Vzpoura oceánů (1. část)
Frank Schätzing
V Peru zmizí rybář. Beze stopy. Norští experti na těžbu ropy narazí na podivuhodné organismy, které ovládly stovky čtverečních kilometrů mořského dna. Mezitím se v Kanadě odehraje hrůzná proměna velryb u břehů Britské Kolumbie. Nic spolu zdánlivě nesouvisí. Ale biolog Sigur Johanson nevěří na náhody. A indiánský ochránce velryb Leon Anawak dojde k znepokojivým závěrům. Blíží se katastrofa. Pátrání po jejím původci konfrontuje vědce s těmi nejhoršími nočními můrami.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2023 , Laser-books (Laser)Originální název:
Der Schwarm, 2004
Velice poučné. Tak informativní beletristickou knihu o vodním světě jsem nečetla. Tušila jsem, co tam najdu, přesto mě překvapilo tolik názvů podmořských (hlubinných) a mořských živočichů, přístrojů od zachycování vzorků, přes měření, kutání, umělé vytváření ploch, záběrů, pevných prostředků až po prostředky tekuté, a plošných zařízení. Nemohu uvěřit, že kniha má na Databázi knih tak málo příznivců, přitom jde o výpravnou literaturu v čase a místě, propojuje oceány, moře, přímoří, kontinenty a státy. Jsou patrné náznaky stejného problému. Je to grandiózní dílo s prvky dystopie, které nesnese srovnání; vědecké a tedy faktografické zjišťování a poznání řadím mezi nejpodloženější v literárním směru, mezi dobově a územními nejpronikavější. Ta vědecká až pátrací žízeň, ta koncentrace, zaujetí, fixovanost na problém vás úplně pohltí. Určit, co to je, tím, co to není a zkoumat další hlubiny problému.
Při četbě není na postranní myšlenky čas, ale při dočtení každé kapitoly jsem si řekla, že čtu krásnou knihu. Specifičnost a podrobnost vědeckého tématu mě uzavřela k pomalejšímu čtení, někdy předčítání. Ačkoliv je horor v pozadí, kniha je napěchovaná přírodopisnými informacemi a dějově bych ji spíše zařadila k science fiction románům. Víme, že celosvětový problém propojuje části země, ale ta literatura vás vsouvá mezi ně a vy začínáte pro řešení problému dýchat.
Doporučuji.
No, knihu mám už nějaký pátek a četla se opravdu dobře. Téma zajímavé, i když někdy reálie trochu odborně skřípou.. ale jen trochu, že... No a téma vzpory přírody ... nic co by neodpovídalo žánru.
Nedovedu posoudit, nakolik knížka využívá skutečné vědecké poznatky nebo nakolik jsou realističtí její vědečtí hrdinové. Možná právě proto mě příběh nakonec vtáhl a přiměl dumat nad spoustou otázek.
2006 | Vzpoura oceánů |
2011 | Limit |
2019 | Motýlí tyranie |
2007 | Satan a smrt |
2008 | Nehlučně |
Fascinujúce znepokojivé čítanie plné odborných pojmov, ktorým som ale vďaka spisovateľovej schopnosti jasného a zrozumiteľného podania dokázala pochopiť.
Ktovie, možno naozaj nie sme až takí páni tvorstva. :-)