Z krve a popela

Z krve a popela
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539470/bmid_z-krve-a-popela.jpg 4 1530 1530

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Voxi

From Blood and Ash, 2020

Interpreti: Kateřina Peřinová

badliar_id
16.10.2021 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se hrozně moc těšila. A vůbec mě nezklamala. Pro někoho to mohlo být zklamání, ale já to zbožňuju.. Dostala jsem přesně co jsem chtěla a pár věcí i navíc :Dd. Samozřejmě tu nebylo všechno dokonalý, ale co už.. všechno není dokonalý.
Svět v téhle knize je boží. Jennifer všechno skvěle popsala a vyobrazila.. Já jsem si tedy pár věcí vyspoilerovala díky tiktoku, takže jsem věděla co a jak :D.. Ale to co jsem nevěděla, jsem stejně tušila.. U pár věcí jsem si říkala "co se to právě stalo?", ale většinu jsem fakt čekala. Pokud jste četli/slyšeli, že se to podobá Sarah J. Maas, tak mají pravdu. Určité věci tam shledáte podobnými.
Nejvíce mě bavila Poppy, Hawke (překvapivě :dd) a Tawny.
Konec vás navnadí na další díl, tedy mě aspoň ano :D.. Kniha se řadí mezi NA (new adult), tudíž tu čekejte sexuální scény atd..
Ještě bych dodala, že je úplně v pořádku pokud knihu milujete a líbila se vám. Recenze totiž dokáží změnit pohled na věc, což je fajn ale taky ne. Pokud se vám něco líbí a máte to rádi, nestyďte se za to. Každému se líbí něco jiného, ne všichni mají stejný "chutě".. Negativní recenze jsou v pořádku do té doby, než začnete urážet ostatní za to, že mají rádi danou knihu, kterou vy rádi nemáte. Měla jsem potřebu to napsat, protože vidím spoustu negativních komentářů a nelíbí se mi, že tam dotyčné lidi uráží ostatní za to, že milují nebo se jim daná kniha líbí..

DreamerX9
16.10.2021 2 z 5

Jeden by řekl, že upíry apod už máme za sebou ale vždycky se najde někdo kdo si je moc rád přimíchá v naději ze jako přišel na něco co se o upirech ještě nevymyslelo. Za mě by autorka eroticko/romantických knih neměla fušovat do fantasy jelikož celý ten svět je jen pouhým pozadím. Je to jednoduché, nezajímavé a nepropracované. Tohle musíte vyloženě číst pro ty hlavní postavy protože okolní děj je vážně nuda. To vám stačí přečíst prvních pár kapitol šup do půlky a dojet to do konce. Celkově mě kniha (krom obalu) nějak nezaujala a vlastně je mi úplně fuk co se světem bude dál. Co se hlavnich postav týče to bylo typické "miluji tě, nenávidím tě, chci tě, nesahej na mě" Poppy byla opravdu hloupá celkové její jednání vyvracelo veškeré uvažování. A Hawke sice super hlášky ale jinak jak přes kopírák Rhysand nebo Ch. Grey. Nechápu, jak tohle mohou doporučovat fanouškům od Maasové protože té tohle nesahá ani po kotníky.Také mě mrzí že autorka v knize něco nakousne ale nedokončí to takže vlastně zbytek nedává smysl ale je mi jasné že to má být celé lákadlo na další díl.

anishta
16.10.2021 5 z 5

Ty jo. To jsem nečekala. Tohle mě fakt chytlo. Uvažuji, jestli zvládnu vydržet do vydání druhého dílu v češtině. Myslím, že ne...
Svět byl skvělý. Jeho fungování nám bylo postupně odtajňováno a pak bum, vše může být jinak.
Navic, nečekala jsem, že se mi tak zalíbí postava Poppy. Jako, že se mi zalíbí Hawke, o tom nebylo pochyb, ale Poppy? Skvělá postava. Musím uznat, že její emoční krize jsem s ní hodně prožívala.
Za mě skvělá kniha.

Pitbullka
15.10.2021 4 z 5

Můžu dostat okamžitě pokračování?
Když se prokoušete trošku pomalejším rozjezdem, chytne vás to a nebudete moci přestat. Od začátku mě naprosto fascinoval Hawkey, to byla skvělá postava. Jsem zvědavá, co přinese druhý díl.
Jednu hvězdičku dávám dolů za Poppy, ta mě moc nebavila, buď nejvíc naivní nebo nejvíc neohrožená, tady by to chtělo trošku balanc. Ale jinak super. Inspirace autorky tvorbou Maasové je zde více než patrná.

Lenka.Vílka
14.10.2021 odpad!

Obsahuje SPOILER, je to tam potom označený ;)

Nebudu říkat, že jsem se na knihu vyloženě těšila. Ale spíš jsem byla zvědavá. Autorčin pokus o něco jako hororový román, který nakonec sklouznul k prapodivné romanci, stál za starou bačkoru. A teď mě autorka ponouká s fantasy. Otázkou tedy zůstává, zda to je vážně fantasy. Zda to pouze není jenom její klasicky vzorec romantických knih zasazený do fantasy kulis. Nebo je to vážně skvělé fantasy, byť primárně pro mladší čtenáře.
(Tenhle odstavec jsem psala před čtením knihy, proto zní tak blbě tomu, kdo už četl.)

Poppy je výjimečná. Byť to sama nechápe. Poppy je speciální.
Poppy má nalinkovaný osud, který musí naplnit. A mě celou dobu zajímalo, co by se stalo, kdyby ne. A je pravda, že to mě možná na knize zajímalo nejvíc. Poppy je ale taky neskutečně krásná. I přes to, co se jí stalo. Poppy je trochu sobecká. Ale kdo by v její pozici nebyl? Byť pozadí toho všeho nám fakt není známo.

No, hele, jenom tohle napsat mi zamotalo hlavu, ale přece nechceme číst o nudný šeredce, která nic neumí. Na to mi stačí jízda mhd nebo pohled do zrcadla, a mám to samý. Nepotřebuji si o tom číst v knize. Takže tady problém nemám. Vadil mi úvod, který byl jak z brakový harlekýnky.
Proč to bylo nemohlo být takhle?: prvních pár kapitol o tom, jak Poppy pomáhá. Potom pár kapitol v tom bordelu. Potom zase pár kapitol co dělá. A teprve potom bum. Ne, bylo to takhle: pár kapitol z bordelu. Potom, co Poppy dělá. A potom bum.
A to bohužel za mě naznačuje, kam se bude kniha víc přiklánět. Nebo aby si některé čtenářky řekly: "Wau, tak tady bude skvělá romantická linka, protože on je tak dokonalej, když tak ty blbosti kolem přeskočim." A já byla zvědavá, jakou z variant si aurorka zvolila. Bude to fantasy nebo romantika? No...nakonec ani jedno z toho.

A já si nemůžu pomoct, že většina děje a všechny ty dialogy a situace byly vážně jako z nějaký harlekýnky, ale zároveň působily velice čtivě. Protože autorka umí psát. Co už všichni víme. Úplně stejně jako když aurorka píše v jiném žánru. A jak šel děj dál, bylo to laciný stále víc a víc.

Čtení, po kterém si rozhodně nesednu na zadek. Ale nebylo to tak trapný jako řada podobných knih, problém byl jinde. A prostě to nezanechá žádnou hlubší stopu. A rozhodně bych si knihu sama nekoupila. Jenom...vždycky si říkám, jak musí být ty holky v knihách naivní, že jim TO nedojde. Ale taky je pravda, že tyhle holky z knih nečetly žádnou podobnou knihu :D Ale to automaticky neznamená, že nebudou vůbec nepřemýšlet mozkem, ale jenom spodkem. Občas mi přišlo, že by se Poppy dala dohromady s každým, kdo by byl po ruce jenom proto, aby to vyzkoušela.

Ale jo, jde na tom vidět, že autorka možná má ráda fantasy a její kolegyně Maas je její kamarádka, ale praxe jí moc nejde. A taky by mě zajímalo, jestli jezdí pod stan. Protože v té scéně večer v lese jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo mi má být autorky líto. Jako vážně. Jsem v lese. Kdykoliv nás může napadnout nepřítel. Je nás víc. Není oheň, takže je ticho. A nikdo neslyší, co si ty dva říkají? Nikdo neslyší, jak se zahřejvaj? Mám chuť autorce poslal spacák.

Navíc to vůbec nechápu. Zdá se to autorce vhodný? V téhle knize? Na tolika stránkách s dialogy tomu předcházejícími? A když o pár kapitol později přijde na to hlavní, já už z toho byla otrávená. Nimrat se v tom tolik? A potom tolikrát opakovat? Prostě mi to tady vadilo a připadala jsem si jako kdyby jenom okopírovala něco, co píše do svých "Lynnovek". Slovo od slova. To bylo děsný a já to nepotřebuji číst tady. Možná to je ten důvod, proč má kniha tolik stran. A naprosto zbytečně. Protože to akorát ukazuje na to, co víc posouvá děj. Ne akce a svět, kde se to odehrává, ale ta jejich lásečka.

Víc lidí zde zmiňuje, že knih NA ne YA. Já totiž čekala výraznou romantickou linku přinejhorším, ne eroťárnu. To by nevadilo, ale musím to vědět dopředu, protože první polovina je úplně jiná než druhá a možná bych ve výsledku byla raději za romantiku než tohle. Protože mě to tam prostě nesedí, až takhle detailní popisy. Přesto je v knize doporučený věk od patnácti. Dřív tady byl žánr pro děti a mládež (není zač, už to tam není) a štítek young adult.

Bohužel kniha připomínala základní kostrou sérií After (což je takovej spoiler, nespoiler, ale pokud vám nedojde, kdo je Hawke, nezlobte se na mě, tak je vaše IQ vážně nízký), proto to pro mě nemůže být hezký příběh lásky, když všechno bylo jenom...no, všichni víme...

A přestože byl konec neskutečně ujetej a trochu i nechutnej, byť finální zjištění (to úplně poslední) ohledně Poppy bylo zajímavé (ale na druhou stranu mě nenapadá jiná možnost, jak by z toho šlo do budoucna vybrousit, takže chápu), ale ani tak mě to nenalákalo na další díl. Fakt ne :/ přečtu si to potom v komentářích druhých  ;) překvapená jistě moc nebudu...

Nějak se nemohu po dočtení zbavit dojmu, že to bylo strašně laciný. Že se autorka svezla na vlně. Do třičtvrtě knihy jsem chtěla dát dvě hvězdy. Ale potom to už nebylo jenom laciný, ale přišla i ta nechutost. Moje hodnocení je tedy naprosto oprávněný.

SPOILER asi prostě vyhrává moje praktický já, protože nešlo to takhle? Hej bejby, musíme si promluvil, zavřít jí do sklepa, než jí to dojde a potom, potom bych snáz uvěřila, že se do něj zabouchne. Ale mrcasit se 500 stran s tím, co šlo udělat hned na začátku? To by byla romantická linka, který uvěřim. Ale tohle? Pokud jí v dalších dílech ukecá, doufám, že na konci holka chcípne, prostě za odměnu, že dostala do situace "jsem nadržená, je mi všechno jedno". Úplně klidně nějakou blbou smrtí. Třeba, že na ní spadne velká kroupa.

A vrchol? Komentáře "Miluju Hawka." Kdyby vám někdo lhal. Kdyby někdo předstíral, že vás má rád. A udělá to jenom proto, aby jste mu snáz na to všechno kývla. Není to ok. Někoho takového, pošlete do hajzlu, přestože on se tváří, že v průběhu se jeho city možná, vážně jenom možná změnily. To není ok. A přitom jeho postavu a úmysly šlo napsat mnohem lépe.

dianaxn
14.10.2021 1 z 5

Protože je tahle kniha v zahraničí hodně populární, četla jsem ji už před delší dobou v originále. Zpočátku jsem si myslela, že to není špatný. Ale definice good knihy je, že i po dlouhé době si stále myslíte, že je ta kniha dobrá. A tohle není ten případ. Ve skutečnosti to s každým dalším dnem nenávidím víc a víc.

Začátek byl info dumping, pak se dlouho nic nedělo a zvraty se objevily až v poslední části knihy. Všechny byly předvídatelné, příběh postrádá originalitu a je vlastně vytvořen z mixu všech jiných fantasy knih, které znám, hlavně ACOTAR a Twilight.

World building je shitty a nemá absolutně žádnou originalitu (again). Autorka vzala skutečná místa nebo jména a zaměnila 1 písmeno za jiné.

Styl psaní je špatný, protože jsem alergická na elipsy. Na každé straně nebo spíše v každé větě bylo “…”
Na druhou stranu je to čtivé, a to i přes elipsy, protože mě to celkem bavilo a kdybych o tom nepřemýšlela, hodnotila bych to teď líp. Další věc, kterou nedokážu vystát, je opakování slov. Je to už více než 7 měsíců a já stále nedokážu zapomenout na “intriguing“ nebo “his beautiful dimples“.

Bohužel je v porovnání s pokračujícími díly tenhle ještě dobrý. Sequely jsou naprostá katastrofa, která už nemá ani čtivost, což je jediné pozitivum tohoto dílu.

pollyn
13.10.2021 2 z 5

(SPOILER) Jsem ráda, že jsem nečetla zdejší recenze před přečtením, jinak bych byla zklamaná. Kdybych nečetla poděkování na začátku knihy, asi by mě to tak netrklo, ale .... inspirace JRR Ward a SJ Maas je až tristní a škoda toho ;)
---spoiler-----
Svět je neotřelý a nabízí spoustu možností, bohužel není tak vypracovaný jak by si zasloužil. Sice tu máme vyjmenované bohy, ale kolik toho víme o světě, který je tam teď? O Temném? o Atlanťanech? Vlkodlacích? O rituálu, který ji čeká? O jejím daru? Proč je zrovna ona vyvolená?
Do toho máme jedno klišé za druhým. Hrdinka: krásná, odvážná, plná morálních hodnot. Ve dne hraje poslušnou a nechá se šikanovat a v noci ulehčuje nevinným. Rodiče ji zabili v dětství tragickým způsobem a teď má jen opatrovníka, ke kterému vzhlíží jako k otci a je jasné, že o něj musí přijít, aby se děj posunul dál.
Hlavní hrdina Hawk: prosím vás, kdo už od začátku nepoznal co je zač? Hned v tom podniku? Narážka na zuby? Uff. Pak hrál půlku knihy sexy svatouška, abychom si ho zamilovali (viz romantika u vrby) a ke konci nám ho odhalí. Asi byl původní záměr odhalit jeho totožnost postupně, ale co si budem ... ;) Navíc to jeho krytí jako osobní stráž, není to trochu přitažené za vlasy? Když původní záměr byl pouze únos? To by opravdu čekal až na povolání do hlavního města?
Čekala jsem, že Poppy bude aspoň chvíli naštvaná a bude vzdorovat, když se přiznal k tomu, že zabil dva její strážné, které ze začátku knihy tak oplakávala, ale jakoby se přepnula a od té doby, kdy se rozhodla, že bude sexuálně žít tak nemyslí hlavou, ale něčím úplně jiným... Díky bohu, že má ještě bratra, jinak by svět jak ho znala snad hodila za hlavu a šla si prostě užívat. Ta postava je tak strašně nezralá ... v jednu chvíli křičí ať Kierana zabije a za pár stránek s ním klábosí jak s kamarádem.
Když jsem knihu dočetla, byla jsem celkem spokojená, četla jsem i horší varianty slepenin Maas a Ward, ale když nad tím přemýšlím víc a víc ...

knihomolkaŠárka
12.10.2021 4 z 5

Jedná se o NA fantasy určené dospělým čtenářkám, které nás upoutá především samotnými postavami. Děj je z počátku trochu pomalejší, ale bez problémů nás vtáhne. Má tu totiž sympatické postavy, s nimiž se budeme smát, a které nás bez problémů zabaví. Svět působí podmanivě a českému překladu se povedlo držet tu správnou atmosféru.
Příběh je sice předvídatelný a má v sobě spoustu ale, ovšem jako odpočinkové fantasy s výraznou romancí, je kniha ideální. Máme tu nějakou tu akci, boje a v závěru poměrně velké množství poměrně žhavějších scén. Především se nám tu však otevírá série, kterou by neměli minout fanoušci Stmívání a Maasové. Celé je to totiž jedno velké guilty pleasure, u které pocítíte velkou dávku nostalgie, jelikož vám připomene starší fantasy série z dob, kdy vše ovládali upíři a vlkodlaci. ️

Ketfl
12.10.2021 5 z 5

Skvělý. Moc jsem se těšila na pojetí fantasy světa od této autorky a absolutně mě nezklamala. Výborně vyvedený svět, prostředí, postavy i příšery. Děj odsýpal od první stránky, bylo to výborně napsané, samé napětí, čtenáře to nutí pořád otáčet další a další stránky a knihu ani na chvíli neodložit. Dokonce i já jsem zkrátila dobu svého spánku, protože jsem musela prostě vědět, co se bude dít dál. Romantická linka a jiskra mezi hlavními hrdiny byla jednoduše úžasná. Opravdu jsem nadšená a doufám, že na další díl nebudeme muset tak dlouho čekat.

Prokrastinuji
11.10.2021 4 z 5

Řeknu vám, tahle kniha je pořádná bichle, ale vůbec to nevadí, protože se čte dobře - děj odsýpá, a i když by někdo myslel, že to autorka celkem natahuje, všechno v knize má svůj smyl a řád. Tedy, myslím...

Řekla bych že se nám tady setkává Buffy s Locikou z Na vlásku - hlavní hrdinka Poppy má vlastnosti obou těchto fiktivních postav, ale je tam toho ještě krapet víc. Co se týká Hawkeyho Flynna (bože to sklonění jména) řeknu vám, že pořád nevím jaký na něj mám názor xD Nicméně souhlasím, že tahle kniha je jak dělaná pro fanoušky Sarah J. Maas - konec konců právě ústřední dvojce postav, jako by vypadla z pera tehle bestsellerové autorky - jsou to krásné (ehm jizvy nepočítám, pokud to někomu nesedí, berte v potaz tedy vnitřní krásu I guess) a silné postavy, které žijí ve světě, který rozdělila válka a ve kterém žijí smrtelníci, ale existují i nadpřirozené bytosti.

Celou knihu už od začátku prostupuje určitě sexuální napětí, samotný příběh vlastně začíná i v takovém zajímavém podniku, kde teče alkohol proudem, a kromě hraní karet, a sexu s náhodným cizincem, se můžete rovnou zůčastnit třeba i orgií. Je to vlastně taková cudnější swingers party. Hlavní hrdinka Poppy je Panna vyvolená bohy, která by na tomhle místě neměla nic dělat, jenže právě na tomhle místě se nachází a zde ji poprvé potkáváme a rovnou se setkáváme i s Hawkem Flynnem -lovcem, který je dobrý v zabíjení a je NEUVĚŘITELNĚ sexy - teda tak uvěřitelně, jak moc vám to dovolí představivost, protože přeci jen je to pořád kniha, ne nějaké vizuální médium.

Poppy vede dost skromný a uzavřený život, vždy skryta za závojem a odděná celá v bílém. Ne, že by to byla její volba. Nesmí se s nikým bavit a její obličej smí vidět jen její strážci, nejlepší přítelkyně Tawny a vévoda s vévodkyní, u kterých Poppy žije, protože je sirotek. O rodiče přišla během útoku kravenů - krvelačných příšer, které přicházejí s obávanou mlhou a zabije je jen rána do srdce nebo hlavy.

Už z anotace se dozvíte, že Hawke se stane Poppyným strážcem. Je mezi nimi chemie, a občas mě zaráželo jak moc do ní vlastně Hawke dělal - různé dvojsmyslné narážky, oslovení "princezno", nějaká ta tajná líbačka pod vrbou,... Jenže na všechno vrhá stín fakt, že se Temný (velkej zloduch, co prohrál Válku dvou králů) pokusil Poppy unést, na panství se najde zavražděná dívka, která v sobě nemá jedinou kapku krve, a autorka si pro čtenáře připravila ještě pořádnou dávku akce a zvratů, ale nebudem si zbytečně spoilerovat.

Jenže od cca strany 150 autorka začíná trousit drobečky, a pokud jste ve fantasy zběhlí, velice brzy vám dojde kam tím zhruba míří a proto strhávám jednu hvězdu. Nemohla jsem uvěřit, že si Poppy nebyla s to dát dvě a dvě dohromady v průběhu, ale celkově ji to trvalo i v moment, kdy už se ohalilo "jaké karty jsou na stole". Teda pořád si z toho konce nejsem jistá, zda to Poppy tak úplně pobrala... Autorka sice zvládá psát několikastránkové monology, ale když v tom Poppy začně mít guláš, vlatně sama nevím, co si mám myslet. Každopádně, kdyby drobečky k zápletce začala autorka trousit trochu později, c'mon má to přes 500 stran, možná bych si čtení užila ještě o krapet víc, a hlavně bych byla víc překvapená a šokovaná.

hanyyy_book
11.10.2021 3 z 5

(čtěte až do konce: první část je ještě před doctenim, a druhá po docteni)
Musím přiznat že jsem od knihy čekala trochu víc. V zahraničí měla (a má) opravdu skvělé ohlasy, a já se na ni celkem těšila. Bohužel to nebylo tak dobré. Příběh byl plný klišé a moc mi připomínal kombinaci hodně známých fantasy. Což je škoda, doufám že v dalších dílech se svět a dej více rozvine a vylepší. Přesto bylo kniha čtivá. Naštěstí se to v polovině knihy změnilo a příběh mě bavil mnohem více. Konec byl celkem dobrý a jsem zvědavá na další díly. Doufám že tam bude více propracovaná zápletka. Jeste jedno plus jsou upíři...
Jinak si ale myslím že vám knihu můžu doporučit. Pokud hledáte nenáročnou fantasy knihu která se (I přes počet stran) cte opravdu rychle.
___
Knihu jsem si přečetla díky humbook blogerum. #spoluprace

Arianne
11.10.2021 5 z 5

To bylo neskutečné. Měla jsem z knihy strach, protože ač je autorka skvělou spisovatelkou milostných romancí, fantasy ji v minulosti moc nešla. Ale toto bylo parádní. Jak zajímavě a konzistentně vystavěný fantastický svět, tak ambicemi nabitá romantická linka.
Kniha přesně podle mého gusta, akorát to čekání na další díl mě asi zabije.

Tanya007
11.10.2021 5 z 5

Wau!!!! Pro mě osobně nová závislost po Dvorech a Skleněném trůnu :-D Děj samotný mě okamžitě vtáhl a už nepustil až do konce. Líbila se mi zápletka, svět, hlavní hrdinové a ten konec fakt super! Tak super, že už mám dvojku objednanou v angličtině a budu se tím muset prokousat, ale prostě do českého překladu nevydržím :-D

Kukicka
09.10.2021 4 z 5

Miluju spojeni fantasy a romantiky. Prvni petinu knihy jsem byla trochu v rozpacich a rikala si, kde je ten super pribeh, ale pak se vse zacalo rozvijet a naopak posledni petina byla dechberouci. To odhaleni, rozuzleni, kdo je kdo, kdo je vlastne dobry a kdo spatny... Rozhodne se na druhy dil tesim. Je to velice ctive a tim, ze autorka ma mnoho zkusenosti s cervenou knihovnou, tak romanticka linka je velmi povedena a oba hlavni hrdiny si nelze nezamilovat

masavole

(SPOILER) 4,5/5
Na tuhle knihu jsem se moc těšila a musím říct, že nezklamala. I když byla kniha delší, děj se rychle posouval a nikdy jsem se nenudila. Rychle jsem si oblíbila všechny postavy, což se nevyplatilo, protože skoro všechny nakonec umřeli. Mám ráda, když jsou v knihách neočekávané zvraty a v tomto kniha opravdu nezklamala. Zamilovala jsem si Hawkeho a Poppy a poslední věta knihy mě ohromně překvapila, už se těším na druhý dil.

Culda
09.10.2021 4 z 5

tak na tomto jsem si pochutnala, opravdu moc a po dlouhé době
Milostná zápletka mezi hlavními hrdiny byla tahákem, držákem celé knihy (a proč sakra ne že? :D), protože řekněme si to upřímně sem tam to prostě drhlo ve vysvětlení i ději (nic není dokonalé, ale všichni rádi dokážeme u tohoto primhouřit oči).
Nicméně autorka to očividně umí se slovíčky co se týče vztahové linky ,že pokulhávající nedostatky v ději zachraňují slovní (i jiné) bitvy hlavních hrdinů mezi sebou.
A jelikož jsem to zvládla přečíst na posezení a opravdu se u toho bavila tak s přivřenýma očima (možná od nedostatku spánku - četla jsem do noci, nešlo se odtrhnout :D kdo ví :D) davám 4,5

zuzak82
09.10.2021 4 z 5

Z krve a popela má opravdu povedenou milostnou linku a hlavní hrdinové se mi moc líbili. Všechny scény těch dvou mě strašně bavili. Takže se nedivím, že kniha získala v roce 2020 první místo v anketě Goodreads v kategorii nejlepší romantika. Navíc autorka naspala povedenou romantickou-erotickou sérii Počkám na tebe, takže v tomhle prostě umí chodit. Ale co zbytek?

Svět je docela zajímavě vystavěn, setkáme se zde s vlkodlaky, upíry a dalšími stvořeními (typy lidí). Akce je dobře popsaná.

Podle mě mohla autorka hned od začátku trochu lépe popsat odlišnosti jednotlivých stvoření (lidí), protože mi chvíli trvalo než jsem pochopila o kom Poppy mluví a odkud teda jsou (zda tím myslela Povznesené, Atlaňtany, kraveny nebo koho). Navíc, když pak díky ději zjistíte, že historie stvoření a účel těchto lidí je možná jiný, než si hlavní hrdinka myslela. Prostě ten začátek na mě působil místy nahuštěný informacemi, ale ne úplně přehledně podanými. Postupem času, jak jsem četla, tak to vše do sebe lépe a lepé zapadalo.

Romantická linka 5*
Akce 4*
Děj 4*
Postavy 4* - chyběl mi tu nějaký dobře napsaný záporák, i když jak se to vezme :-)

Osobně jsem se nemohla rozhodnou mezi 4-5 hvězdičkami. Nakonec jsem dala nižší hodnocení, protože mi začátek knihy přišel trochu zmatečný.

Snehulajn
09.10.2021 5 z 5

O této knize se tvrdí, že je vhodná pro fanoušky Sarah J. Masové, já bych k tomu dodala, že se podobá i Mary E. Peersonové a Kronikám pozůstalých. Už od začátku vás strhne její děj, nečekaný zvrat ke konci a spoustu romantiky. Občas bych ale nejradši nějakou postavu nakopla, nebo ji ukázala, co je zřejmé. (teď se mi to mluví, když už znám konec..). Zkrátka se zde střetává fantasy, romantika, spousta dobrodružství a ještě víc zvrácených okamžiků, než si umíte představit. Za mě přečteno jedním dechem a všem rozhodně doporučuji, protože kdo otálí s přečtením, neví o co přichází.

Turante
08.10.2021 5 z 5

Tak tuhle knihu můžu z celého srdce doporučit! Konečně jedna z mála hrdinek, která se o sebe umí postarat a chlap ji nenutí se schovávat za něj. Navíc vztah obou hlavních postav je prostě super, Hawke je vtipný, drzý, ale zároveň ochotný mnohé riskovat a Poppy? Přestože jí je "jen" osmnáct má to v hlavě vcelku srovnané a pomalu, ale jistě jde za tím, co chce. Věřím, že nám nakladatelství udělá radost a další díl vyjde co nejdříve to půjde!

katasokolov
07.10.2021 5 z 5

Miluju tu knížku!

Po dlouhé době jsem narazila na fantasy, která byla opravdu zajímavá od začátku do konce. Děj mě vtáhl a až do poslední stránky nepustil. Za velmi pozitivní vklad taky považuju hlavní hrdinku, která není křehká květinka s krásnou tvářičkou a dokonalým tělem;).

Co musím opravdu vyzdvihnout, je romantická linka, která je vážně skvělá. Chemie a přitažlivost mezi hlavními postavami je přímo hmatatelná a i pikantnější scény jsou psány nenásilným stylem a čtenáři z nich není trapně jako tomu bývá u některých jiných autorů :D. Jedná se o new adult a odvážnějších scén tady tudíž hned několik (i dost explicitních) najdeme, ale je to pojato vkusně a ne vulgárně.

Co se týká world building, tak tady autorka čerpala převážně z již vymyšlených bytostí a světů, ale jejím přínosem bylo naprosté překroucení již známého a přetvoření ve svět úplně jiný. Rozhodně kladně hodnotím samotný nápad jejího fantasy světa. Super je taktéž to, že ani množství postav, ani vysvětlování daného světa není natolik sálodlouhé a složité, aby se tím člověk musel prokousávat několik set stran, jako tomu bylo třeba u Půlměsíčního světa Maasové (byť i tahle kniha mě velice zaujala).

MALÝ SPOILER:

Rozhodně mě překvapilo jak autorka přeměnila a dost ohnula legendy o upírech a vlkodlacích a ještě navrch přidala bájné Atlanťany, i když v taky úplně jiné verzi, než je známe.
KONEC SPOILERU!

Knihu stoprocentně doporučuji. Obzvlášť, pokud si jako já užíváte ve fantasy knihách i romantické dějové linky. Plus musím konstatovat, že jsem si oblíbila hned několik postav, některé to bohužel nedotáhly ani do zdárnému konce prvního dílu, ale přesto musím autorce vzdát hold i za vedlejší postavy příběhu!! Záporné postavy jsou taktéž zdařile vykreslené, přičemž některé jsou pouze zmíněné a dočkáme se jich pravděpodobně až v dalších částech našeho příběhu. Za zmínku také stojí, že v této knize mi ani nevadily bojové a akčnější scény, jejichž popis nebyl nudný a zmatený.

Neskutečně se těším na další dva díly a budu se muset asi hodně držet, abych neskočila po jejich anglické verzi :D.

Jo a ještě jsem Vám chtěla sdělit, že miluju Hawkeho, ale to asi nebudu jediná co? :D A to jeho “princezno”. Njn, už končím :D