Vyhnání Gerty Schnirch

Vyhnání Gerty Schnirch
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113591/bmid_vyhnani-gerty-schnirch-pZF-113591.jpg 4 4365 4365

Román odehrávající se těsně před koncem 2. světové války. Hlavní hrdinka, Gerta Schnirch, je odsunuta spolu s dalšími brněnskými Němci směrem na Vídeň. Jejich putování však končí na jižní Moravě, kde se musí zastavit pro nemoc mnoha žen a dětí. Gertě, pocházející z napůl české rodiny, se nakonec podaří zachránit. Díky nuceným pracím může zůstat v Pohořelicích i po ukončení transportů. Po znovuzískání českého občanství se hlavní hrdinka vrací do Brna, kde ji však nic dobrého nečeká. Navíc je Gerta matkou malé dcerky. Jejich společný život se bude odehrávat na okraji společnosti a otázka viny a trestu zůstane navždy nevyřešena.... celý text

Jituška82
12.08.2017 4 z 5

Detailně popsaný život jedné "německé češky". Na mě to bylo místo až hodně depresivní, ale díky tomu, že ke konci knížky svůj pohled na tuto problematiku odhalovalo více osob, jsem knížku zdárně dočetla. Je to realita minulého století, dost smutná doba...

Aroucaria
07.08.2017 3 z 5

Smutek nad smutek. Velmi zajímavé až šel mráz tělem, ale možná záklopka si k sobě nepustit tolik hrůzy mohla za to, že jsem se do příběhu nepoložila zcela. Většina se točila kolem Gerty, ale ke konci se střídalo hodně postav a na pár stránkách se musel vměstnat děj mnoha let, což příběh dost poškodilo a roztříštilo.

kerstyn
07.08.2017 5 z 5

Tolik smutných osudů přinesla druhá světová válka, ať už během nebo těsně po jejím skončení. Lidi ničí nejen naši planetu, ale i sami sebe. Poutavý příběh o kapitole dějin, před níž se dlouho přivíraly oči. A mně to zase otevřelo nové obzory. Díky za to. A stále žiju (zřejmě v naivní) představě, že se lidé nebudou již dopouštět stejných chyb.

NikytaX
06.08.2017 5 z 5

Konec války tak, jak si ho lidé nechtějí připomínat. Krásně napsaný a strhující příběh, přesto, že Gertha měla neobyčejně smutný osud.

146786
06.08.2017 5 z 5

O Žitkovských bohyním jsem si myslela, že byly super, ale toto je ještě lepší. A smutně musím přiznat, že se stydím, kolik málo toho vím o historii naší země. Odsun Němců pro mě vždy znamenalo to, že se prostě sbalili, nasedli do auta, na vlak či autobus a odejeli, někam, nikdy jsem nad tím dál nebo víc nepřemýšlela. O to větší a hlubší zážitek si odnáším z této knihy a připadám si zase o něco vzdělanější.Začala jsem ji číst jako těhotná, ale musela jsem ji odložit, protože je místy orpavdu hodně drsná..Teď jsem ji dočetla jedním dechem a vřele doporučuji.

lucik2773
06.08.2017 3 z 5

Miluju knihy z doby válečné a poválečné, a tak nemohu napsat jediné křivé slovo. Příběh mě zaujal, člověk si vždy uvědomuje (srdce mi nad tím pláče), jací byli a jsou lidé (jsou horší než zvířata). Bude ještě dlouho trvat než si to uvědomí oni sami.

Janek
02.08.2017 3 z 5

Zase jsem měla příliš velká očekávaní. Fakticky samozřejmě jde o velmi závažné téma, ale tohle samo o sobě mě k slzám nedožene. Literární zpracování pohnutého Gertina osudu mě (bohužel) nechalo absolutně chladnou, dočetla jsem text spíš silou vůle. Rozumím tomu, že se Tučková snažila vyvarovat patosu, ale jako vypravěčka mě po většinu času nudila. Úvod byl slibný, od druhé třetiny se mi příběh zdál už jen zbytečně natahovaný a ufňukaný. Škoda.

Květinka008
25.07.2017 5 z 5

Neskutečný výkon tak mladé autorky! Pro mě knížka o to údernější, že mám zájem o historii a žiju v Brně, pocházím z Podpálaví a jako každý zdejší na tento kraj nedám dopustit. Jak vidíme Palavu, víme, že jsme doma... Již jako dítě po revoluci jsem se dozvěděla o "kopci s křížem" nedaleko Falkensteinu, kde jsou lavičky se jmény celých vysídlených rodin, a pokaždé je mi smutno jen z představy, že by mě někdo vyhnal a musela bych se domů jen dívat... U Gerty je příběh znásobený také osobní tragédií... Všem doporučuji také divadelní představení v brněnském HaDivadle!

jana3526
16.07.2017 5 z 5

Lidi jsou horší než zvířata a je jedno jaké národnosti jsou. Autorka umí opravdu vehnat slzu do oka. Skvělá kniha!

Dukatka
15.07.2017 5 z 5

Skvělá kniha!

Mardou19
14.07.2017

Velmi silný příběh o problematice, kterou jsem dosud neznala. Dobré vidět válku také z druhé strany. Velmi drsný příběh, ale nedokázala jsem se odtrhnout.

Haňula_
12.07.2017 5 z 5

Děsivá ukázka toho, čeho všeho jsou lidé schopni. Co se Němcům stalo během putování z Brna, je pro mě nepředstavitelné.
Vyhnali Němce do jednoho, jako by každý, byť obyčejný německý občan, mohl za to, co se v dané době dělo. Odsuzovali je za utlačování a nelidské chování a sami se pak zachovali jako barbaři. Jak málo stačí, aby lidé potlačili svou důstojnost a úsudek. A přesto se najde několik takových, co dokáží pomoct.
Kdo se zajímá o období 2.světové války, doporučuji film "Náš vůdce".

hanis2806
12.07.2017

Silný příběh o jedné konkrétní ženě, její rodině a blízkých, o němcích, válce a poválečném Česku, o vyhánění, vraždění a znásilňování němců a snaze to vše přežít.
Občas jsem neměla sílu pokračovat ve čtení ale zároveň jsem se od toho nemohla odtrhnout...

milan2310
11.07.2017 5 z 5

Čtivé, ale hodně depresivní.

marve
08.07.2017 5 z 5

Skvělá kniha nutí k hlubokému zamyšlení. A sebereflexi, byť ve vztahu k útlému dětství.....

HanaMalina
05.07.2017 4 z 5

Jsem velmi ráda, že jsem si knihu přečetla a dozvěděla jsem se prostřednictvím Gerty Schnirch více o vyhnání brněnských Němců a možná to i otevřelo téma, o kterém se moc nemluví.

oolinkaa
30.06.2017 3 z 5

Zas takovy mazec to nebyl..dojela jsem do pulky, a pak to uz vzdala..nejdriv jsem myslela ze to nedoctu, byl to dost silny pribeh o matce a diteti, ale pak to uz nemelo spad, nudilo me to.. takze za 3 no...

ieve
29.06.2017 5 z 5

silný příběh

Aleh
27.06.2017 5 z 5

Autorka v této knize zpracovává velmi citlivé téma odsunu Němců. V centru jejího zájmu je osud mladé dívky Gerty Schnirch, která patří k tzn. brněnským Němcům, kteří mají být odsunuti. A tak se Gerta jedné květnové noci záhy po skončení 2. světové války nedobrovolně stává i se svou malou dcerou účastníkem pochodu směrem na Vídeň. Nesmírně vysilující pochod však končí v Pohořelicích. Gertě se podaří tam setrvat a po určitém čase se vrací i s dcerou už jako občanka československého státu zpět do Brna, kde prožívá události v Československu ve 2. polovině 20. století.
Ráda čtu příběhy lidí na pozadí dějinných událostí. Mají v sobě i něco navíc než jen samotný příběh. Čtenáři jsou svědky, jak tyto historické události zasahují lidem do života a formují jejich osobnosti. Vřele doporučuji.

lushi
25.06.2017 3 z 5

Silný příběh, který mě skutečně dojal a zasáhl. Nicméně měla jsem velký problém s tím, jak byla kniha napsaná. Některé věty mi vůbec nedávaly smysl, nesedělo mi přeskakování v čase, odkazy na to, co se teprve stane. Zkrátka přišlo mi to hodně zmatené a kvůli tomu jsem měla dojem, že se vůbec nikam neposouvám.