Vyhoďme ho z kola ven
Ken Kesey
Slavný román amerického autora Kena Keseyho, jenž se v 60. letech minulého století stal spisovatelskou ikonou květinových dětí, vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který raději než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Filmová adaptace s názvem Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana z roku 1975 získala pět Oscarů za nejlepší film, režii, ženský herecký výkon (Louise Fletcherová), mužský herecký výkon (Jack Nicholson) a adaptovaný scénář. Forman a jeho scenáristé provedli v literární předloze řadu zásadních změn. Ken Kesey snímek údajně nikdy neviděl.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , ArgoOriginální název:
One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962
Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem četl. I když film je rozhodně skvělý, knížka je snad ještě lepší a i když jsem ji četl až po filmu, rozhodně nenudila, je v ní mnoho věcí navíc a přináší nový rozměr.
Výborná knížka, která ve své kritice "západní" společnosti neztrácí na aktuálnosti i po více než 50 letech. Jen mi trochu vadil tendenční výklad provozu psychiatrické léčebny. Sám jsem chvíli na psychiatrii pracoval jako asistent sociální pracovnice a realita se značně liší od děsuplného a jen a jen omezujícího prostředí, které v tomto případě navozuje Velká sestra. I popis elektrošoků jsem vnímal spíš jako určitou metaforu a společenskou kritiku; a samotná lobotomie je čistě literární záležitostí - takový pěkný strašák. Vykreslení sadistických sklonů ošetřovatelů a nevinné ustrašenosti pacientů jde na ruku celkovému vyznění díla o potřebě mnohdy sisyfovského, ale o to nutnějšího boje proti Kombajnu, jehož hlavním představitelem je zde postava Velké sestry.
PS - Vzpomínám si na případ povídky, ale předvším pak filmu Rekviem pro panenku, jenž zdánlivě popisuje realitu provozu jedné léčebny u nás někdy před rokem 1989. Ve filmu jsou ošetřovatelé démonizováni, což jistě svědčí dramatičnosti děje, ale realita byla poněkud jiná. Samotný film pak uškodil některým pracovnicím léčebny natolik, že se museli své práce vzdát. Sám režisér filmu Filip Renč se po letech ošetřovatelkám omluvil.
Nejdřív jsem viděl film. Pak jsem zjistil, že to je podle knižní předlohy a řekl jsem si "No tak to si musim přečíst" A nelituju toho ani v nejmenším. Většinou mi vadí rozdíly mezi psanou a zfilmovanou verzí, ale tady mi to ani nevadilo, Forman to udělal brutálně, i když dost věcí změnil. Kniha je napsaná skvěle. I když je Mc Murphy zrzek :D Bravurní kniha poukazující na to, že kdo se postaví proti systému, bude vždycky potrestán, i když bude jakkoliv chytrej a mazanej.
Člověk má být především sám sebou, jinak nemůže být nikdy šťastný. Nikdo se nesmí nad nikoho povyšovat a nikdo nemá právo ponižovat druhého. Měli bychom býti schopni se postavit za slabšího a za toho, kdo je v právu. Skvěle napsaná kniha, která se čte lehce a rychle, avšak s těžkým srdcem.
Často jsem slýchala nadšené reakce na film, tak jsem si přečetla knížku. A ona je skvělá-o neobyčejných lidech z neotřelého prostředí. Obsahuje kupu moudrých vět, které stojí za to si někam zapsat. A vůbec, hezky se čte a odsýpá přesně tak, jak by dobrý knížka měla. Jsem zvědavá na film.
O 4 měsíce později-Tak už jsem viděla i film a jsem celkem zklamaná. Asi bych doporučovala opačné pořadí-nejdříve vidět a pak číst.
Je to velmi dobře napsané. Ale první jsem viděla film a tak jsem veděla jak to dopadne. Což mě připravilo trochu o prožitek. Ale jedno si říkám, díkybohu že to takhle v Pl už nechodí.
Úžasný příběh o síle lidského ducha. Kdysi jsem viděla film, bravurní výkon Jacka Nicholsna. Kniha je moc dobře napsaná a opravdu se čte jedním dechem, obdivuhodné na to, že jde o prvotinu autora.
Kniha mě velmi bavila a z příběhu jsem přímo nadšen,jedna z nejlepších knih které jsem četl. Moc se mi líbilo jak dokázal autor skvěle popsat chod léčebny které ,,šéfuje' Velká sestra Ratchedová a hlavně charaktery všech postav. Rozhodně si ještě něco od K.Keseye přečtu.
Neskutečně silný příběh, který autor dokázal čtenáři předložit s obrovskou věrohodností. Je až geniální, jak pojal jednotlivé postavy, jejich vývoj, vliv na ostatní…to všechno zasazené do mrazivé atmosféry sanatoria pro choromyslné. Závěr knihy mě překvapil a svým způsobem uchvátil, za mě je to samostatná hvězdička. Nelze asi přesně vystihnout, jak kniha na člověka působí, protože tohle si každý musí „prožít“. Je ale nutné vyzdvihnout fakt, že se nejedná pouze o neobvyklý, dobře čtivý příběh, ale hlavní hodnota knihy je v myšlenkách obsažených mezi řádky, protože ty jsou opravdu nadčasové…a když se nad nimi opravdu zamyslíte, uvědomíte si, že jsou v poslední době čím dál aktuálnější.
Mně nezbývá, než se hluboce poklonit autorovi a snažit se potlačit myšlenky na Kombajn a na to, zda a jak bych proti němu měla bojovat i já…protože to jde.
Nádherná oslava svobody a síly lidského ducha. Viděl jsem v tom ten odpor člověka který miluje život, proti pitomým nařízením, zákazům a dalším nesmyslům kterých je náš svět plný, včetně lidské připosranosti cokoliv změnit . To vše smrsknuto na půdu jednoho blázince což je také takové hezky mnohoznačné. Závěr je trošku smutný, očekávaný i překvapivý zároveň ale přeci jen není uplně beznadějný.
***
Je to dost jiné než film ale v hlavních bodech děj odpovídá. Největším překvapením je, že oproti filmu je kniha vyprávěná z pohledu náčelníka. Dozvíte se jak je to s jeho hluchoněmostí například. A překvapení asi budete i jeho halucinacemi :-)
Výborná kniha, která se před lety podílela na probuzení mého zájmu o psychiatrii, který stále trvá :) Srdeční záležitost.
Originální. Konečně námět, který není ohraný. Závěr mě rozhodně překvapil.
Můj oblíbený úryvek:
"Tady žádná tma není."
"Myslel jsem na latríně. Já si tam vždycky zhasínám, líp mi potom pracují střeva. Víte, kvůli těm zrcadlům; když je rozsvíceno, mám takový pocit, že tam v těch zrcadlech zasedá soudní stolice a rozhoduje, jak mě potrestá, když to všechno ajncvaj nevytlačím,"
kdyby si tato kniha podávala inzerát, aby našla svého čtenáře, hledala by člověka s velkou fantazií, který se nelekne ani náčelníkových halucinací...člověka tolerantního k specifickému stylu představitelů beat generation...a hlavně člověka, který se po přečtení nezhroutí z marnosti, která z knihy čpí...
Kniha je úplně jiná než filmové zpracování. Obojí doporučuji, nedá se zapomenout. Film jsem viděla několikrát, působí jako slabý odvar...
Jedno z mála děl, u kterého se mi líbí filmové i knížní zpracování. A ačkoliv se v mnohém odlišují, obě stojí za to znát! :-)
Film jsem viděla jako první, knížku jsem si přečetla až po delší době, takže jsem leccos zapomněla. Brala jsem to tedy jako dvě skvělá, ale odlišná díla s podobným námětem...
Dost těžká četba, ale v rámci povinné maturitní četby jsem se tím prokousala až na konec. Některé pasáže docela ušly, ale podruhé bych to už číst nechtěla!
Hodne precenovana kniha. McMurphy je skvela postava a bavila me ale halucinace nacelnika a jeho vzpominky na detstvi me teda nudily k smrti.
prvotina zfilmováno psychiatrické léčebny zneužívání zdravotní sestry psychiatrie manipulace (psychologie) lékař a pacient psychický teror boj za svobodu
2010 | Vyhoďme ho z kola ven |
1999 | Tak mě někdy napadá |
2003 | Námořníkova píseň |
1996 | Skříňka s démonem |
2006 | Zápisky z lochu |
Moc se mi kniha líbila a film je nezapomenutelný.