Winter
Marissa Meyer
Měsíční kroniky / Mesačné kroniky série
< 4. díl
Krásná a všemi milovaná princezna Winter je trnem v oku své mocné maceše královně Levaně. Jenže není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí mohlo podařit rozdmýchat povstání a ukončit dlouhou válku. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům? V posledním díle Měsíčních kronik se uzavírá osud všech hrdinů úchvatného dystopického příběhu, který si zamilovali čtenáři na celém světě.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Winter, 2015
Celou serii jsem doslova hltala- co den to kniha. Trochu mě mrzí, že jsem to tak uspěchala, ale nemohla jsem se odtrhnout. Nejvíce mě asi zklamala Winter. Kniha byla psaná čtivě, ale určité pasáže už byly nudné a začala jsem vynechávat řádky a čtení už mě tak nebralo. Četla jsem komentář, že kdyby autorka 200 stran ubrala nic by se nestalo a musím říct, že je to tak. Ve finále to bylo opravdu spíš natahované a dalo se trochu předpokládat jak co bude. Co dost oceňuju jako pozitivní, je autorčin popis romantických pasáží- dlouho s mi nestalo abych se u knížky červenala nebo měla motýlky v břiše :) Závěrem hodnotím rozhodně kladně a určitě si celou serii dám za pár let znova.
Na závěr knižní série jsem se nesmírně těšila (musím podotknout, že jsem Winter začala číst po knize dvůr mlhy a hněvu a pak ve čtvrtině přestala, abych si přečetla the court of wings and ruins, což má možná za následek, můj názor na tuto knihu, jelikož jsem sérii dvoru posedlá). Každopádně musím říct, že jsem byla mírně zklamaná. Samotný závěr, asi nejspíš 1-2 poslední kapitoly to jakž takž zachránily (až na poslední větu). Ale kniha by klidně snesla o 200 stran méně. Celý střed knihy se mi nepříjemně táhl a přistihla jsem se, jak se nutím do čtení. Přišlo mi to zbytečně nudné a možná jsem byla i zklamaná z celého průběhu dobývání království zpět.
A co ten závěr s Kaiem? Takový otevřený konec? A samotná věta na konci? Čekala jsem něco více nápaditého. Namísto toho, aby Marissa ubrala uprostřed knihy a obohatila závěr, když už je to teda závěr celé série, udělala přesně vše naopak :(
Zkrátka a dobře, nejoblíbenější kniha celé série je pro mne Scarlet a hned po ní Cinder.
Jsem ráda, že to čtení mám za sebou a zároveň mě mrzí, že to takto skončilo :(
Moc příjemná četba. S celkovým zakončením měsíční série jsem spokojená. Ne však nadšená jak jsem byla u předchozích dílů. Nemyslím si ale že by to bylo tím, že by kniha byla hůř napsaná než předchozí díly- to ne, bylo to stále stejně skvělé a hrdinové sympatičtí- ale neužívala jsem si to tolik jako dřív. Je to možná tím, že od četby předchozích dílů jsem "vyrostla" a kniha je přece jen určena pro mladší čtenáře. I tak se ale dobře četla, protože autorka je skvělá a umí svými slovy dobře vystihnout pocity i atmosféru. Jen na můj vkus šlo hrdinům nějak moc vše podle plánu, vždy se v nejhorším ukázala někde záchrana nebo náhodou okolo běžel spojenec. A skončilo to tak sladce a dobře, až z toho bolí zuby. Ano, pokud to bereme jako pohádku, z nichž tato série vychází- nejde vlastně o chybu. Ale asi jsem už zkažená všemi těmi katastrofickými filmy a knihami :D . Proto vlastně tato série byla mezi vší tou krutostí taková jiskra naděje, že nemusí být vše tak špatné a to je myslím dobře a pro dospívající čtenáře o dost lepší než veškeré vyvražďovačky. Sérii vřele doporučuji všem milovníkům fantastiky a dospívajícím co mají rádi trochu drsnější četbu, ale stále doufají v dobro. Protože hlavně to tato série prosazovala a to se jí povedlo. Jsem ráda že jsem jí byla součástí a myslím že se k ní i někdy vrátím.
Sice to nebylo tak šokující jako předchozí díly, ale rozhodně jde o skvělé zakončení. Vyvrcholení celé revoluce autorka zvládla na výbornou. Měla jsem trochu strach, aby nedošlo k tomu, že tři čtvrtiny budou jen plky a na posledních třech stranách dojde k rozhodující bitvě, kterou samozřejmě správňáci vyhrají bez vedlejších ztrát. To čekání 5 let od vydání Cinder se vyplatilo.
Kouzelné zakončeni série... Četlo se to samo a přečetla jsem to poměrně rychle,až v rekordním čase :D vzhledem ke tloušťce.. Dej a akce zde nechybí je tu i ta romantika. Pár scén mě málem rozbrecelo, obzvlášť ta jedna :(... Pěkně vybourena, sracovana fantasy s prvky pohádek. Já jsem spokojená. Doporučuji.
Konečně jsem si našla dostatek času, abych mohla celou sérii přečíst celou. Předchozí díly jsem už četla, ale byla radost přečíst si je znovu.
Musím říct, že Jacin a Winter byli prostě aaaaaaaach. :3 Přesto mým nej párem zůstal Vlk se Scarlet. *srdíčková očička* Několikrát jsem měla v očích slzy, ať už smíchu nebo smutku. Thorne a Jacin mě neskutečně bavili svými průpovídkami. :D
Bavila jsem se, bála jsem se o ně a občas jsem měla potřebu autorku proklínat. Rozhodně se jedná o zdařilý závěr naprosto dokonalé série. :) Ačkoliv mě mrzelo, že se s hrdiny musím rozloučit a jejich příběhy končí. Těším se na povídky. :)
Přesto kousíček scházel k tomu, aby kniha dostala plný počet bodů. Takže 4,5 *.
Upřímně, ocenila bych, kdyby v příběhu byl trochu takový ten oddychový čas. Ale v této knize jedna akce skončila a druhá zase hned začala. Takže jsem si nestihla "oddechnout". Ale díky tomu jsem taky nemohla přestat číst. Jinak si celou tuto sérii jednou přečtu určitě znovu.
--MINISPOILER---
Popelka - kyborg, která ztratí svou nohu? Boží! | Karkulka, která se zamiluje do muže s mutací vlka? Luxusní. | Locika, která je ajťák jak vyšitá a je uvězněná v satelitu? Hustý. | A Sněhurka, která ztrácí soudnost, kvůli své dobrotě? A zároveň má macechu terorizující Zemi i Měsíc? Ach.
--KONEC SPOILERU--
A k tomu ta jména! To je opravdu geniální.
Kterou milovnici fantasy a sci-fy dívčích románů, by kniha mohla nebavit? :D Autorka vymyslela opravdu něco úžasného. A jak se všechny ty příběhy spojily v jeden?Prostě nádhera.
Ha :) už po prvých pár kapitolách bolo jasné, že ak! čakáte happyend ako bežne pri rozprávkach býva, tak tu! to bude BIG happyend so všetkým čo sa len dá a musím povedať, že autorka si zavarila radou postáv, ktoré fakticky idú v jednom kuse pospolu pomaly dopredu dejom, ale vykorčuľovala z toho dobre so štastným koncom na n-tú :)
U mňa jediným hlavným mínus je, že pri toľkých postavách a na mnohých miestach to nemá švih na aký som zvyknutá, no to sa aj dalo čakať.
Tahle série je prostě skvělá :) Až mi je líto že už je konec, ale rozhodne na Cinder, Kaie, Iko, Scarlet, Vlka, Cress, Thorneho, Winter a Jacina budu s láskou vzpomínat. A možná i na Levanu i když to byla mrcha trochu líto mi ji taky bylo.
Několikrát se mi stálo, že jsem odládala knížku při čtení, protože jsem se bála toho, co příjde dál... Napínavé čtení na jednom dechu. A sic koncovku bych já osobně trošku poupravila, byl to dobře strávený čtenářský čas. Rozhodně doporučuju!
Nádherná pohádková kniha. Winter jsem si zamilovala od začátku a kniha mi ubíhala jako voda. Těch 750 stránek za to stojí.
Ano je to knížka pro mládež a to už chvíli nejsem, ale bavily mě všechny příběhy a tento poslední a napínavý byl super. Krásně rozvinuté osoby a jejich příběhy. Odpočinkové čtení třeba na dovolenou.
Pěkné zakončení série. Četlo se to celkem rychle a bavilo mě to. Je to prostě psané pro mladší ročníky, takže takové milé ;-). Oddychovka.
No... četlo se to rychle. Říkala jsem si, jak dlouho mi bude trvat Winter přečíst, ale nakonec mě vtáhla natolik, že jsem ji zhltla za dva dny. Winter byla prostě úžasná bláznivka a Jacin zase úžasně zamilovaný blázen, ale zdálo se mi, že nedostali ani v tak rozsáhlé knize tolik prostoru, kolik si zasloužili, ačkoli vím, že tohle byl příběh hlavně Cinder. Ale tak nějak mi přišla z postav nejméně zajímavá (teda až po Levaně). Winter s Jacinem (kterému mimochodem lezli všichni tak skvěle na nervy) nebo Thorne a Iko mi přišli rozhodně zajímavější. Každopádně to pro mě byl nejpovedenější díl série, i když se mi scény bitky občas zdály poněkud nudné, ale možná to bylo tím, jak moc jsem chtěla zjistit, jak to všechno dopadne. Jako by nebylo jasné, že dobro zvítězí, a přesto to nedopadlo úplně tak, jak jsem předpokládala. Asi jsem čekala větší uzavření příběhu.
Všechny čtyři díly si ode mě vysloužily pět hvězdiček, ale musím uznat, že i tak se díl od dílu příběh zlepšoval a zlepšoval. Možná to bylo všemi těmi postavami, které jsem si oblíbila (zvlášť ta krátká vsuvka rozhovoru Thorneho a Kaie ve Winter se mi hodně líbila).
SPOILERY!
Asi by to byl nejvydařenější díl, jenže mi přišlo (opravdu), že to mají hlavní hrdinové chvílemi až moc jednoduché. Winter levou zadní přesvědčí vlčí bojovníky, aby se k nim přidali, Cinder bez potíží poštve lid proti královně...
Přiznám se, nejvíc mě zajímaly vztahy mezi postavami. Byla jsem uchvácena postupně se vyvíjejícím vztahem mezi Jacinem a Winter, neskutečně jsem si užívala Thorneho s Cress, a z opačné strany jsem obdivovala Kaie, že se k té babici dokázal chovat docela s klidem.
Celou knihu jsem zhltla za pár dní a určitě si s radostí přečtu příběh o Levaně :)
Neuvěřitelná představivost autorky, celá série Měsíční kroniky byla do detailů propracovaná...krása.
Hodně dobrá knížka je velice poutavá a čtivá, já jsem jí měla přečtenou během týdne a jedním dechem, byla naprosto nejlepší z celých měsíčních kronik!:-)
Krásné dokončení série, Winter báječně doplnila partu - polorobotická mechanička, co je ve skutečnosti měsíční princeznou; pozemšťanka s prořízlou pusou, která zásadně nosí mikinu s červenou kapucí a je zamilovaná do mutanta-vlka; nesmělá maličká šikovná hackerka, co osobně zná tak dvacet lidí; no a teď šílená bláznivka, dívka z ledu a sněhu, která vidí krvácet zdi paláce (v pořadí, v jakém jsme se seznámily :-) ). No není to nádhera? Tolik báječných krásných mladých slečen, stejný počet úžasných partnerů (tleskám - žádný milostný trojúhelník, jak mě často v žánru YA rozčiluje). Jasně, dalo by se tomu i něco málo vytknout, ale vzhledem k tomu, že jsem stále pod měsíčním kouzlem, žádná kritická vyjádření ze mě nedostanete :-)