Vyhnání Gerty Schnirch
Kateřina Tučková
Román odehrávající se těsně před koncem 2. světové války. Hlavní hrdinka, Gerta Schnirch, je odsunuta spolu s dalšími brněnskými Němci směrem na Vídeň. Jejich putování však končí na jižní Moravě, kde se musí zastavit pro nemoc mnoha žen a dětí. Gertě, pocházející z napůl české rodiny, se nakonec podaří zachránit. Díky nuceným pracím může zůstat v Pohořelicích i po ukončení transportů. Po znovuzískání českého občanství se hlavní hrdinka vrací do Brna, kde ji však nic dobrého nečeká. Navíc je Gerta matkou malé dcerky. Jejich společný život se bude odehrávat na okraji společnosti a otázka viny a trestu zůstane navždy nevyřešena.... celý text
Obdivuji Kateřinu Tučkovou za to, s jakou bravurou dokázala uchopit tak těžké téma jako jsou poválečné křivdy.
Kniha je napsaná tak sugestivně, že kdybych nevěděl jaký je autorka ročník, byl bych přesvědčen, že to napsala pamětnice, která všechny ty hrůzy prožila na vlastní kůži. Kniha je plná děsu, beznaděje, neštěstí, strachu, nespravedlnosti, pocitů vykořeněnosti, psychické i fyzické bolesti…
Ukazuje nám, jak špatné je házení všech do jednoho pytle, jak ošemetné je jakékoliv zobecnění, jak nepřípustné a nespravedlivé je uplatňování principu kolektivní viny, jak strašné podoby může nabýt braní spravedlnosti do vlastních rukou.
Máme před sebou názornou ukázku bezmocnosti jedince proti hrůzné mašinerii, kterou ovládají a řídí jiní.
Jak vás jednou zachytí soukolí nepřízně osudu, semele vás to ani nevíte jak. Rčení „každý strůjcem svého štěstí“ tady neplatí ani za mák.
Čím se Gerta provinila, že ji potkaly všechny ty katastrofy, nespravedlnosti a bezmoci? Jen tím, že se narodila v nesprávnou dobu na nesprávném místě!
Nejstrašnější na tomto příběhu je to, že přestože je smyšlený, má svůj věrný předobraz ve skutečnosti, a to ne jeden.
Mezi vší tou neskutečnou strastí pableskuje pár chápajících lidí se srdcem na správné straně (Zipfelová, Šenk…), bez kterých by ten život byl opravdu k neunesení. Díky bohu za ně.
Nemůžu, než tuhle silnou knihu doporučit.
Velice, velice zajímavá kniha. O odsunu Němců jsem toho moc nevěděla. Jen že proběhl. Holá věta. Nikdy jsem o tom nepřemýšlela, jak proběhl a vlastně kam všichni odešli . A jak se jim potom vedlo. Ani jsem netušila, jak moc bylo Brno německé. A musím říct, že pokud se ke mně tyto informace dostanou touto emotivní formou, nikdy už na ně nezapomenu. Moc pěkně zpracováno. Bohatý jazyk, rozsáhlé vědomosti. Hodně mě ta kniha zasáhla. Nutila se zamyslet nad souvislostmi. Měli by si jí přečíst všichni. Aby nezapomněli...
Kniha nebyla špatná. Rozhodně člověku otevře oči, aby viděl ta zvěrstva, která se tu po druhé světové válce děla. Místy mi bylo až úzko kvůli osudu, který byl Gertě připraven, a s napětím jsem četla dál, bylo hrozné sledovat, co všechno špatnho se může člověku přihodit.
Kniha se četla poměrně dobře, popisy Gerty a jejích myšlenkových pochodů byly vykresleny bravurně, ale přesto mi na tom stylu vyprávění něco nesedlo. Většina postav mi navíc byla dost nesympatická, ale myslím, že lidé v tehdejší době si nemohli moc vybírat, jak se budou chovat. Hodnotím knihu jako lehký nadprůměr.
Pro mě tak za 3,5*. Začátek příběhu je velmi působivý a zdrcující. Ale od okamžiku, kdy začne čas uhánět mílovými kroky a v některých kapitolách se mění vypravěči, jsem začala ztrácet souvislosti a pozornost. Jako by se autorka snažila nacpat co nejvíce tragédií na omezený prostor. Účelově. Možná díky tomu ve mně hlavní hrdinka nevzbuzovala sympatie, její osud mi nakonec byl docela fuk. Nejvíc jsem si oblíbila paní Zipfelovou, živelnou vesnickou ženskou s ohromným srdcem.
Druhá svetová vojna z pohľadu dievčaťa z nemecko- českej rodiny žijúcej v Brne. Knižka sa v podstate čítala sama. Výborne napísaná. Dáva možnosť nahliadnuť na vojnu a povojnové vysťahovanie Nemcov z Československa z inej strany. Tiež sa mi páčilo, že príbeh hlavnej hrdinky pokračoval aj po vojne. Výborná kniha, určite odporúčam.
Neuvěřitelně silná kniha. I když se zdá, že je to tematicky zase 2. světová válka, o které už se toho tolik napsalo, přece jenom je to o té části historie, o které se doteď ví velmi málo a o kterou jsem se ani já doteď moc nezajímala.
Těžko si dokážeme představit, kolik zla přinesla 2. světová válka dokonce ještě mnoho let po jejím ukončení. Zlo, které se odplácí zlem, nepřinese nic jiného než zase jenom zlo, hromadu zraněných srdcí a zmařených životů, které žijí ve vzájemném neodpuštění. A nehledě na to, kam vede házení lidí do jednoho pytle, které zažíváme neustále i v dnešní době - všichni němci špatní, všichni cikáni špatní, všichni židé špatní, všichni migranti špatní, všichni muslimové špatní, všichni věřící špatní, a tak bychom mohli pokračovat. A evidetně se nikdy nepoučíme...
Kéž bychom dokázali my všichni v životech zažít sílu odpuštění. Odpuštění není věc emocí, ale rozhodnutí. Je to na každém z nás.
Díky Kateřině Tučkové za tuto knihu, díky za to všechno, co odkryla.
Za mě lepší kniha, než Žítkovské bohyně, které jsem si taktéž oblíbila, ale smutný osud a popis událostí mě dostal více. Myslím, že si tuhle knihu budu ještě dlouho pamatovat.
Neuvěřitelná kniha a neuvěřitelná autorka. Přes její mládí se jí podařilo zachytit těžký osud "českých Němců" po válce. O této kapitole se ve škole neučí. A je stejně hrůzná jako ta válečná. Strach a nenávist, jak snadné je stát na druhé straně a nic nezmůžete. Je jedno, jakým jazykem hovoříte. Co jsou platné vaše činy a postoje, když jste se prostě jen špatně narodili.
Doplňuji za nějakou dobu. Půjčila jsem knihu mamce. Narodila 1945 v Brně v Židenicích. Nevěděla jsem, jak se jí bude líbit, přece jenom se jí to docela osobně dotýká. S nadšením mi vyprávěla, jak si díky knize přesně vzpomínala, kam chodila pro maso, pro chléb. Jak to tam vypadalo, kde byl který dům a obchod. A vyprávěla i o českých Němcích. Jsem ráda, že jsem jí udělala radost.
Další kniha s válečnou tematikou tentokrát pohled z druhé strany.Velmi silný příběh.První polovina dost temná až syrová,druhá spíše o pocitech a příbězích i ostatních postav.
Toto je moje první kniha, která ukazuje vysídlení Němců po válce. Bohužel tenkrát platilo pouze jedno pravidlo. Nejsi nacista? Nevadí, jsi Němec a to stačí. Všichni byli vhozeni do jednoho pytle a všichni museli trpět. Gerty mi bylo moc líto a čekala jsem happy end. Tentokrát však nepřišel. Osud uštědřil Gertě tolik ran, že její život byl už navždy poznamenán. Velmi smutný příběh.
Silný a hluboký čtenářský zážitek.
Krásný příklad toho, že lidé spolu mají o všem mluvit, jinak se těžko mohou navzájem pochopit...
Velmi čtivá kniha s hrůzným osudem. Poprvé jsem se setkala s osudem vysídlených německých občanů, poprvé jsem četla osudy válečného a poválečného Brna a jižní Moravy. Kniha byla exceletně napsána a s tím, že osud byl tak krutý nemůže ani autorka nic uDělat. Klobouk dolů před její sílou a SÍLOU PŘÍBĚHU.
Majsterka slova opäť nesklamala. Vynikajúco spracovaný príbeh, autorka priblížila pútavou formou život v povojnovom Československu inak ako väčšina strohým informácií poskytnutých v učebniciach dejepisu. Snáď sa táto doba už nikdy nebude opakovať.
hrůza... ze které není východisko.
vím, proč jsem odolával a nechtěl se do této knihy pustit.
smekám před autorkou, protože když si uvědomím, kolik jí bylo, když knížku psala a jak mistrně dokázala spojit oficiální historii a oral history a co z toho vytvořila... prostě nemám slov.
je to jako plátno, na které se nechcete dívat, protože je hrůzné, ale musíte se dívat, když chcete aspoň něco pochopit.
Sice jsem to četla v Chorvatsku na dovolené, ale to poutavé čtení vytvořilo iluzi hladu a zmaru. Rozhodně velmi silný příběh. Bojím se, aby se něco podobného nebude neopakovalo.
Souhlasím s Vivianou, od knihy jsem několikrát odešla, ale dočíst jsem ji musela. Žítkovské bohyně se mi četly lépe.
Neumím moc komentovat takovou knihu. Přečíst mi ji trvalo strašně dlouho, doslova jsem s ní bojovala. Je velmi dobře napsána, velmi mne překvapilo, jak autorka bohatě a precizně popisuje nešťastné životy. Velký pocit zmaru z této knihy mám, čeho všeho lidé jsou a budou schopni. Velmi dobrá kniha, pro mne však vcelku obtížný zážitek.
druhá světová válka (1939–1945) Brno ženy pro ženy venkov sudetští Němci vysídlení Němců Němci Češi a Němci vyrovnání se s minulostíAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Příběh mi přišel hodně jednostranný a neseděl mi na vyprávění pamětníků z mé rodiny, které jsem o odsunu slyšela já.