Otázka viny

Otázka viny
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513833/bmid_otazka-viny-nPu-513833.jpg 4 129 129

William Wisting série

Odsouzený vrah. Anonymní dopisy. Nebezpečná hra, ve které jde o všechno. William Wisting si od zločinu neodpočine ani během dovolené. Když mu přijde anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky, rozhodne se případ přezkoumat. Zdá se, že něco nesedí… a další dopisy to potvrdí. Vrchního komisaře se zmocňuje nepříjemný pocit, že s ním tajemný pisatel manipuluje jako s loutkou. Podaří se mu odhalit jeho identitu a motiv? A co když vše souvisí i se současným zmizením další mladé ženy? Pravda je zahalená v mlze iluzí – Wisting ji však hodlá najít za každou cenu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kniha Zlín

Sak 1569, 2020

85098211
13.12.2024 5 z 5

(SPOILER) Musím se vám upřímně přiznat, ale pro komisaře Wistinga, jeho dceru Linu a vnučku Amálku mám za tu dobu, co knihy z této série čtu, opravdovou slabost ;-). Všichni jsou tak lidsky sympatičtí, že snad ani nemůžu jinak...
Tentokrát je Wisting na dovolené, když obdrží anonymní dopis, který ho odkazuje na starý a dávno vyřešený případ znásilněné a zavražděné dívky. Ten byl ovšem tehdy uzavřen a pachatel dopaden a odsouzen. Jenomže, co když je všechno jinak, a jak se tedy to celé odehrálo ve skutečnosti? To už bude muset Wisting spolu se svými kolegy vypátrat. A to nejen, aby byl očištěn neprávem odsouzený člověk, ale také z toho důvodu, že v současnosti zmizela další mladá žena - a jak se zdá, právě tento čin souvisí s tímto dávným případem. Wisting se v rámci své detektivní práce dokonce vydá i do Ameriky, aby mu neunikla ani jedna stopa. No ale že bude ve finále úspěšný, snad ani už dodávat nemusím ;-).
Kniha je vynikající, mne bavila od první stránky až do té úplně poslední, plný počet si zaslouží právem ;-) a já se budu časem těšit na další.

Baaletka
12.11.2024 5 z 5

Líbí se mi pozitivní osobnost detektiva. Hurá, není to surové a hurá je to napínavé. Dobrý příběh. Tento autor mě ještě nezklamal.

konicekbily
03.10.2024 5 z 5

Pravá klasická detektivka, kde hlavním úkolem Wistinga, jenž je na dovolené, není hledání vraha současné vraždy, ale přijít na to, kdo ho úkoluje a předhazuje mu návnady. Autor mistrně posupně krůček po krůčku poodkrývá, naznačuje, vysvětluje a na závěr vše vysvětlí. V příběhu není nic navíc a vyvolává dojem, že se to mohlo reálně stát!

Jíťa307
14.09.2024

Série příběhů s detektivem Williamem Wistingem mě opravdu baví. I tento díl jsem poslechla jako audio jedním dechem. Tentokrát se zde prolínají případy z minulosti a současnosti, jsou popsány rozdíly ve vyšetřovacích metodách před lety a nyní. Doporučuji a už se těším na další případ.

Tída
04.08.2024 4 z 5

Děj tak poklidně plyne, žádné velké dramatické zvraty, ale přesto nebo možná právě proto je to celé uvěřitelné. Pachatele jsem si tipla správně, vzhledem k malému počtu zapojených postav to zase nebylo tak těžké. Sérii s Wistingem mám ráda.

RADIN
28.05.2024 3 z 5

Pekné to bolo.

pollyanna
17.04.2024 4 z 5

Za mě trošku slabší díl, ale ve srovnání s jinými autory detektivek vysoký nadprůměr. Wistinga jsem si dost oblíbila. A oceňuji, že Line tentokrát zůstala stranou vyšetřování. ;-)

Hella
02.04.2024 4 z 5

Čtivé, napínavé, překvapivé i věrohodné. Doporučuji.

ArwenAragorn
23.03.2024 5 z 5

80%

Právě jsem dočetla a jsem moc spokojená. Williama Wistinga mám moc ráda, v tomto díle má zrovna dovolenou, ale stejně se nevzdá pátrání a vyšetřování. Tentokrát se jedná o případy vražd staré více než 17 let, ten první ani komisař nevyšetřoval. Přestože tady jde o pomalé rozplétání pravdy, příběh si stále udržuje pozornost čtenáře a je i docela napínavý. Nic tady nepostrádá logiku a všechno je dostatečně jasně vysvětleno. Navíc je děj uvěřitelný.
Ke konci už příběh nabírá víc na obrátkách. Já se přiznám, že jsem pachatele té současné vraždy neodhadla. a málem bych zapomněla, je tady objasněna ještě jedna vražda, která se v současnosti odehrála, ale nějak mi mezi těmi dřívějšími případy unikla.
Tady se k mému uspokojení do vyšetřování nemontovala Wistingova dcera Lina.
K přečtení rozhodně doporučuji!

šipek
11.03.2024 5 z 5

Tak vůbec nevím jak jsem mohl tuto sérii přehlédnout. Toto je mé první setkání s komisařem Williamem Wistingem. Moc dobře se kniha četla, zajímavý případ i když se mi pachatele podařilo celkem brzo odhalit. Jsem rád, že jsem nemusel tuto sérii číst postupně. Hned se poohlédnu po dalších dílech této série. Super vřele doporučuji.

Olous1
08.03.2024 5 z 5

Jsem mile překvapena. Kniha se mi líbila. Tuto sérii čtu na přeskáčku, ale vůbec mě to nevadí. Wisting je mi sympatický. Určitě doporučuji a dám další díl.85%.

BohyněKuchyně
20.02.2024 4 z 5

Po přečtení první knížky od tohoto autora, jsem se zamilovala do postavy sympatického komisaře Wistinga. Stejně tak téměř hned jsem zařadila na seznam neoblíbených postav jeho dceru Linu. A ta se naštěstí v tomhle díle moc neohřála. Takže za mě dobrý :-)
Wisting opět spolupracuje s Adrianem Stillerem z oddělení nevyřešených případů. Ale tentokrát je to všechno trochu jinak. Řeší se případ vyřešený. Vražda mladé dívky Tone, kterou zabil její přítel. Ten si už dokonce celý trest odseděl a je propuštěný na svobodu. Komisaři Wistingovi začnou chodit anonymní dopisy, které ho nutí přemýšlet nad tím, že případ nebyl dobře vyšetřený a že si trest odseděl nevinný člověk. Pátrání ho zavede i k jedné staré vraždě, kterou vyšetřoval on sám. A souběžně se na jeho oddělení řeší další vražda. Spletenec pachatelů a podezřelých, různých kriminalistů a novinářů. Musíte dávat pozor, ať se do případů nezamotáte. Jak jsem u Wistingových případů zvyklá, úplně jsem si netipla jak to všechno bylo. Překvapení až do posledních stránek.

martini.ce
19.01.2024 5 z 5

Mám nového oblíbeného detektiva! Výborná kniha.

Simstr
16.01.2024 5 z 5

Celou sérii s vyšetřovatelem Wistingem miluji. Celou knihu přemýšlím, jak to celé vlastně nakonec bylo. Konec pro mě byl velkým rozuzlením :-) Mohu jen doporučit.

manteca8619
04.01.2024 3 z 5

William Wisting si má užívat zaslouženého volna, ale do schránky mu přijde anonymní dopis týkající se staré vraždy. A to by prostě nebyl on aby se nepustil do vyšetřování dávno vyřešené vraždy mladé holky. Takových anonymů dostane ještě pár a tak začíná vyšetřovat zda to celé nemá spojitost s nedávno zmizelou ženou.
Wistinga jsem si moc oblíbila, jako knižní postava se mi velice zamlouvá, a i když byl tento díl svým způsobem napínavý mám pocit že mě až tak nebavil a závěr mě i docela zklamal. I tak se prostě knihy tohoto autora čtou dobře, znovu musím vypíchnout krátké kapitoly a svižné tempo příběhu. Už se těším na další případ.

intelektuálka
03.12.2023 4 z 5

Otázka viny či neviny .... to je vždy možnost různého náhledu ....

Ale toto všechno zkušený komisař Wisting ví .... a když dostane anonymní dopis,
pouští se do vyšetřování ....

Protože časový rozdíl v době zločinu již dokáže najít modernější vyšetřovací metody ....

Jeho pozvolné a důkladné pátrání vede k novým zjištěním .... a samozřejmě nás dovede k objasnění ....

Autor nás provádí všemi záludnostmi policejního šetření .... najít pravdu může být komplikované ....

Zase osobitý styl norské detektivky .... doporučím.

Lenny33
19.11.2023 4 z 5

Opět další povedený díl ze série detektivek, které mi svým stylem vážně sedly. Zde mi trochu chyběl větší prostor pro osobní život Wistinga a Line.

ctenarkaEva
11.11.2023 5 z 5

Knihy tohoto autora mám velmi ráda. Jsou to pohodové detektivky, ve kterých se neobjevují žádné brutální vraždy, ale spíše se jedná o probíhající pátrání a vyšetřování. Hlavní hrdina William Wisting je sympaťák. V tomto díle se prolínají případy z minulosti a současnosti, jsou popsány rozdíly ve vyšetřovacích metodách před lety a nyní. Vše je postupně odhalováno a vysvětlováno, nechybí ani závěrečné překvapení.

VěraČamková
28.10.2023 4 z 5

Zdařilá detektivka se zajímavým námětem, která se četla sama. Bavila mě.

Jiparis
17.10.2023 5 z 5

Skvělá detektivka. Neotřelý námět, spousta zvratů, postavy, které pohánějí různé motivy a obyčejný, citlivý vyšetřovatel, který se seznamuje s moderními vyšetřovacími metodami.

Jørn Lier Horst
norská, 1970