Vyhoďme ho z kola ven (2018) | Databáze knih

Vyhoďme ho z kola ven přehled

Vyhoďme ho z kola ven
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386390/bmid_vyhodme-ho-z-kola-ven-wfO-386390.jpg 5 3029 3029

Slavný román amerického autora Kena Keseyho, jenž se v 60. letech minulého století stal spisovatelskou ikonou květinových dětí, vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který raději než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Filmová adaptace s názvem Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana z roku 1975 získala pět Oscarů za nejlepší film, režii, ženský herecký výkon (Louise Fletcherová), mužský herecký výkon (Jack Nicholson) a adaptovaný scénář. Forman a jeho scenáristé provedli v literární předloze řadu zásadních změn. Ken Kesey snímek údajně nikdy neviděl.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhoďme ho z kola ven. Přihlašte se a napište ho.

Kortez
dnes 5 z 5

Audiokniha.
Filmovou adaptaci jsem viděl několikrát a tak u volby ČV 2025 jsem věděl co chci dát do části knih, kde jsem nejdřív viděl filmové zpracování.
Mile mě překvapilo, že se příběh odehrával přímo z pohledu náčelníka a ne jak jsem si původně myslel z pohledu McMurphyho.

Bakana
02.03.2025 5 z 5

Dlouho jsem se téhle knize vyhýbala. Přelet nad kukaččím hnízdem jsem viděla jen jednou, byl skvělý, Nicolson hrál úžasně, ale na mě to bylo sž moc smutné.
No a knížka je v tomto bohužel úplně stejná. Je vynikající, ale znovu ji číst nechci.

Doubravka1975
19.02.2025 5 z 5

Jeden, dva, tři -
my jsme bratři;
kterej je to mezi námi,
co si zalez do tý slámy;
ten, ten a ten,
vyhoďme ho z kola ven.

Vynikající a hodně silný příběh o moci a bezmoci...
Boj jedince proti Kombajnu.
Boj proti zlu, které je obaleno do slušného chování a vystupování a myslí to s vámi dobře, vlastně úplně nejlíp.
Boj, který víte, že nemůžete vyhrát, ale musíte to aspoň zkusit a rvát se do svých posledních sil.

....ale stejně jsem to zkusil. Kruciprdel, aspoň tohleto mi upřít nemůžete.

DOPORUČUJI
Pro mě začátek trošku slabší než jsem si zvykla na styl vyprávění a než se děj rozjel a trochu jsem se ztrácela v té mlze

Aspoň jsem to zkusil.

Kniha Vyhoďme ho z kola ven v seznamech

v Přečtených4 443x
v Mé knihovně1 075x