Vytržení Panny z Barby
Gertruda von Le Fort
Příběh odehrávající se v době proticírkevních nepokojů vypráví o opuštěnosti světa, která je překonávána nikoli projevy moci a síly, ale krajní opuštěností Boha.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1942 , VyšehradOriginální název:
Die Abberufung der Jungfrau von Barby, 1940
křesťanství duchovní literatura jeptišky historické romány
1971 | Pilátova žena |
1970 | Magdeburská svatba |
1971 | Věčná žena |
1941 | Poslední na popravišti |
1942 | Vytržení Panny z Barby |
Konečně po delší době beletrie, která mi opravdu udělala radost.
Tématem i strukturou se podobá novele Poslední na popravišti. Tam mi autorčino zpracování příliš nepomáhalo se do příběhu ponořit - narozdíl od pozdější dramatizace Bernanosovy. Ale co jsem vyzdvihovala na Bernanosově pojetí, toho se mi od Gertrud von Le Fort dostalo vrchovatě právě u Vytržení.
Příběh je velmi komorní, intimní, bezprostředně prožívaný. Pozornost se ve skutečnosti nesoustředí na titulní postavu, v centru stojí vnitřní konverze matky představené. To je podstatné - ne každý se může nebo chce ztotožnit s omilostněnou mystičkou, ale téměř každý se dokáže ztotožnit s křesťankou, která má odpovědnost za druhé, která musí rozhodovat, zařizovat, od níž společnost, její svěřenkyně a vlastně i ona sama po sobě žádá a očekává sílu, kontrolu. Téměř každý dokáže porozumět, jak tyto životní okolnosti mohou pracovat proti evangeliu, a vztáhnout to na svůj vlastní život.
Vytržení Panny z Barby je to nejlepší, co jsem zatím od Gertrud von Le Fort četla.