Vyhoďme ho z kola ven
Ken Kesey
Nové vydání nejúspěšnějšího románu amerického autora, který se v 60. letech stal spisovatelskou ikonou květinových dětí. Kesey vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který radši než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla života. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Nezkrotný McMurphy se jí postaví i za cenu té nejvyšší oběti, aby svým spolupacientům (spoluvězňům) dokázal, že vnitřní svoboda je nezcizitelná. Filmová adaptace režiséra Miloš Formanovi z roku 1975 získala pět Oscarů.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962
Do knihy jsem se nemohl začíst. Od poloviny se to trochu zlepšilo, ale přesto jsem čekal od knihy víc. Nakonec jsem byl rád že jsem jí dočetl a můžu sáhnout po jiné.
Jedna z nejlepších knih co jsem měl tu mužnost číst. McMurphymu nejde nefandit a člověk se až zděsí, kolik lidí poznává v osobě Velké sestry
I když jsem se do této knihy pustila jen kvůli povinné četbě na střední škole, nelituji. Skvělá knížka. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. A i když je film dobrý také, na knihu prostě nemá.
Kniha ve mně vyvolala rozporuplné a smíšené pocity.
Ze začátku jsem se jí prokousávala a snažila se vypořádat s častým odbíháním z hlavní dějové linie, díky kterému jsem se do knihy neuměla pořádně začíst. Občas jsem si sama připadala jako v náčelníkově mlze, a některé pasáže proto četla i dvakrát. V polovině knihy pro mně nabývá příběh jiného rozměru a dějová gradace mně už konečně nenechá knihu odložit ani na chvíli.
(SPOILER)
Mrzí mě, že jsem viděla nejdříve film, proto mně už tolik nezasáhla sebevražda Billyho a náčelníkovo ukončení života legendy jménem McMurphy (,který byl v podobě Jacka Nicholsona odzbrojijící). Při čtení jsem se bavila nad psími kusy, které McMurphy Velké sestře vyváděl a fandila mu, aby vytrval co nejdéle. Postava vypravěče, v osobě náčelníka dodala příběhu zajímavý ráz, protože čtenář netuší, co se v hlavě McMurphyho doopravdy odehrává a jeho povaha zůstává opředena oparem záhadnosti. I když byl poražen Velkou sestrou a Kombajnem, v životě alespoň některých z ostatních "pacientů" způsobil razantní a pozitivní změny, které by se bez jeho příchodu nenastaly.
..jeho hřmotný a rezonující smích mi asi ještě nějakou chvíli bude znít v uších..
Knížku jsem si do maturitního seznamu zařadila proto, že jsem viděla film a tím pádem jsem už děj znala. Docela jsem se na čtení těšila, jenže mě velmi brzo uzemnily nekonečné proudy Náčelníkových myšlenek. Než se autor k nečemu dostal, musel člověk přelouskat deset stránek absolutních zbytečností ... V jednom bodě jsem se dokonce zasekla na skoro celý měsíc, do čtení jsem se musela nutit ... Když jsem ale překročila stou stránku, děj mě konečně velmi zaujal, a to dokonce na tolik, že jsem ještě ten den knihu dočetla ... Kdyby kniha byla ořezaná od žvástů nesouvisejících s dějem, určitě bych dala pět hvězd, ale bohužel ...
Tentokrát jsem naštěstí viděl nejdříve film a až poté četl. Kdyby tomu bylo naopak tak by to určitě můj pohled na milovaný film hodně poškodilo.
Knížka opravdu fantastická. Rozšířila vlastně mé znalosti z filmu :-)
Film jsem viděla snad někdy na začátku devadesátých let takže už ho nemohu porovnávat s knihou. A jsem za to podle komentářů ráda :)
Do knihy mi dalo maličko problém se na začátku začíst ale už od první třetiny jsem litovala že není o více stránkách. Skvěle zatahuje do myšlenek a pocitů všech zúčastněných. Do nevyrovnaného boje "Kombajnu" a pacientů, které Velká sestra léčí psychickou manipulací ve jménu pacientova dobra. Skvěle vtáhne do počasí a svobodné nálady na rybářské výpravě.
Nechci konec prozrazovat těm co knihu nečetli ale je to velmi silný pocit, který zůstává ještě dlouho po odložení knihy.
Asi jsem jedna z mála lidí co knihu viděla dřív než film...a já sem byla knihou naprosto uchvácená! Hlavně ty jeho sny a halucinace! Dokonalý!
Na knihu jsem se neskutečně těšila. Říkala jsem si, že by bylo fajn porovnat knihu s filmem. Film mě naprosto okouzlil, byl vynikající. Kniha je dle mého názoru průměrná, čekala jsem od ní víc. Dlouho jsem se do ní nemohla začíst a nějak jsem se s ní nemohla ztotožnit. Zkrátka film ve mě nechal větší stopu než kniha.
Neuvěřitelný, snad jediná knížka, kde mi filmové zpracování přišlo lepší. Ale možná dáno tím, že jsem film viděl dříve - a toho lituji.
Zase až tak strhující to pro mne nebylo. Asi mne - jako ostatní - ochudilo, že jsem před čtením viděl film. A musím říct, že mne bavil podstatně víc.
Tuto knihu jsem poprvé četla za dob hluboké totality a byla jsem z ní tak nadšena, že jsem si říkala, že by to byl skvělý námět na film. V té době už pochopitelně Formanova filmová adaptace existovala, ale za "železnou oponu" se nedostala, tudíž jsem o ní neměla tušení. Film jsem měla možnost vidět až po roce 1989, líbil se mi, ale moji vlastní představu o hlavních postavách v knize nedokázal překonat. Z mého pohledu je tedy dodnes lepší kniha, než filmové zpracování (i když velmi dobré).
Původně jsem slíbila dceři, že knihu přečtu v rámci její maturitní četby :o). Z nouze se stala závislost a stydím se sama za sebe, že jsem knihu neobjevila už dříve.
Pro mne skvěle zpracovaný příběh, který mi podvědomě dokreslila postava J. Nicholsona z filmové verze. Film jsem nikdy neviděla, možná někdy nějaký úryvek v televizi. Ale pana Nicholsona si pamatuju. A Bromdena - Indiána Hbité koště taky :o)
Při čtení mi některé pasáže připomínaly Orwelovo 1984, ale netroufám si soudit. Trošku jsem se "prala" se schizofrenií indiána, dělalo mi potíže se vracet zpátky do děje. Ale líbilo se mi, že jsou v knize i humorné pasáže, docela jsem se nasmála.
Doteď přemýšlím o konci ....byl dobrý nebo zlý ?..........
Už dlouho obdivuji Formanův film a nezklamala mě ani inscenace mosteckého divadla (ačkoliv kdykoliv jindy mě tam "dorazili", a to ve špatném smyslu slova). Na knihu jsem byla samozřejmě velice zvědavá a jakmile jsem ji zahlédla v knihovně, neváhala jsem. Byl to neskutečný čtenářský zážitek a napadlo mě, že je snad i nedoceněná. Nechybí vtip, mráz v zádech ani téměř skutečné slzy na konci knihy. A když v jednom kuse vidíte před očima Nicholsona...
Úžasná knižôčka, mám ju hneď v dvoch vydaniach. Ak sa mám pripojiť k debate, či je lepší film alebo kniha, neviem, lebo najprv som proste videl Jacka Nicholsona ... a pristúpte potom ku knihe nezaujato ...
prvotina zfilmováno psychiatrické léčebny zneužívání zdravotní sestry psychiatrie manipulace (psychologie) lékař a pacient psychický teror boj za svobodu
2010 | Vyhoďme ho z kola ven |
1999 | Tak mě někdy napadá |
2003 | Námořníkova píseň |
1996 | Skříňka s démonem |
2006 | Zápisky z lochu |
Všichni si o něm myslí, že je hluchý a němý. Syn indiánského náčelníka, obrovský chlap, jeden z pacientů ústavu, je vídán jen s koštětem někde v koutě. Ale on vše sleduje a poslouchá. A vypráví nám tenhle příběh. Příběh o souboji nezkrotného rebela McMurphyho a Velké sestry, vládkyně oddělení. Indiánovi "Velké koště" je od začátku jasné, kdo bude vítězem. Ale možná se mýlí. On sám přestane být jen pasivním divákem. A kdo je tedy nakonec vítězem?