Za objektivem
David Suchet
David Suchet je už padesát let stálicí na britských divadelních prknech i ve filmech. Zahrál si jak v Shakespearovi, tak v Oscaru Wildeovi, ztvárnil Freuda i Poirota, hrál vseriálech Oppenheimer i Pán času, objevil se ve hrách Harolda Pintera i Terence Rattigana… Po celou dobu své působivé kariéry měl tento mimořádný herec po ruce fotoaparát a snažil se zachytit a zdokumentovat svůj život. V knize Za objektivem, fascinujícím příběhu jednoho pozoruhodného života, se prolíná autobiografie plná moudrých a poutavých textů s úžasně sugestivními fotografiemi. Suchet vypráví o svém dětství v Londýně, o své lásce k tomuto městu, o svých židovských kořenech a o tom, jak ovlivnily jeho kariéru, o důležitosti své víry, o své lásce k focení a k hudbě – a samozřejmě také o svém herectví. Ohlíží se za svojí výjimečnou životní dráhou, předkládá čtenáři úvahy o tom, jak se za tu dobu změnil zábavní průmysl, otevřeně hovoří o svých vrcholných obdobích i pádech, v neposlední řadě ale i o tom, jak by si přál, aby na něj lidé vzpomínali. A samozřejmě píše o svém životě po Poirotovi a o důvodech, proč mu tento výstřední belgický detektiv stále tolik chybí.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 2020 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Behind the Lens, 2019
Geniální!!! David Suchet je pan herec. Je velice skromný, talentovaný a silně věřící. Odhalil svoji duši a ukázal své fotografie, které mě po celou četbu knihy fascinovaly. Tato kniha je opravdový skvost.
Vskutku nádherná kniha, napsaná a nafocená Davidem Suchetem o člověku Davidu Suchetovi. Nejedná se o autobiografii s přesnou časovou posloupností, autor nás spíše nechává nahlédnout do svého vnitřního světa, do svého způsobu uvažování, odhaluje nám, co je pro něj důležité a co ne, kteří lidé na něj měli největší vliv, jakou víru vyznává, jak se připravuje na své role atd. Knihu jsem si četla vždy večer před spaním, a to nejen kvůli tomu, že je velmi těžká, vytištěná na kvalitním křídovém papíře, nýbrž proto, že David Suchet má velmi laskavý způsob vyprávění, který velmi uklidňuje.
Pro každého milovníka Hercula Poirota je krásné vidět, jak úžasný člověk David Suchet je. Jeho fotografie jsou pastva pro oči i duši.
Líbilo: netradiční memoáry, kde autor hovoří hlavně svými fotografiemi. Sucheta mám jako Poirota velice ráda, tak jsem pořád čekala, až na čtvrtstoletí autorova soužití s tímto fiktivním mužíčkem konečně dojde řeč. Nakonec to bylo až v samotném závěru, v jednom z ohlédnutí. Ale bylo to tak asi dobře, že nebyla celá kniha jen o něm. Místo toho jsme se mohli dozvědět o jeho předcích (židé z Litvy odšedší za novým začátkem do Kapského města, odtud pak do Británie se změnou jména), o jeho vášních (krom herectví divadelního i filmového, hudby, plavby po britských kanálech a samozřejmě fotografie) a o jisté nostalgii ohledně Poirota. Fotky se mi zčásti líbily, škoda že povětšinou bez popisků a černobíle.
Tíha knihy je ale pro delší čtení nesnesitelná...
Již několikrát se mi v životě potvrdilo, že ti, kteří opravdu něčeho v životě dosáhli, v něčem vynikli..., zůstali ve svém jádru velice skromní - slušní lidé, s velkou úctou ke svému okolí a respektu k životu...
Tato kniha, respektive sám David Suchet, mě při čtení a prohlížení si nádherných fotografií v knize přesvědčil o tom, že i přes veškerou popularitu a slávu, kterou mu filmy, či seriály daly, patří zrovna k těm málo kultivovaným jedincům, stojících pevně nohama na zemi.
A ač je jistě nejvíce znám a proslaven díky famosnímu Poirotovi, tak mne nejvíce zaujal ve snímku Maxwell. Film, který neskutečným způsobem stojí a padá s hereckým výkonem Davida Sucheta.
Za objektivem - na tuhle knihu, budu dlouho a ráda vzpomínat.
Davida Sucheta som si obľúbil veľmi dávno, výhradne pre jeho stvárnenie Poirota - nič iné s ním som nevidel -, a to aj napriek neprečítanej Agathinej predlohy a dabingu.
Po prečítaní tejto knihy už chápem moje spontánne sympatie k tomuto hercovi, pretože nám prezrádza svoje myslenie, poňatie úlohy herca, ako pracuje s textom, ako zostáva verný autorovi.
Kniha je zaujímavým spojením jeho záľuby - fotografovania - a autobiografickým textom. Začínajúc detstvom, štúdiom, pokračujúc prvými úlohami, angažmánmi, nádherne rozprávajúc o rodine, manželke, záľubách, ceste životom, hľadaní viery, sláve.
Slávu mu priniesol malý Belgičan, ale kniha nie je zďaleka o Poirotovi, hoci ho často spomína (niet sa čo čudovať, keď sa ním stával 25 rokov). Napriek onej sláve, z diela srší pokora. Je to o to viac obdivuhodné, keď si prečítate, ako pristupoval nie len k postave Poirota, ale ku každej postave, čo robil pre to, aby pochopil postavu, pochopil text, pochopil autora, pochopil zmysel.
Kiež ho niekedy uvidím v divadle...
David Suchet je neodmyslitelně spjat s postavou legendárního detektiva Hercule Poirota. Kniha Za objektivem není klasickou autobiografií i když má k ní hodně blízko. Je obohacena spoustovou obrazového materiálu, většinou černobílých fotek pořízených samotným autorem. Jelikož se o fotografování také zajímám, uspokojila mě kniha i po vizuální stránce (mnohé snímky jsou opravdu zdařilé).
V textové části jsem se dočetl zejména o ne tolik známých aspektech Suchetova herectví: působení na divadle či v jiných seriálech nebo filmech.
Nádherný autoportrét mimořádného člověka. Příběh Davida Sucheta vyprávěný i prostřednictvím jeho pozoruhodných fotografií. Kniha je po grafické stránce překrásná, psaná kultivovaným stylem, britsky decentní, ale upřímná, místy vtipná a s mnoha místy k zamyšlení. Ale čte se pomalu – protože si chcete užít každou stránku.
Kniha mě moc potěšila a pohladila po duši. Není to obyčejný životopis. Je to spíš nahlédnutí do duše. Nebo jak autor sám říká pohled na svět jeho očima.
Krásné fotografie a krásné čtení. Ke knize se jistě budu vracet.
Za objektivem je úžasné pohlazení po duši. Kniha je plná lásky k Sheile, divadlu, Poirotovi, rodině, fotografii, životu. Navíc se jedná o dílo velmi vydařené i po grafické stránce, kdy nás autor seznamuje se svým největších koníčkem...fotografií, která má v knize jasně danou a nezastupitelnou roli, stejně jako Jago v Othellovi. Bylo hezké se na svět chvíli dívat očima Davida Sucheta.
Jedna z nejkrásnějších knih co jsem četla. Kniha plná všeobjímající lásky, skromnosti, úcty k životu i lidem, empatie, životní píle, preciznosti, galantnosti a moudrosti. Pohlazení po duši. Doporučuji vřele všem!
Davida Sucheta nemám ráda proto jak geniálně ( a na rozdíl od jiných herců hlavně lidsky) ztvárnil Poirota, ale Poirota jsem si jako postavu zamilovala asi jen proto, že ho mám v paměti s tváří pana Sucheta. Po knize jsem tedy pochopitelně vystartovala v domění, že se dozvím drby z filmového světa. Dostalo se mi milého a moudrého vyprávění, poučení a vzpomínání, které mi jen potvrdilo, že se za těma pozornýma očima skrývá stejně pozorný člověk.
Navíc ty fotografie jsou opravdu nádherné. U jedné z těch osobních (str. 133, foto uprostřed) mě napadlo, jaká je škoda, že pan fotograf na té rodinné fotce není. Ale podívejte se opravdu dobře.