Výbor z díla

Výbor z díla
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227086/bmid_vybor-z-dila-227086.jpg 4 4 4

Výbor z díla Josefa Dobrovského, který byl vydán ku příležitosti dvoustého výročí jeho narozenin. Výbor uspořádal, německé originály přeložil, české texty k vydání připravil, úvod, vysvětlivky a doslov napsal Dr Benjamin Jedlička.

Hanka_Bohmova
12.10.2024 4 z 5

Tři přínosy pro laickou čtenářku:

- výbor nabízí opravdu pestrý přehled Dobrovského textů
- dává bezprostředně nahlédnout do počátku sporu o rukopisy. Seznamuje s Dobrovského pátráním (průzkumy knihoven, zahraniční cesty, časopisecké výzvy) po starých písemných památkách a jejich komentováním. Do svého soupisu Dobrovský bez problémů zařazuje Rukopis královédvorský, zato odsouzení Libušina soudu (RKZ) jako padělku je pádné jak facka. Výbor obsahuje i stanovisko Jungmanovo a znovu a podrobně se editor k celé záležitosti vrací v závěru knihy.
- všichni nějak ze školy víme, že na tom čeština byla špatně a že nám pak obrozenci vymysleli jazyková pravidla a názvosloví kdečeho. Ale až když čtete, jak přední učenec oslovuje kolegy s otázkou, co znamená "hvozd" a "rov", dochází vám to v celé názornosti - tolik toho bylo zapomenuto.

Navíc se v knize dozvíte otevírací dobu klementinské knihovny v roce 1778. Čítárna pohodlně vybavena, papíry, inkoust a pera návštěvníkům k dispozici! :o)