Vzhůru přes oceán

Vzhůru přes oceán
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53203/vzhuru-pres-ocean-53203.jpg 4 6 6

Vyprávění o cestách a dobrodružstvích na moři, za vlády královny Alžběty. Zejména o bojích Angličanů proti silné španělské Armadě.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Westward Ho!, 1855


více info...

Přidat komentář

Atuin
15.02.2016 5 z 5

Já jsem si tu knihu loni znovu přečetla a zážitek byl pořád tentýž. Když jsem ji četla prvně pokupovala jsem si různé puzzle s námořními bitvami a loděmi vůbec.Takové ovzduší byla svého času moje obrovská láska, proto mě také uchvátil např. Hugo ve devadesát trojce se svým utrženým dělem. Tato kniha je doslova půvabná a to jazyku navzdory, její malebnost je nepopsatelná, její neohroženost neurčitelná, je to lahůdka.

Kozel
28.01.2016 4 z 5

Během prvních asi 150 stran, než vzniklo bratrstvo Torridgeské růže, bylo pro mě čtení knihy Vzhůru přes oceán malým soubojem. Přičítám to především jazyku, který svou květnatostí, popisností a chvílemi těžkopádností odrazoval od otačení stran. Pak ovšem do plachet zadul silný a svěží vítr, který Amyasovým dobrodružstvím ve společnosti skutečných historických postav, námořních bitev (především kapitola o souboji mezi Anglickým námořnictvem a Armadou je krásná sama o sobě) a událostí změnil směr a plavba začala být mnohem příjemnější. Pokud vás dokáží okouzlit napnuté plachty, vrzající ráhnoví, kluzká paluba, po níž s rachotem pobíhá pracující posádka, a mořské vlny obklopující a pleskající o trup při plavbě do neznámých krajin plných kouzel stvořených přírodou či nejistot z odvážné cesty, pak Vzhůru přes oceán lze jedině doporučit a onou první stovkou stran (pokud by se někomu zdály podobně těžké) se probojovat; pozdější zážitek za to stojí.


woodward
19.08.2015 5 z 5

Je to dosti starožitná oslava udatnosti britských námořníků, plavících se do Západní Indie, což nejde "pod fousy" Španělům a také proto se schyluje k válce se Španělskem. Dnes již klasické dílo Charlese Kingsleyho samozřejmě vrcholí zničením Neporazitelné Armady, kteréžto zničení zařídila především příroda, ale i tak je tam spousta úchvatných dělostřeleckých soubojů, složitého manévrování a námořnické hantýrky pro všechny, kdo milují hrdinské příběhy o moři a námořnících.