Kurátor

Kurátor
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475878/bmid_kurator-Vgj-475878.png 5 702 702

Washington Poe série

Myslíš, že jsi všemu přišel na kloub? Pak jsi přesně tam, kde tě chce mít… Je konec roku a sériový vrah nechává na různých místech po celé Cumbrii kusy těl. Na každém místě činu se objevuje podivný vzkaz: : #BSC6. Washington Poe a Tilly Bradshawová z Národní agentury pro trestnou činnost se ujímají případu, v němž nic nedává smysl. Proč vrah některé oběti před vraždou uspal, zatímco jiné umíraly v hrůzných bolestech? Proč jediný podezřelý popírá skutečnost, pro kterou mají vyšetřovatelé nezvratné důkazy, zatímco se přiznává k věcem, o kterých dosud vůbec nevěděli? A proč si všechny oběti vzaly před třemi lety ve stejný čas dva týdny volna? A případ nabere ještě temnější nádech, když se na scéně objeví zdiskreditovaná agentka FBI, která má za to, že Poe nepátrá po sériovém vrahovi. Domnívá se, že mají tu čest s někým mnohem horším – mužem, který si říká Kurátor. A pak už nic nebude jako dřív…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta

The Curator, 2020

Dudlík08
18.11.2024 4 z 5

Další díl a prostě Tilly je skvělá :) Zápletka byla super, ale přišla mi trošku nerealistická :)

katallinka
16.11.2024 5 z 5

Tilly je nejlepší postava! Tento díl byl zase místy děsivým zážitkem. Nesnáším, když se ubližuje bezbranným! Konec mě hodně překvapil. Celkově je to skvělá série a určitě pokračuji!

Timkim
13.11.2024 4 z 5

Díly nečtu postupně, tento jsem dokonce poslouchal a udivilo mě, jak v určitých věcech Tilly dospěla. Její nadhled a sarkasmus mě bavil. Co mě vyloženě rozesmálo, byla vesta a přilba. Vynikající bylo i vysvětlení kódu a s ním společných věcí. Jednoznačně skvělý příběh, i když některé doslovné vysvětlování bylo zbytečné. Zvrat nepředvídatelný, ale pro mě ne dost logický. Za 85% to bude a doufám, že další díl bude lepší.

nela3812
03.11.2024 3 z 5

Zatím nejslabší díl z celé série, a to i přes sympatické hlavní postavy a originální případ. A nezachránilo to tentokrát ani charismatické vyprávění M. Zahálky. Byla laťka u předchozích dílů nastavena až příliš vysoko?

Vyprávění je opět plné popisů prostředí, detailních náhledů do policejního vyšetřování a drobných každodenních momentů. Mám pocit, že si na to snad nikdy úplně nezvyknu. Svým způsobem to sice přidává příběhu na realističnosti, ale zároveň ho to opravdu dost zpomaluje. Myslela jsem si, že už autor své odborné vysvětlivky vyčerpal, ale on stále nachází nové oblasti související s vyšetřováním, které nám dosud nepopsal. Neuvěřitelné! Co nás ještě čeká? Jsem zvědavá i skeptická zároveň.

Atmosféra je opět temná, jak je pro sérii typické, ale tentokrát to nemá takové napětí a tempo jako v předchozích dílech. Případ má opět zajímavý námět a je originální, ale nepůsobí tak promyšleně jako začátek série. Zdálo se mi, že příběh často ztrácí směr a postrádá šokující zvraty. Závěr mi navíc přišel hodně překombinovaný a možná trochu přitažený za vlasy – tentokrát mi to zkrátka nesedlo tak jako dřív...

Plusem série tak zůstává především Tilly a Poe, neotřelá a stále sympatická dvojice i po několika dílech. I přes zjevné rozdíly mají skvělou dynamiku a úžasně se doplňují. Při řešení temných případů představují světlo a příjemný kontrast k tomu, co se kolem nich děje. Jejich pouto se neustále vyvíjí, a já jsem zvědavá, kam až se společně dostanou.

Navzdory slabší zápletce zůstává dvojice Tilly a Poe tahounem série a mým hlavním důvodem, proč se těšit na další díl. Doufám, že nás autor příště opět šokuje tak, jak to dokázal v předchozích knihách. Zklamaná rozhodně nejsem, ale zkrátka vím že to autor umí i lépe...

Hodnocení: 3/5
Audio: 4/5

Lka
31.10.2024 5 z 5

Audiokniha :
I další díl byl skvělý. Tilly a Poe a jsou výborná dvojka.

monte
29.10.2024 4 z 5

I tento díl skvělý a napínavý. Konec nečekaný

šlejfířka
25.10.2024 4 z 5

Co napsat? Prostě Poe a Tilly bezvadný pár.Přečetla jsem všechny díly a nikdy se nenudila.

MíšaS.
08.10.2024 3 z 5

Příběh mi přišel takový překombinovaný a neuvěřitelný, ale i tak se mi to líbilo a určitě si půjčím i další díly.

Rousal
04.10.2024 5 z 5

Celá série je dokonalá. Jen ten čtvrtý díl byl docela slabší, ale Botanik reputaci napravil.
Detektivky za které by se nestyděla ani Agatha Christie. Vřele doporučuji.

meliclu
02.10.2024 4 z 5

Třetí díl, třetí překladatel – a první, který si na Cravenovi a jeho půvabně černém sarkasmu a britském humoru nevylámal zuby. Konečně Washington a Tilly promlouvají česky tak, jak si zaslouží, za to patří Martinu Světlíkovi velké díky. S o to většími obavami, jak si povedou překladatelé číslo čtyři a pět, se teď pouštím do dalších dílů. Jo a btw ten autorův doslov a poděkování? Miluju!

Vesmich
25.09.2024 4 z 5

Postava kurátora slibovala v průběhu čtení víc než přinesla a přišla mi nějaká nedomrlá, narozdíl od jiných zajímavých postav. Kulisy se i tentokrát povedly.

Belanna
19.09.2024 5 z 5

Povedený díl, hodně napínavý, zajímavě zapletený a s naprosto nečekaným koncem.
Této sérii jsem opravdu propadla. Dvojice vyšetřovatelů je kombinací zdánlivě neslučitelných charakterů a tím jsou unikátní. K tomu můžeme přičíst neotřelý autorův jazyk a smysl pro humor a výsledkem jsou knížky, kterým prostě nelze odolat.

derminator
23.08.2024 3 z 5

Má první kniha autora, utahana, mistama hodne pritazene za vlasy a konec čirá hrůza. Nemohu dát min než 50%.

helenkan
22.08.2024 5 z 5

Nenapadá mě napsat nic jiného než skvělé. Poe a Tilly úžasný pár. Jdu na další díl.

Deia
17.08.2024 4 z 5

Túto sériu som si obľúbila a to hlavne kvôli svojskej, no geniálnej, Tilly. A ani tu ma nesklamala, tá postava je proste perfektná a Poe jej skvelo asistuje. Samotný prípad je opäť zaujímavý, napínavý a hlavne dosť nevšedný. Od začiatku som bola zvedavá, že kto za takýmito vraždami stojí a prečo. A ono je to oveľa zamotanejšie ako sa zdá, na mňa asi až príliš, aj keď všetko do seba zapadne, aj keď myslím, že z istých dôvodov s koncom nemôže byť nikto spokojný, akože celý ten motív ma dosť prekvapil. Veľkým plusom tejto série sú aj popisy krajiny, tuto sa navyše časť odohráva aj na jednom dosť pustom ostrove. Túto časť som opäť zhltla v podstate na posedenie a teším sa na ďalšiu časť.

Pavlnka
14.08.2024 5 z 5

Skvělá dvojice opět nezklamala. Ten konec mě trochu překvapil. Povedená série.

blebuska
12.08.2024 5 z 5

Pecka... Tenhle díl se mi snad zdál zatím nejpovedenější, i když možná až moc zapeklitý....A ten konec.... Jinak Poe a Tilly patří mezi mé oblíbence a těším se na další pokračování a jejich osudy

lulucinax
31.07.2024 4 z 5

Třetí díl ze série Washington Poe je opět povedený, ačkoli se mi předchozí Černé léto líbilo víc. V knize, stejně jako v předchozích dílech, opět nechybí suchý humor, spousta nechutností, ani trefné poznámky IT specialistky Tilly Bradshawové. V tomto příběhu prokázali oba hrdinové dost odvahy. Přestože jsem nějaké části zápletky odhadla, nakonec se to tak zamotalo, že to bylo úplně jinak.
Tento díl jsem poslouchala a už mám v audiotéce vyhlídnutou i Mrtvou zónu.

Iva095
25.07.2024 3 z 5

Příjde mi, že je tato série díl od dílu slabší a slabší. Zase se celý příběh strašně vlekl.
Čím více se příběh blížil ke konci tím byl zvláštnější a zvláštnější, no a úplný závěr mi nesednul vůbec.
Myslím, že si dám od série pauzu a za nějakou dobu se k ní možná vrátím.

jan7113
24.07.2024 5 z 5

Úžasné! Už třetí díl a úroveň stále maximální! Napětí se sice příliš nekoná, ale nijak to nevadí. Kniha je (asi i díky krátkým kapitolám) neuvěřitelně čtivá. Už tradičně je výborná nerozlučná ústřední dvojice postav - Poe, který si s předpisy hlavu příliš neláme, a Tilly, která je tak roztomile šílená, že ji nejde nemilovat. Prostě paráda.