Všechny za jednu
* antologie
Byť to může znít sebepodivněji, to jediné, co může momentálně dát Evě Petry Soukupové pocit svobody, jsou smažená kuřecí křidélka – alespoň to si myslí její nejlepší kamarádka Renata. V případě Karla, hlavního hrdiny povídky Petry Dvořákové, je situace mnohem jednoznačnější. Jedině modrá knížka mu otevře dveře k zářné hudební kariéře na Západě. Jak se později ukáže, k jejímu získání podle všeho stačí být jen upřímný a přirozený. S obojím nemá problém Líba, kterou Markéta Pilátová nechala v osmačtyřicátém roce přejít hranice do Německa, aby pak při měsíční plavbě do Argentiny mohla zažít tu nejkrásnější a nejsvobodnější etapu svého života. Hrdinky povídek Ani Geislerové a Ireny Hejdové prožívají shodou okolností poslední chvíle před svatbou – dlužno dodat, že si to obě představovaly nejspíš všelijak, jenom ne takhle. I Daniel a David, podivíni z povídek Anny Bolavé a Biancy Bellové, mají něco společného. Oba hlavním hrdinům ukazují, co je to opravdové přátelství, které vás formuje na celý život – ostatně dávné kamarádské věrnosti se dovolává i hrdina textu Marka Epsteina. A zastání nalezneme i v azylovém domě, kam děj své povídky situovala Pavla Koucká, ačkoliv v tomto případě přichází ze zcela nečekaného směru. A Petr Šabach? To vám poví Josef Moník…... celý text
Povídky Literatura česká
Vydáno: 2021 , TémbrInterpreti: Martina Hudečková , Jitka Ježková , Tomáš Hanák , Libor Hruška , Jan Maxián
Nejzábavnější - Nevěsta od Hejdové, nejlepší - Křídýlka od Soukupové, nejnudnější - Loučení se Šabachem od Moníka.
Mám tuhle knihu z oddělení opuštěných knih v Boršicích. Vypadá jak úplně nová, nečtená. To je škoda, protože já když viděla tu sbírku slavných jmen jsem zajásala a hned ji strkala do tašky. A nelituju , povídky vždycky sednou jedna líp , jiná hůř ale nenudí.
Tyhle antologie jsou jako bonboniera, nikdy nevíš, jakou povídku "ochutnáš"...
Nejlepší: křidýlka, o Davidovi, černá karavela
Nejslabší: loučení se šabachem
Zbytek průměr, ale nevzpomenu si na ně.
Jak já si čtení těchto povídek vždycky užiju. Tato knížka je o přátelství. Některé povídky slabší, ale jako ceekm se mi to líbilo.
Další výborná povídková sbírka z edice Česká povídka.
Všechny za jednu je podle mého názoru asi nejkomplexnější sbírkou, jelikož se v ní prolínají jak rodinná, vztahová, tak i přátelská témata.
Bavily mě prakticky všechny povídky a asi vás nepřekvapí, že i tuto sbírku doporučuji, obzvlášť v audio podobě.
Už mám nachystanou i novinku Dnes ještě ne a těším se!
Soubor povídek od známých i méně známých českých autorek a autorek a autorů. Některé byly velmi povedené, některé tolik ne, jak už tomu u povídkových knih bývá. Já jsem si knihu docela užila jako letní čtení. Některé příběhy nemají úplně odpočinkové téma, ale i tak to bylo hezké čtení. Nemyslím si, že bych měla chuť se do kknihy někdy pustit znovu, ale to neznamená, že se mi nelíbila. Nejvíce mne asi zaujaly příběhy s názvem Křidýlka od Petry Soukupové a Můj spolužák Daniel Gabriš od Anny Bolavé. Obě autorky mám ráda a povídky jsou skutečně povedené. Celkově je toto příjemná kniha s rozličnými tématy a určitě stojí za přečtení.
Nevím, čím to je, ale v těchto povídkových sbírkách autorky ženy válcují muže na plné čáře. Texty jsou mnohem uvěřitelnější a více mne zaujmou.
Povídka Loučení se Šabachem se mi nelíbila, ostatní nebyly špatné, nejvíce se mi líbil Sněhulák a Černá karavela.
Kniha 10 povídek českých spisovatelů. Od 2 spisovatelů jsem už četl nějaké knihy (Petr Dvořáková, Anna Bolavá), od dalších autorů jsem v minulosti nečetl žádné knihy. Kniha se četla celkově dobře.
Povídky pojednávají o vztazích a kamarádství a uvědomění si hodnoty sebe sama. Většina povídek se mi líbila. Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Sněhulák, Můj spolužák Daniel Gabriš, Černá karavela. Zajímavá byla také povídka Adolf – ani trochu Hitler.
Součástí knihy jsou ilustrace. Kniha je pěkně zpracovaná.
Citáty z knihy:
Všechno je lepší než se potácet v bažině svobody, ve které mají všichni svůj kousek pravdy.
Deset povídek českých autorů na téma kamaradství nebo dávné kamaradství, Každá povídka má kolem půl hodiny. Přiznám se že se mi libilo tak 6 - 7 povídek..
Nejvíc ocenuji povídky - Modrá, Sněhulák, Nevěsta, Černa karavela... Konec povídky Sněhulák nepřeju žádne holce, co se chce vdávat a zajímalo by mne co holky řeknou na povídku, Černa karavela.
Doporučuji si to poslechnout jako audioknihu, interpreti jsou skvělí a líbili se mi i hudební předěly..
Jak já si čtení těchto sbírek vždycky užívám! Kniha Všechny za jednu se tentokrát zaměřuje hlavně na přátelství, takže se podle mě každý alespoň s kouskem toho, co autoři do příběhů zahrnuli, setkal. Je navíc úžasné, kolik emocí a myšlenek dokážou na tak málo stranách předat.
Sbírky povídek českých autorů beru jako takové odlehčení... jako celek opět takový průměr, nejvíce se mi líbily povídky "Nevěsta", "Všechny za jednu" a "Sněhulák".
Interpreti opět skvělí a Jitka Ježková s Liborem Hruškou nejlepší.
(Audiokniha)
Deset krátkých příběhů, ve kterých se mnohdy zobrazí celý život.
Deset českých autorů, jedno společné téma: vzájemný vyrovnaný vztah dvou nebo více osob, smysl pro povinnost a solidaritu, kdy slabost jednoho je vyrovnána přednostmi těch druhých.
,,Existuje okamžik v čase, kdy takové kamarádství může existovat a pak už ne."
Nostalgické, vzpomínkové, k přemýšlení, laskavé, však lehce pomíjivé.
,,Měsíčním svitem se vine smích šestice žen, vůně růží a flétnové tóny,kloktání a tlukot slavičího zpěvu. A tak spolu ještě chvíli zůstanou. Užívají teplého večera, společného smíchu a ještě něčeho hlubšího, v co se samy zdráhají věřit.
Přátelství.
P.S.: Jeden za všechny, všichni za jednoho. A neplatí to pouze za vlády Ludvíka XIII.
Povídka Loučení se Šabachem Josefa Moníka mě neoslovila.
Anna Bolavá se v povídce Můj spolužák Daniel Gabiš ocitala opět na psychiatrii, pro mě tentokrát neuchopitelné.
2009 | Thriller |
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Povídka Loučení se Šabachem od Moníka se do této antologie snad připletla omylem. Nejvíce mě zaujala povídka Hejdové, Koucké a Bolavé. Geislerové povídku jsem četla už jinde, je také povedená. Ostatní mi připadaly slabší.