeznalá, ale i vtipná a zábavná. Autorovi patří veliký dík za toto pojednání, ježto v češtině není druhé takové. Pravda, sem tam se v ní najdou chyby, ale co by člověk na počátku tisíciletí mohl chtít.
Velmi dobrá kniha pokud chcete proniknout do tajů čaje. Napsána s humorným nadhledem. Autorovi se skutečně nedá upřít láska k čaji. Vhodný dárek k nějakému čajovému setu.
Základní "povinná" česky psaná literatura pro čajomilce. Přehledně napsaná knížka, kde se v kostce dozvíte vše důležité o kvalitním sypaném čaji a k tomu i spoustu zajímavostí. V první části se dočtete o historii, výrobě, nákupu a hodnocení kvality čaje. Dále zjistíte, jak čaj správně připravovat a skladovat. Ve druhé části knihy se velmi podrobně dočtete o hlavních produkčních zemích, kvalitních plantážích, druzích čaje i jednotlivých vybraných čajích. Na konci knihy najdete další doporučenou literaturu a odkazy na prověřené prodejce čajů.Kniha je kombinací populárně-naučné literatury a průvodce světem čaje. Není třeba ji číst kompletně, spíše bych ji doporučil čajomilcům mít v knihovně pro případ, kdy se budou chtít ověřit nebo dohledat nějakou informaci nebo kdy se budou chtít poradit před nákupem dobrého čaje.
Výborná kniha provázející čajomily světem čaje. Stále ji beru do ruky, abych se podívala, jakými způsoby lze mé oblíbené čaje připravovat. Jediné, co mi trošku kazí dojem, je místy velmi subjektivní postoj autora - čaje, které mu nechutnají, jsou podle něj automaticky špatné.
Kniha dobře uvede do světa čaje. Mně v začátcích čajování dala velice mnoho a myslím si, že se podstatně zasloužila o čajový boom v ČR v 90. letech. Informace, zejména o čínských čajích, sice místy dosti zmatené a chybné, ale nemůžu jinak než 5*, mám k ní srdeční vztah a spoustu hezkých vzpomínek.
Skvělá kniha psána s nadhledem a lehkým humorem. Barevné fotky čajů, způsoby přípravy, historie čaje. Všem čajomilům vřele doporučuji.
Štítky knihy
čaj čaj - historie čaj (příprava)
Čajová bible ČR. Drtivá většina zde platí a musíte překousnout, že pan Valter je zastáncem jednoho typu čínských čajů, které vám cpe horem dolem, zatímco ignoruje další skvělé země jako Gruzie. Skvělé čaje pěstuje třeba i Keňa. Kniha je tak oblíbená, že vychází v upravených vydáních až doposud. Velkou výhodou je, že máte vše pohromadě a zjistíte, jak je čajová kultura bohatá. Vhodného prodejce čajů a jaký vám budou nejvíce sedět si už ale dle mě musíte zjistit sami. A i v tom je to kouzlo objevování čajů.