Vyznamenanie
Danielle Steel
V roku 1940 obsadí nemecká armáda Francúzsko a šestnásťročná Gaëlle sa stáva svedkom vojnových hrôz. Jej najlepšiu priateľku Rebeku Feldmannovú aj s rodinou deportujú a v Gaëllinom rodnom dome sa usídlia Nemci. Nikomu nemožno veriť, z priateľov sa stávajú udavači a pokrytci. Gaëlle sa po týchto skúsenostiach rozhodne pre nebezpečný krok a pripojí sa k Hnutiu odporu, pričom riskuje vlastný život. Karty zamieša aj nemecký veliteľ okupujúci ich dom, ktorý ju zatiahne do svojich tajných plánov. Spolupráca s Nemcom však Gaëlle na dlhé roky poznačí a ona je nútená odísť po vojne do Paríža, kde sa stáva Diorovou modelkou. Stále dúfa, že Rebeku ešte uvidí. Vyznamenanie je veľkolepý emocionálny príbeh od jednej z najnadanejších autoriek Danielle Steel, ktorý zachytáva historické udalosti a tragické osudy, no zároveň poukazuje na nezlomnosť ducha a silný charakter.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Award, 2016
(SPOILER) Čekala jsem, že kniha bude z větší části z válečného období. Nikoli. Převážná část se odehrává po válce a je o špatném vztahu mezi matkou a dcerou. To mě dost zklamalo.
Musím říct, že příběh mě hodně překvapil. Mladá holka zažívající těžké chvíle z období 2. sv. války ve Francii, židovské děti, němečtí "spolubydlící".. Ztráta celé rodiny, přítelkyně, manžela a do toho spratek dcera, která mě neskutečně iritovala. Kniha ukazuje jaký život umí být z obou stran, z dobré i špatné. Moc se mi líbila.
Opravdu nádherná a čtivá kniha. Líbí se mi že se děj neodehrává jen v jedné časové ose a je popsán život osoby. Dál je úžasné, že není vše jen růžové a že hlavní postava zažila jak úspěchy tak i ztráty.
Moc pěkně napsaný příběh ze života během války a poté pokračování po válce o statečné Gaëlle.
Kniha nezklamala, první půle byla velmi čtivá, pak ty "exesy " dcery Dominique mi tam moc neseděli ani mě to moc nebavilo a konec byl takový vyrychlený (půl knihy pár let, pak to vzalo rychlý spád a byla současnost). Každopádně kniha se mi líbila, doporučuji.
Velice zajímavé a pěkné čtení. Děj knihy krásně plynul od začátku až do konce. Jen mě strašně štvala postava Dominique.
První část se mi moc líbila, tam to vidím na 5 hvězdiček. Někde za půlkou jsem však myslela, že číst přestanu. Nakonec jsem dočetla. Pěkný příběh ale něco mi tam nesedlo.
Velmi zajímavý a silný příběh, zejména období války a po válce bylo velmi napínavé, pak už to chytilo takový ten "americký happy end". Zcela vzdálená a mnou nepochopená zůstala postava Dominique, podle mě by několikrát potřebovala spíš facku než lítost.
Jedná se o velmi povedenou knížku od dané autorky. Jedná se o velmi silný příběh z období války ve Francii a následný život hlavní hrdinky po válce. Příběh je velmi čtivý. Od knihy jsem se nemohla vůbec odtrhnout. Velice knihu doporučuji.
Krásný příběh z války a po válce ve Francii. Nádherně zpracované a čtivé. Trochu smutné, trochu nostalgické, trochu happy end. Vše, co vás chytí za srdce tato kniha má. Doporučuji moc.
Pěkné počteníčko, ale v určitém období před vyznamenáním tř. 20 let jsem se ztratil v ději. Ale jinak moc pěkné. Doporučuji pro všechny věkové kategorie, kteří z obsahu mohou usoudit, že je to pro ně.
Tentokrát nás autorka zavede do Francie v období války .Příběh Gaële od jejích šestnácti let až do stáří, jaké hrůzy si musela za války prožít ,za to dostala na sklonu života medaili za statečné činy ,které v životě vykonala. Emociální příběh krásně napsaný.
Je to již dlouho, co jsem naposledy četla knihu od Danielle Steelové. Je jasné, že autorka píše ohromně čtivě, dokáže čtenáře přitáhnout ke knize. Vyznamenání byla hezká knížka, která vypráví mimo jiné i o válečných hrůzách a o osudu mladé dívky, kterou čtenář sleduje až do jejího věku 95 let.
Určitě zase ráda sáhnu po knize Danielle Steelové. Píše tak hezky a srozumitelně !!
Čtivý a poutavý příběh o životě odvážné Gaëlle od její začínající puberty až po věk velmi staré byť vitální babičky. V příběhu je zahrnut i život její rodiny a problematický vztah s dcerou.