Všechno nejlepší, Anno
Petra Jirglová
Osmadvacetiletá Anna život, který by jí mohl leckdo závidět. Bydlí v krásném bytě s úžasným přítelem, jehož firma je na vzestupu, a tak se Anna může plně soustředit na péči o domácnost. Jejich vztah je bez poskvrny a je jen otázkou času, kdy Radim před Annou poklekne a požádá ji o ruku – a Anniny blížící se narozeniny by mohly být tím dnem, zvlášť když je Radim poslední dobou takový tajnůstkář…Jenomže namísto zásnubního prstenu se Anně dostane k narozeninám zjištění, že není jedinou ženou v životě svého milého a mladá dívka je najednou postavena do situace, kterou dlouho nepoznala: musí se o sebe postarat úplně sama. Rychlý sled událostí ji zavede do Velké Británie, aby zde začala úplně novou kariéru, a ne, není to ve velké londýnské právnické firmě, jak si myslí otec s matkou. Na zapadlém anglickém venkově jsou klientelou coby novopečené au-pair dvě nezvladatelné dospívající dívky, pár stejně nezvladatelných smradlavých psů, hejno slepic a zuřivý kohout, který nebohou dívku zjevně nenávidí…... celý text
Anně se v den jejích devětadvacátých narozenin rozpadne vztah a zhroutí se jí celý život. Nakonec se rozhodne odcestovat do Anglie jako au-pair a utéct před vším, co ji zklamalo. Snad půl knihy je Anna zralá na pár facek :D Rozmazlená, sobecká, sebestředná, líná....nooo vážně jsem byla hodně zvědavá, jestli se nějakým zázrakem sebere a dospěje a opravdu až do konce jsem netušila, jaký její život vezme směr. Nakonec jsem jí moc fandila, aby dokázala najít sama sebe. Bylo to příjemné, odpočinkové čtení, spoustu vtipných situací a já se dobře pobavila :)
Styl autorčiny tvorby a psaní se mi strašně líbí. Kniha popisuje životní příběh i zklamání z vysněné budoucnosti a utvořeného obrázku života Anny, který je rázem pryč. Líbí se mi to, že i v téhle nelehké situaci je v knize mnoho úsměvných převratů a přirovnání. Do knihy jsem se rychle začetla a každý den se těšila, až se zase večer začtu.
Bohužel jsem se koukla na hodnocení zde, než jsem začala číst. 84% je poměrně zavazující. Hlavní hrdinka mě celou knížku vyloženě štvala, v tomhle věku už je snad nereálné aby se takhle někdo choval a smýšlel. Pro mě zklamání, nedokážu ani říct, že by to bylo příjemná oddechovka... Nejvíc sympatická mi byla kamarádka Aneta.
Za me nic moc. Hlavni hrdinka pusobila dost nesympaticky, skoro az pitome. Tricetileta nanda, ktera si udela z 15-ti leteho kluka sveho zpovednika??? Cim presne ty chlapy zaujala.??? Co me uchvatilo, byl popis anglicke krajiny a jejich obyvatel
Tak tohle bude jedna z mých srdečních záležitostí.
Kniha má prostě všechno!
Dlouho jsem se tak upřímně nezasmála u knihy.
Příběh vás velmi rychle pohltí, vy budete jen hltat stránku za stránkou a doufat že to s Annou zas tak zlé snad nebude, nebo?!
Je to úžasná oddechovka v této uspěchané době.
Výborné a ačkoliv je to zde zařazené jako Román pro ženy, řekl bych, že se v tom nás dvacátníků a třicátníků najde víc bez ohledu na pohlaví. Ten zmatek v hlavě, když se člověk hledá, když se musí postavit svým obavám a někdy i svým blízkým, jako hlavní hrdinka, to asi známe všichni. Palec nahoru za hrdinku, která není sice typicky sympatická, zpočátku mi vlastně docela lezla na nervy, ale postupně jsem si ji oblíbil, pochopil jsem ji a navíc si prošla zajímavým vývojem. Oceňuju lehkost a švih, s jakým je kniha napsaná, četla se šíleně rychle. Z vedlejších postav jsem si nejvíc oblíbil Anetu a ke konci mě dostával guru John :)
Spisovatelku jsem zaregistrovala, když měla vyjít Letuška z economy. Jenže mi stačilo přečíst pár ukázek a byla jsem zklamaná a knihu si nekoupila. Recenze na Všechno nejlepší, Anno, mě zaujala a tak jsem to riskla. A rozhodně nelituju. Jsem nadšená. Annu jsem si zamilovala a i když jsem byla zvědavá, jak její příběh dopadne, nerada jsem se blížila čtením ke konci. Chtěla jsem, aby její příběh pokračoval a já mohla číst dál. A ta krásná obálka tomu všemu dodala ten správný šmrnc.
Vůbec jsem netušila, že má tato knížka vyjít a kdyby ji nechválila moje oblíbená blogerka, asi bych ji úplně minula, protože české autory popravdě moc nevyhledávám. Ale tohle bylo vážně super, inteligentní humor, kdy jsem se chvílema smála vážně nahlas, občas jsem si skoro zakrývala oči předtím, co se zase Anně přihodí. Moc milá a vtipná kniha, která v tomhle chaotickém období kolem vánoc vážně bodla :)
Skvělá knížka, čtecí lahůdka. O holce, která má vše, co potřebuje, věci fungují a najednou střih a změna. Domeček se pochroumá. Jak se s tím vyrovnat? Kdo pomůže? Kde lze excelovat? Jak se zvednout?
Letuška z economy byla pro mě tak trochu zklamáním, takže jsem se do další autorčiny knihy ani pouštět nechtěla. Ale sklízela tak pěkné recenze, že jsem nakonec neodolala. A musím souhlasit. Je to skvělé. Dívka, která má všechno, najednou nemá nic. A musí se o sebe začít starat sama. Bylo to poučné a vtipné.
Sranda od začátku až dokonce. Anna je taková holka od rány a líbí se mi jak si neustále opakuje, že je silná a sebevědomýá žena. Nebojí se říct co si myslí a co na srdci to na jazyku. Je to takové oddechové čtení na zasmání i na myšlenku "super! Nejsem jediná komu se to děje :D
humor česká literatura anglický venkov romantika au pair, dívka k dětem
2019 | Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte |
2020 | Všechno nejlepší, Anno |
2022 | Nejdražší suvenýr |
Kniha "Všechno nejlepší, Anno" mě v knihkupectví zaujala "vlídnou, veselou" obálkou. Vsadila jsem všechno na jednu kartu a spolehla se na to, že stejně veselý a vlídný bude příběh. A přesně takový byl! Pokud si chcete odpočinout u romantické vtipné knížky, určitě se "Všechno nejlepší, Anno" neuděláte chybu. Příběh české Bridget Jones na anglickém venkově si nehraje na vysokou literaturu (autorka na můj vkus používá příliš vulgarismů, za to jí ubírám jednu hvězdu), ale hned několikrát mě rozesmál (a to patřím ke generaci Anniných rodičů, a tudíž nejsem autorčinou "cílovou skupinou"). Skvěle odvyprávěno. Za mě jednoznačné doporučení!