Tisíc synů
Graham McNeill
Warhammer 40 000 - Horovo kacířství série
< 12. díl
Velké křížové tažení je na vrcholu a Tisíc synů v něm jsou ti nejhorlivější válečníci. Přestože jsou absolutně loajální, upadne pro své nezvyklé metody legie Magnuse Rudého v podezření. Impérium, kterému přísahali sloužit, se začne Magnuse obávat a je předvolán na Nikeu, aby se tam zodpovídal z čarodějnictví. Když tento osudem pronásledovaný primarcha předpoví zradu vojevůdce Horuse a varuje Císaře pomocí svých tajemných schopností, které má zakázáno používat, vyšle Pán lidstva primarchu Hvězdných vlků Lemana Russa, aby zaútočil na samotné Prospero. Magnus toho ale viděl víc než jen Horovu zradu a jeho odhalení zpečetí osud jeho legie navždy. Dvanáctá kniha ze série Horovo kacířství ze světa Warhammeru 40 000.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2024 , PolarisOriginální název:
A Thousand Sons, 2010
2013 | Falešní bohové |
2011 | Kladivonoš |
2019 | Fulgrim |
2012 | Obránci Ulthuanu |
2012 | Synové Ellyrionu |
„Pěšáci Prvotního ničitele jsou již v pohybu a připravují pasti pýchy, ješitnosti a zášti, aby uvěznili ega figurek potřebných ke svržení krále.“
Do tohoto dílu jsem měl v rámci knih a příběhů série „Horus Heresy“ jasného favorita: Legii od Dana Abnetta, všemocnou a tajemnou Hydru Legie Alfa. Nyní však přichází Magnus Rudý, Karmínový král a jeho Tisíc synů, s osudem nešťastnějším než hrdinové řeckých tragédií, aby rozehrál partii, kterou nemůže vyhrát. Na příběh legie Tisíc synů jsem se těšil od okamžiku, kdy se kniha objevila v edičním plánu vydavatele. A je to přesně tak parádní, jak jsem očekával. Měl jsem vysoká očekávání a ta byla bezezbytku splněna. Děj se soustřední na Magnuse a několik z jeho vybraných synů, zejména Ahrimana, prvního kapitána a vrchního knihovníka. V příběhu vystupuje i několik lidí, z kádru pamětníků, historiků, přidružených k flotile – jejich linky jsou však spíš nezajímavé a podružné. Nicméně nepřekáží ani neruší. Naopak zcela zásadní roli má další z legií Astartes, Hvězdní vlci – ve světě Wh40k přirozený nemesis Tisíce synů. Pokud prahnete po detailech světa Warhammeru, tady se jich dozvíte opravdu mnoho, kniha je předěl v sérii – plná imperiální historie, plná detailů fungování warpu, chaosu, magie, světa, démonů, temných bohů a nečistých dohod, hříchů minulosti. Počátek a původ Tisíce synů a stejně tak jejich nátura jsou ukryty v temnotě minulosti a jejich rozkrývání tvoří podstatnou a nejzajímavější část knihy. A že je to na poměry Warhammeru tentokrát pořádná bichle. Je na co se těšit. Osud legie a jejího primarchy je téměř klasická tragédie, epická, smutná, neodvratná, deprimující, plná pýchy a přílišné sebedůvěry, plná slepoty k vlastním chybám a tajeným a skrytým hříchům, plná dobrých úmyslů zakončených pádem do pekla a trestem na konci. Příběh Magnuse mi chtě nechtě připomněl starořeckého Ikara. Stejně nadějný, stejně epický a stejně tragický.
Pro fanoušky Warhammeru naprostá povinnost.
„Jsem synem Bouře a oceán duší znám jako moře kolem Asaheimu. Když na obloze září Vlčí oko, kovárna světa se otáčí a proutkaři hledají tichá místa, místa, která jsou klidná i uprostřed všeho zmatku. Hledal jsem klid, a tak jsem tě našel.“