Výjimeční lidé

Výjimeční lidé
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546241/bmid_vyjimecni-lide.jpg 4 862 862

Akta Enzo série

1. díl >

Mají snad výjimeční lidé právo páchat zločiny, protože jsou výjimeční?

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Extraordinary People, 2006

Interpreti: David Matásek

Clara del Valle
13.05.2016 1 z 5

Od autora Skály jsem čekala něco jiného, toto mi přišlo nezajímavé, banální klišé ve stylu Dana Browna, z mého pohledu ještě blbější než Brownovo Inferno, a to už je co říct. Celkem lituji času, který jsem této hlouposti věnovala. SPOILER! Postavit příběh tak, aby se našla bedna, v ní něco a nějaké drobné přihlouplé předměty... pardon duchaplná vodítka :-))/nepochopila jsem proč vůbec došlo k dělení do beden, závěrečné vysvětlení nemělo logiku/, pak se sedí u Googlu pomocí kterého se vodítka analyzují a dovedou k další bedně a znovu Google, hrozný přemýšlení nad vodítky a zase bedna. Do toho drobné náhodičky /zavřená budova a náhodná procházky po parku, kde leží mušle, nohou se náhodou v písku odkryje kámen s náhrobkem psa - taková náhoda, že jo/. A samozřejmě nesmí chybět ta nejbanálnější klišé typu nesympatický přítel dcery se stane zachráncem, konflikt mezi Enzem a jeho milenkou /ona asi něco skrývá :-)/.
No zkrátím to... za sebe NEDOPORUĆUJI těm čtenářům, kteří očekávají originální napínavý smysluplný příběh.

vendula7992
28.04.2016 4 z 5

Kniha by podle mě měla nést podtitul "Francoužština pro mírné pokročilé".
Osobně bych dva autorovy světy (Lewis vs. Akta Enzo) nesrovnávala. Knihy jsou napsané odlišným způsobem. A mně se líbí i tento.

Nehanka
11.04.2016 3 z 5

Dalo se to, i já měla pocit, že čtu Browna....ale na Hebridskou trilogii a Ostrov Entry to zdaleka nemá, ty měly neopakovatelné kouzlo.

baandy
03.04.2016 3 z 5

Šlo o první knížku, kterou jsem od Petera Maye zvolila a nelituji. Autor píše pěkně , barvitě popisuje osoby i prostředí a navíc se tu člověk dozví pár zajímavých údajů z francouzského prostředí a ve francouzštině se i trochu procvičí ..Způsob Enzovy dedukce významů z nalezených objektů se mi líbil a výrazně odlišoval tuhle detektivku od jiných. Nicméně se mi občas stalo, že jsem u četby usnula, což by se u správně napsaných detektivek stávat nemělo. Což mi vadilo nejvíc, byla nereálnost určitých věcí a i to, jak se do vyšetřování zapojila celá rodina, to už jsem si trochu klepala na čelo. Spíše než napínavá, byla tahle knížka tedy oddechová , byť nudná rozhodně ne. Peter May je podle mě zajímavý autor, který píše čtivě a proto stojí za to pokračovat v jeho objevování. 3 hvězdy.

blackdog
29.03.2016 3 z 5

Noo, bola to prvá kniha, ktorú som od Petra Maya čítal. Dej je chíľami veľmi vlažný, sú však aj momenty, keď naberá na obrátkach a vtedy si poviem... aha, pre toto ľudia milujú Maya. Potom však znovu zvlažnie, zamotáva sa do detailných opisov ... francúzske názvy mi až tak nevadia. Aj keď ich je na môj vkus viac, ako je treba. Na druhú stranu som sa skutočne dokázal ocitnúť vo Francúzsku a chvíľami som si to vychutnával. Čakal som však viac. Hlavne dynamika deja ma trochu sklamala, zápletka bola tak isto tuctová a povrchne rozobratá. Pre mňa za tri, nelámem však nad Mayom palicu a dám ešte šancu ďalšiemu pokračovaniu

knihomoli
14.03.2016 2 z 5

někdy mám pocit, že čtu námět na film, což je přesně tento případ, Filmový závěr to jen podtrhnul

Эva
06.03.2016 3 z 5

Nikdy bych nečekala, že Peter May napíše něco takového! Kdybych nevěděla, koho čtu, myslela bych si, že se Dan Brown vytasil s nějakou novinkou... Ale nebudu kritizovat - kniha byla neskutečně čtivá a napínavá! Sice jsem už nějakou dobu tušila, kdo za tím vším stojí, ale i tak byl konec vcelku důstojný. Jen mi chyběla dusná atmosféra, charismatičtí a trochu tajuplní hrdinové a sonda do jejich duše, což je tak typické pro Mayovy příběhy...

Skripi
06.03.2016 2 z 5

Príliš komplikované... menej je viac v tomto prípade.

Magnovak
28.02.2016 3 z 5

Všechno už zde bylo asi napsáno...

Budu číst Akta Enzo i dál, protože Maye mě prostě baví číst a budu doufat, že další díl bude propracovanější, tak nějak víc "mayovský" :)

kadgam
19.02.2016 3 z 5

Po Skale je kniha sklamaním. Nema atmosféru, okrem niekoľkých francúzskych výrazov nič nenaznačuje kde sa dej odohráva, zápletka aj napätie je málo hodnoverné.

rubit
12.02.2016 3 z 5

P. May je sice dobrý vypravěč, ale musí k tomu mít zajímavý námět, jako v trilogii Lewis. Této knize ublížil zejména děj, je velmi hloupoučký a nereálný, indicie špatně zvolené, vůbec nechápete, jak na to může někdo přijít a ztrácíte se v tom, moc náhod pro hlavního hrdinu. Co se dále nepovedlo, je popis francouzského prostředí, vůbec mě to nevtáhlo, přitom to May umí, viz zmiňovaná trilogie Lewis a také čínské thrillery. Dále si myslím, že k zmiňovanému D. Brownovi tato kniha nesahá ani po pás. Kniha se díky autorovu stylu vyprávění ale četla dobře (i když ke konci už malinko nudila, všelijakých indícií bylo prostě moc), kačenky ve vaně mě velmi pobavily, tak dávám 3 hvězdičky, jinak by bylo za 2.

Karborund
02.02.2016 3 z 5

Trilogie "z Hebrid" nasadila velice vysokou laťku a proto hodnotím průměrnou 3.May dokáže čtenáře vtáhnout do děje a ten se stává jeho součástí.Bohužel Enzo by na odhalování indicií potřeboval IQ 250, což sráží autentičnost a věrohodnost příběhu.Každopádně May umí a těším se na další četbu.

hptacek
07.01.2016 3 z 5

Dal jsem tři hvězdy, ale spíše bych dal dvě půl. K lepšímu hodnocení jsem se přiklonil, protože je to dobře přeloženo a vlastně i napsáno. Jenže příběh samotný je jen další variací na Da Vinciho kód a i tomu bych nedal víc než ty dvě a půl. Musím říct, že po Lewis trilogii dost zklamání.

Richardson
07.01.2016 4 z 5

Ale jo, líblo se mi to. Je pravda, že Lewis je lepší, nicméně svou kvalitu kniha má. Popisy prostředí a zápletka se mi líbily, jen tam možná na někoho může být až příliš francouzštiny... Největším problémem byl hlavní hrdina, jak už tu někdo psal - hlavní hrdina s vlasy do culíku asi není úplně nic pro mě :-/

čika
02.01.2016

citalo sa to dobre, francuzske realie boli celkom fajne, ale samotny pribeh velmi velmi vratky a na efekt, indicie uplne nezrozumitelne, patranie velmi pritiahnute za vlasy a zaver = motiv zlocinu - chabota. napriek tomu uznavam, ze pribeh odsejpal a peterovi mayovi este sancu dam

PetraBery
01.01.2016 3 z 5

Na tohoto autora jsem byla zvědavá a úmyslně jsem nezačala tolik opěvovanou trilogií z ostrova Lewis. A zklamaná určitě nejsem, ale je pravda, že podobnost se "Šifrou" tu určitě je. Příběh mě bavil, rozuzlení jsem začala tušit již před koncem, ale to knize nic neubírá. Takže za mě ano a ráda si přečtu další díl. A možná se vrhnu i na další tituly autora.

mikika
20.12.2015 4 z 5

na rozdíl od rozvleklé trilogie z ostrova lewis tohle teda můžu. asi proto, že mám pro Francii slabost, vůbec mi tentokrát nevadily podezřele časté popisy interiérů...

hrona
05.12.2015 3 z 5

Tenhle detektivní román je celkem dost podobný Brownově Šifře M.Leonarda. Peter May zde z hlavního hrdiny Enza dělá obdobu dr.Langdona snad jen trošku více umírněnějšího. Kniha je čtivá i přes věčné francouzské názvy lokací a budov, které pro toho kdo nebyl v Paříži moc platné nebudou. Ovšem, pro mě, fandu Petera Maye jednoznačně doposud nejslabší prachobyčejný tuctový příběh.

HaHa11
13.11.2015 3 z 5

Průměrná detektivka, ani o chlup více. Zápletka nebyla špatná, ale přidávám se k těm, kteří říkají, že něco podobného už četli (Šifra mistra Leonarda byla co se týká hádanek přeci jenom lepší). Atmosféra Paříže (ani ostatních míst ve Francii) nezachycena tak, aby čtenář zatoužil místa, kam jej děj přivádí, při nejbližší příležitosti navštívit. Docela pěkně jsou vykresleny složité rodinné vztahy, ale nemohu si pomoci - titulní postava amatérského detektiva mi moc sympatická nebyla. Možná za to můžou jeho prošedivělé dlouhé vlasy, které tento svérázný padesátník, okouzlující ženy bez rozdílu věku široko daleko, nosí svázané do culíku....
Oddechové čtení, kniha, ke které se těžko budu vracet.

miloslav0399
02.11.2015 4 z 5

Zajímavý detektivní příběh, který se trochu vymyká současnému trendu. Nejde zde o počet mrtvol a bizardní násilí, ale především o luštění indícií. Akční scény ale rozhodně nechybí a přestože luštění je na první pohled stereotypní, příběh má slušný spád. Šifru mistra Leonarda mi kniha, na rozdíl od pocitu jiných čtenářů, nepřipomínala ani trochu. Konec mě úplně nenadchl, ale i tak jde o doporučeníhodnou knihu. Až vyjde další díl, určitě si jej přečtu.