Z krve a popela

Z krve a popela
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539470/bmid_z-krve-a-popela.jpg 4 1530 1530

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Voxi

From Blood and Ash, 2020

Interpreti: Kateřina Peřinová

Airelle
25.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Už došlo i u mě na tuhle různorodě hodnocenou sérii. Přiznám se, že jsem jí opravdu dlouho odkládala. Přeci jen není zrovna z nejtenčích. S autorkou už jsem měla ti čest v její druhé sérii Dark elements, kterou jsem si zkrátka zamilovala.

Z krve a popela je spíš romance s fantasy prvky než klasické fantasy. Pokud nečekáte fantasy podobné tomu, co píše Sarah J.Maas, ale spíš romantický příběh typu young adult, tak nemůžete být zklamaní.

Fantasy svět mi připadal trochu zmatený, moc jsem si kromě tajemného zámku nedokázala představit, jak to tam vlastně vypadá. Poppy mi přišla hodně naivní, nevěřím, že by si nevšimla v jakém světě žije, kdo jsou doopravdy Povznesení a co se skutečně děje. Už jen když vezmu v potaz její možnosti?!

Velmi jsem si oblíbila Hawkea, ten mě bavil, ale jeho tajemství jsem odhalila na můj vkus až příliš brzy. Jiskření mezi ním a Poppy mi překvapivě osvěžovalo jinak dost nudné pasáže. Příběh by unesl zkrátit tak o polovinu a měl by rozhodne větší spád, dost často se opakovaly rozhovory a finálové odhalení prince Casteela se zase ukázalo jako zmatené, musela jsem se vracet zpět, jestli jsem se nezbláznila.

Siwan
18.06.2023 5 z 5

Vůbec nechápu, jak mi tahle kniha mohla uniknout. Asi je to tím, že první co jsem od autorky četla byla kniha Tajemné touhy a ta nebyla nic moc. Každopádně srovnání s Maasovou je na místě. Podobný styl i splétání vztahů a schopnost budovat vztahy. Co mi nesedí je výběr jmen, ale na to jsem si po čase zvykla.
Co mi ještě úplně nesedělo, že hlavní hrdinka asi není "nejostřejší tužka v penále", protože některé věci jí fakt totálně nedocházejí, když vám už musí být jasné tak padesát stran předem.
Trochu mě překvapilo, jak se z původně pro mě originálního pojetí Povznesených, náboženství, kravenů, Temného atd. vyklubalo něco poněkud běžnějšího (nechci tu moc rozebírat pro ty, kdo nečetly), ale ve výsledku to je pojato celkem logicky, takže to asi není ke škodě.
Celkově to má spád a čte se to samo, takže uvidíme, jestli z toho ve druhém díle vykřeše autorka něco o stupeň lepšího.
Co hodnotím s nadšením je způsob vydání knihy - místo přebalu je přebal vytištěn přímo na knize. Drobnost, ale líbí se mi to.

NicaCola
30.05.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem viděla všude na instagramu spoustu recenzí, spoustu fotografií a spoustu doporučení. Proto jsem samozřejmě nemohla odolat a knihu jsem si koupila. Začátek mě moc nebavil, nechápala jsem, jak může být kniha přirovnávaná ke knihám S.Maas. Po pár kapitolách se příběh neuvěřitelně rozjel a než jsem se nadála, byla jsem na konci knihy.
Mám ráda hate-to-love story, což jsem zde ke konci knihy dostala v plné parádě. To bylo boží a strašně mě to nalákalo na další díl. Poppy byla hodně naivní v některých věcech, ale zase na druhou stranu, co čekat, když vyrůstala tak, jak vyrůstala. V jejích rozhodnutích jsem s ní většinou souhlasila a oblíbila jsem si ji. Těším se na další díl a na to, jak bude celý příběh pokračovat dál:)

"Až půjdeš příště na Výšinu, obuj si pořádné boty a pořádně se obleč. Ty střevíčky by mohly být tvoje smrt a ta noční košile...zase moje."

sArKa236
21.05.2023 2 z 5

Asi už jsem se ocitla mimo cílovou skupinu? Mojí chybou je, že jsem myslela, že knížka je fantasy s romantickou linkou, ale ne, jedná se o fantasy romanci, takže jsem byla zklamaná. Pořád jsem čekala, až trochu upustíme od pokukování po mladém strážci a dozvíme se trochu víc o světě, ve kterém jsme, a jak funguje, ale to se nestalo.
Děj mi přišel předvídatelný a postavy neoriginální, ale chápu, proč se to lidem líbí.
Není to sice můj šálek kávy, ale doporučuji čtenářům ya, kteří mají chuť na něco trochu ostřejšího, tajemného cizince a upíry.

CleopatraKatli
20.05.2023 4 z 5

Série fakt super, čtu už 3.díl :-) , ale rozhodně nepatří do rukou dětem!!! Ideál cca pro 17-18leté, skrz sexuální scény. Originální námět, děj letěl, romantika fajn, jen nevím, proč (?!) někdo vydá celou sérii v takovém formátu (trochu menší písmo, a kniha velmi těžká - cca 600 stran), fakt se to blbě drží :-(

Per-quiee
15.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Mně kniha přijde kopie námětů z Dvorů - nejprve si myslím, že je zlý, pak se do něj zamiluji, unese mě do svého království, o kterém nikdo jiný neví. Námět je zajímavý a jako fanynku Dvorů mě zaujal, ale autorka se mohla ubrat jiným, originálnějším směrem. Souhlasím s opakujícími se monology zmíněné dole, a také že Poppy je opravdu velmi naivní, což ovšem jde čekat, když je jí 18. Je pravda, že v jiných obdobných knihách se mi nelíbí, když z teenagerek dělají super inteligentní dospělé ženy, které mají všechno v hlavně srovnané a znalosti i chování mají jako čtyřicátnice.

Byebyeova1
08.05.2023 2 z 5

Četla jsem to už pře delší dobou a za tu dobu a tolik otevřených knih hodnotím 3/5. Nezdálo se mi to jako takový zázrak ale špatné čtení to nebylo

Alice Crowleyn
08.05.2023 3 z 5

Jak já se na knihu těšila! Anotace mě uchvátila a těch pár recenzí, co jsem četla, mě velice navnadilo.
O to tvrdší byl pád po přečtení.

(hodnotím originál, netuším, jak vypadá český překlad)

Začátek knihy vypadal slibně. Ačkoliv nás autorka hodí do světa, o kterém prakticky nic nevíme a sem a tam hází výrazy, které jsou pro čtenáře úplně cizí a tím pádem to poněkud kazí požitek ze čtení, člověk si říká, že to vše přijde později, a tak vydrží.
Bohužel, za mě to řádné vysvětlení nepřišlo. Worldbuilding je v této knize velice ošizen. Plno věcí nedává smysl nebo je nedomyšleno (a to říkám i přes to, že jsem přečetla dvě a půl knihy).
Postavy za mě byly ok. Je fakt, že Poppy je poněkud naivní a v některých ohledech hloupá, ale to se dá asi pochopit, vzhledem k tomu, kde a za jakých podmínek vyrůstala.

Co na knize ovšem nemohu vystát jsou ty neustále se opakující a recyklující se rozhovory a vnitřní monology. Během celé knihy člověk čte neustále jedno a to samé akorát řečeno jinak. Lezla jsem z toho po zdi.

Nejhorší na tom všem je, že samotný nápad mě velice zaujal. Ale styl, ve kterém je to napsané zkrátka není nic pro mě. Kniha by si zasloužila pořádný edit. Takhle to vypadá, že ji autorka prostě napsala na první dobrou, zkontrolovala pravopisné a gramatické chyby a tím to skončilo. Ale to rozhodně nestačí. Kdyby si k tomu sedl pořádný editor, mohla by kniha být zkrácena klidně i o 200 stránek a na ději by se nic nezměnilo. Což samo o sobě vypovídá o kvalitě...

2,5 hvězdy za námět - ten mě opravdu zaujal.

Jen zmíním že opakování a recyklace dialogu i monologu se rozhodně nezlepší ani v druhém ani ve třetím díle. A to je taky ten hlavní důvod, proč jsem třetí knihu ani nedočetla a v sérii nebudu pokračovat. Neskutečné zklamání.

Sicarius
26.04.2023 5 z 5

Zamiloval jsem si to natolik, že je to jedna z mých dalších oblíbených fantasy sérii.

Už od začátku dej utíkal rychlostí blesku, ač písmo je lehce menší.
Nebudu lhát, že jsem se nebál takové bichle, ale opravdu lusknutím prstů to uteklo.

Emočně mě vyždímala. Chvilkami jsem se smál, byl napětím bez sebe, dokonce jsem byl i naštvaný nad jednáním postav, ale dokonce mě donutila brečet. Nebudu vám spoilerovat kdo zemře, ale dosti mě to zasáhlo.

Poppy je skvěle vykreslená postava, která je nebojácná, neodolatelná a odvážná se silnou vůlí. Taky bych řekl, že je pěkně praštěná a vlastně svá. Sympatičtější a krásnější hlavní hrdinku jsem si přát nemohl.

Hawke je Hawke. Působí dosti odvážně, neodolatelně, chytře, bystře, obratně.. no přesný strážce jaký by měl být.

Zvraty v knize byly.. neskutečně boží!! Měl jsem různé myšlenky jak to dopadne, ovšem nečekal jsem to, co se stane. Ano, nečekal jsem to a sám jsem totálně se radoval jaký to je.

Celá knížka působí svým vnitřkem dobrodružně, zajímavé a taky svůdně, přeci jen ty scény.. Ano vím, že autorka psala i erotické romány a doufal jsem tiše, že to projeví i do této série.

Nechápu, proč jsem tuto sérii našel v dětském oddělení knihovny, přesně v sekci pro děti 14-15. Upřímně bych to viděl na dospělou sekci, ačkoli autorka se krotila a žádné sexuální scény tam nejsou popsány do úplně mikro detailů a nejsou ani napsaný vulgárně, ale radši bych to viděl právě v dospělém.

Těším se jako malé dítě na další díly.

knizni.taurus
24.04.2023 5 z 5

Sérii jsem dlouho odkládala a ani nevím proč. Možná kvůli počtu stran? Nicméně, byla to chyba. V této téměř 600 stránkové bichli se skrývá dost návykové čtení.

Postavy, které jsou nám tady představeny jsou skvělé. Ať už se jedna o Poppy, která byla drzá, vzpurná, odvážná a vtipná hlavní hrdinka nebo o Hawkea, který byl tajemný, sarkastický a podle popisu dost sexy. Takže kdo by s tímhle nebyl spokojen že jo. ALE! i vedlejší postavy si tady zamilujete, protože tady nejsou žádné ploché charaktery.

Ze začátku mi to přišlo trochu zmatené, než jsem se zorientovala. Pořádně se začíst mi taky trvalo, protože tu bylo spoustu popisů pocitů, prostředí atd. Ale díky všemu tomu popisu se zase velmi lehce vžijete do příběhu, no a od poloviny knihy jsem se už od toho nemohla odtrhnout. Spousta akcí, hodně žhavých scén a hodně tajemství, které se dostávaly na povrch vás udržovalo v napětí a v touze číst dál.

Za mě hodně povedený začátek série. Pokud je to podobné ke knihám SJM, jak jsem viděla přirovnání, tak to nevím, ty jsem nečetla. :D Každopádně konec byl pro mě správně šokující. Možná jsou některé zvraty předvídatelné, ale já čtu tak, že nad tím tolik nekoumám, abych hned zjistila o co jde, ale chci si ten moment překvapení užít až v ten správný čas. :))

Takže za mě to má vše, co od skvělé fantasy čekám: žádné bezduché postavy, spousta akce, hodně intrik a tajemství a úžasnou romantickou linku.

PS. Hlavní hrdinové jsou věkově mladší a spadají do kategorie YA, ale vzhledem k podrobnějším popisům žhavých scén, dopodrobna popsaným násilným scénám, fyzickému týrání, atd. bych to mezi YA úplně neřadila.

MishRarach
23.04.2023 4 z 5

No, co k tomu říct. Dalo se to číst a poměrně mě to i bavilo. Bojovala jsem hlavně s podobností, kterou jsem v tom viděla s Maasovou. Některé prvky těch knih jsou si dost podobné a chvilku mi trvalo si na to zvyknout. Nicméně jsem některé části hltala s velkým nadšením. Nicméně některé pasáže a části mě moc nepřekvapily. Takže pro fanouška fantasy zajímavá četba, která je docela příjemná.

Betulabii
18.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Jdu na druhý díl. Prvně jsem chtěla hodnotit až celou sérii, ale asi přidat komentář musím.
Nebudeme si nic nalhávat, tohle není žádné vysoké fantasy. Tento fantasy romantický žánr je zaměřený zejména na vztahy mezi postavami a ten fantasy svět je jen taková berlička, kde se děj odehrává. A možná právě to mi tu pokulhává, to že hlavní hrdinka je nerozhodné tele. Chvíli je zrazená, pak ho miluje, pak ho chce zabít, zase ho miluje a zase ho chce zabít. A tak stále dokola. Přitom by se z toho dal vytěžit super fantasy celek, jen kdyby se ty postavy někdy nechovaly naprosto neadekvátně situaci. Ale jinak se to četlo dobře. Uvidíme co další díly.

michaelakoc
17.04.2023 5 z 5

Když jsem před měsícem dočetla sérii Skleněný trůn, myslela jsem si, že už dlouho nenarazím na tak skvělou fantasy. To jsem se ale zmýlila. Ve Skleněném trůnu jsem měla pár věcí, které mi tam neseděly, které se mi tam nelíbily, ale tady mi všechno sedí a já se mohla nechat unášet příběhem.

Prvních pár stránek bylo náročných, protože jsem dostala mnoho informací a některé nebyly úplně jasné. Autorka nás rovnou vhodí do prostředí království Solis a postupně rozplétá všechny informace, představuje všechny lidi, kteří tam žijí a jejich strany a postoje. V království rozhodně není bezpečno a všichni nestojí na jedné straně.

Ústřední postavou je Panna Penellaphe, která bude brzy povznesena a stane se nesmrtelnou. Co vlastně ale takové povznešení znamená? Pro Poppy, jak jí její blízcí říkají, to jsou pouze samé zákazy, pravidla a tresty. Tresty, kterými by Panna neměla být trestána a přesto se to děje. Navíc ona tak ráda pravidla porušuje.

Ona, Povznešení, Nesmrtelní, Kravenové, Odpadlí, Temný princ, Atlantia a mnoho dalšího.

Někdo usiluje o její život, o její únos. Lidé okolo ní umírají, i její osobní strážci. Přichází noví osobní strážce, Hawke, který v ní nevidí pouze Pannu a vyvolenou, ale také dívku, ženu, která má své sny a potřeby, i když by tomu tak být nemělo, protože ona je Panna. Dokáže ji snad on ochránit nebo také ne?

Kde je dobro a kde zlo? A co je vlastně pravda?

Hned dnes začínám s 2. dílem, protože jsem maximálně zvědavá, jak bude příběh dále pokračovat.

pikilo
17.04.2023 4 z 5

Ze zacatku me docela odrazovali negativni komentare zde ale dala jsem tomu sanci. Neni to Maasova, ta se na tom top piedestalu udrzi jeste dlouho ale za me je to fajn fantasy. Docela me fascinovalo jak dlouho dokazala autorka maskovat ze se jedna o obycejny, po staleti dlouhy boj mezi upiry a vlkodlaky. Poppy docela natvrdla co se tyce chlapu, Hawke byl pro me podezrely od zacatku. Fantasy svet mistama nedomysleny a eroticke sceny TOP. Kupuju dalsi dil.

Lokina
10.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha mě nezklamala, ale ani jsem z ní nebyla nadšená. Bohužel autorka nedokázala dost barvitě popsat svět, ve kterém se to odehrává, aby mě to dostatečně zaujalo. Kniha je srovnávána s díly od Maasové, nepřijde mi to jako vhodné přirovnání. Maasová umí velmi barvitě a záživně popsat svoje světy. Sice u jejích knih mám také výtky, ale její tvorba je přeci o level výše.
Začátek pro někoho mohl být zdlouhavý, ale mě nejvíce bavil. Sem tam se to proložilo akční krvavou scénou, aby čtenář zůstal bdělý. Škoda některých postav, které jsem si oblíbila a musely zemřít.
Hawke už od začátku působil tajemně a tak mazaný knihomol to neměl těžké zjistit, kdo to je. Vztah s Poppy jsem za sebe shledala ze začátku takový hravý, nevinný, ale jak přicházel konec a odhalení Hawka, tak už autorka tlačila moc na pilu a veškerá chemie mezi nimi vyprchala. Jednou ho Poppy strašně miluje, pak nenávidí. Hašteří se mezi sebou, ale mě to vůbec nebaví.
Sérii určitě dočtu, nemám ráda rozečtené příběhy a mozek by mě svědil od fantazírování, jak to vůbec všechno dopadlo.

KnihomolkaKatka
27.03.2023 5 z 5

Byla to fakt jízda. Když jsem ji zkoušela číst poprvé, tak jsem ji odložila s tím, že jsem na to přestala mít chuť. Nyní jsem se do ní pustila podruhé a je to opravdu skvělá kniha a jenom mě to utvrdilo v tom, že na čtení knih člověk musí mít tu správnou náladu. Hodně se mi zde líbí celkem výrazná romantická linka. Poppy je postava, se kterou se nejprve musíte trošku sžít a ne vždy s ní úplně souhlasíte. Někdy nad ní kroutíte hlavou, ale ve výsledku je docela fajn. Hawke je sympoš. Moc se těším na další díly. Už nebudu víc prozrazovat, přečtěte si to, stojí to za to :)

Katie88
25.03.2023

Bohužel jsem skončila někde okolo 50%. Vykreslování fantasy světa bylo sice zajímavé, ale bylo ho trochu moc a na úkor příběhů a postav. Obávám se, že i kdybych tento díl dokončila, nový bych už ani nezačala z nedostatku motivace. Škoda :-(

Holley
25.03.2023 1 z 5

(SPOILER) Sorry, not sorry, ale tohle byla jedna z nejhorších knih co jsem kdy četla. Očekávala jsem od ní mnoho a měla být přesně tím co mě baví - fantasy, romatika, young adult, co se snadno čte. A ve všech ohledech mně zlamala. Co se týče světa, dle mého nebyl dobře vykreslený a často nevím jak si ho mám vůbec představovat. Akce tam na mě bylo málo a děj plynul velmi pomalu. Hlavní hrdinka mi přšla velmi otravná a rozhodně k ní nechovám žádné sympatie. Mezi ní a Hawkem nebyla žádná chemie a kým je jsem uhodla tak ve čtvrtině knihy. Žádnou z vedlejších postav jsem si neoblíbila, a i kdybych si někoho oblíbila, stejně všichni na konci umřeli. I kdyby jste hledali nějakou konzumní literaturu, kde prostě nemusíte přemýšlet, existují mnohem lepší knihy - například Maasová, se kterou je tato kniha tak často srovnávána.
Taktéž musím varovat že kniha je rozhodně 15+ a rozhodně ne pro ty, kdo se nevyžívají v dlouhých vykreslených erotických scénách.

Anett003
16.03.2023 4 z 5

První cca dvě kapitoly pro mě nuda, pak se to začalo rozjíždět a konec úplná paráda.
Nemusím v knihách dlouhé popisování místností, postav, takže se přiznám, že po odstavci přeskakuji a nevyhnula jsem se tomu ani v této knize.
Jinak jsem knihu přečetla jedním dechem, krásný únik od reality.

Nikolka001
12.03.2023 4 z 5

Po pár prvních stránkách jsem si říkala "Co to je?" Po dočtení naopak "Boží, to jsem opravdu nečekala." No, i když párkrát jsem si říkala, že za tou vší dokonalostí, kterou ztvárňoval Hawke bude něco záhadného, ale že přijdou až takové zvraty, tak to jsem si vůbec nemyslela. Musím se však přiznat, že dokonalost postavy Hawkea se mi opravdu líbila a ani trošku mi to nepřipadalo přitažené za vlasy. Když nad tím tak přemýšlím, tak žádná z postav nebyla zase tak moc špatná, kromě některých povznesených, kteří byli na facku a nic jiného než smrt jsem jim nepřála. A co se týče hlavní hrdinky Poppy, tak se vůbec nedivím, že hledala dobrodružství a porušovala vše, co se dalo. Přeci jen, jak se říká "zakázané ovoce chutná nejlépe".
Styl psaní byl velmi návykový a čtivý. Ačkoli se v knize objevilo pár hluchých míst, u kterých jsem se trošku nudila, tak převažovaly akční scény a zvraty. Z toho všeho vyplývá, že si na další díl brousím zuby a moc se těším na to, co všechno Poppy ještě čeká.