Zabijáci - Jussi Adler-Olsen | Databáze knih

Zabijáci

Zabijáci
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118817/bmid_pripady-oddeleni-q-zabijaci.jpg 4 2827 2827

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host

Fasandræberne, 2008

SBH
25.02.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Carl je tak charismatický a svérázný, že dokáže utáhnout všechny závady, které na mě ze série začínají cenit zuby.
Nejsem milovník severských krimirománů, jsou na mě příliš drsné a krvavé. V Zabijácích se autor v daném aspektu vyloženě vyžíval. Padouchové jsou nechutně zvrácení a všemocní. S tím souvisí druhá věc, která mi na sérii vadí – že souběžně s vyšetřováním známe pachatele a sledujeme i jeho počínání. Uznávám, že tento přístup výrazně zvyšuje dramatičnost celého případu a pochopitelně také krvelačnost a utrpení (jak obětí, tak čtenáře). Protože kdyby v knize prostřihy na činy partičky a Kimminu aktivitu nebyly, vlastní vyšetřování by bylo fádní a skoro jednoduché. Jenže z téhož důvodu si říkám, jak si vlastně autor práci usnadnil.
Partička z oddělení Q je fajn, Asad i Rose se k bručounovi Carlovi náramně hodí. Tito sympaťáci výrazně kontrastují se sbírkou zločinců na opačné straně zákona, a že jich tady bylo. Mezi nimi se skutečně nenašel jediný, s nímž bych měla soucit, dokonce ani mezi svědky a oběťmi řádění zlaté mládeže. Závěrečný pokus o dojemnou scénu u mě, staré plačky, naprosto selhal, protože Kimmie nejsem schopna vidět jinak než jako surovou, sadistickou vražedkyni, těžkou psychopatku a sociopatku. Ano, měla, chudák, těžký dětství, ale takových lidí je spousta a většinou to řeší úplně jinak než ona.
A ještě jedna věc mi začala skřípat. Nevím, jestli je to vina překladu, ale občasné Asadovy výpadky v porozumění dánštině nemají oporu ve způsobu jeho mluvy, který je hladký a bezproblémový. Cizinec bojující s češtinou by komolil hlásky, lámal pády a pletl předložky. Asad nic z toho nedělá, a pak najednou nerozumí nějakému méně obvyklému slovu? Připadá mi to umělé.
Hrdinové jsou skvělí, líbí se mi humor a Carlova ironie. Ale před dalším dílem si dám delší odstup a slupnu mezitím nějakou britskou klasiku.

Ruya
07.02.2025 audiokniha 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha, výborně čteno Igorem Barešem

Kačka_knihomol
18.01.2025 5 z 5

K autorovi jsem se dostala vlastně zcela náhodou, když mi tato série byla darována. Zfilmované díly jsem viděla a byla z nich nadšena, knihy navíc ještě toto nadšení předčily. Kromě skvělého příběhu a zápletky (které už člověk ale očekává z filmů) jsou knihy naprosto brilantně napsané, plné napětí - což platí i o tomto dílu série, který se mi líbí ještě více, než první Žena v kleci. Autor zkrátka opravdu umí, doporučuji všem milovníkům detektivek!

VerStetinova
25.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc se mi líbil koncept - víme, kdo to byl a postupně se dozvídáme jak a další detaily a střípky. To pro mě bylo příjemný osvěžení.
Musím taky ocenit uvěřitelnost a relativní umírněnost (ok, teď nemluvím o popisech různých zvěrstev, ale to, že jich bylo dost, abyste se naladili na atmosféru a na motivace, ale ne příliš, aby byl čtenář šokován samoúčelně).
Dám si další díl.

Dydy7
12.10.2024 5 z 5

Je za mnou výborná severská detektívka od dánskeho autora. Veľmi sa mi páčilo prostredie, v ktorom sa odohráva a bola naozaj napísaná veľmi realisticky.

V centre diania je oddelenie Q, kde sa riešia odložené prípady, a trojica vyšetrovateľov bola naozaj skvelá. Bavila ma chémia, ktorá medzi nimi bola, zatrpknutý a cynický Carl, jeho kolega Asad s hláškami, ktoré ma pobavili a ani tretia do partie, Rose, nezaostávala.

Rieši sa tu prípad, ktorý by už v podstate mal byť uzavretý, ale nie všetko je tak ako sa zdá. Kniha má trochu pomalší rozbeh, ale potom už je to poriadne drsný triler a strhujúce čítanie.

Je to druhá časť zo série, ktorá má už viacero pokračovaní a rada si v budúcnosti prečítam aj nejaký ďalší diel.

Určite vám odporúčam, pustiť sa, do tejto série, stojí to za to ;-)

Kopta
16.08.2024 4 z 5

Audio: Opět klasická vývin. V něčem asi repetiví, ale za mě příjemný poslech. Určitě mi to pomohlo v těžkých chvílích, kdy toto bylo to jediné, co mě drželo nad vodou v těžké chvíli, takže má to pro mě specifickou notu a místo.

Pisquosus
03.08.2024

Super. Jdu na další díl.

Janevl
03.08.2024 5 z 5

Tak ani v druhém dílu mě komisař Carl a jeho pomocník nezklamali, těším se na další příběh této povedené dvojice.

Warty
24.07.2024 4 z 5

Trochu pomalý rozjezd, ale nakonec to byla slušná jízda a nechybělo ani napětí, jak to celé dopadne. Za mě dobré i když trochu ponuré čtení.

mosem
18.06.2024 4 z 5

Je tohle ještě detektivka nebo psychologický román? Vzhledem k tomu, že sledujeme pátrání po pachatelích brutálních zločinů, mohla by to být detektivka. Ale vzhledem k tomu, že od prvních stránek víme kdo je pachatel, má to blíže k psychologické studii. Každopádně kniha, která je napínavá od první do poslední stránky. Kde drsnost některých stran je vyvážena jemným humorem a citem. Kniha kterou neodložíte, i když je otázkou co očekáváte - asi od začátku již každý čtenář tuší, jak vše dopadne. Ale současně si říká "co kdyby". A ono opravdu. V tomhle žánru víc hvězdiček nedávám, protože to nejsou knihy, které bych bral znovu do ruky (protože "už vím"), takže top.

hnilda3
25.04.2024 5 z 5

Skvělé!

alca-212
14.03.2024 5 z 5

Už to bude čtyři roky, co jsem knihu četla poprvé. Teď při druhém čtení mě překvapilo, jak moc si z ní pamatuji. A ono se asi není co divit... Drsný příběh.
Oproti prvnímu dílu se mi zdá, že se Asad trošku srovnal, ale do vyšetřovací party přibyla Rose, takže o občasné vtipné dialogy nejsme ochuzeni. A ty jsem v tom drsném příběhu vítala.

m2056
03.02.2024 4 z 5

Druhý díl oddělení Q je Kniha co člověka baví při čtení nechybí napětí i humorná uvolnění jo jo četlo se to dobře.

Dvorik
23.12.2023 3 z 5

Audiokniha v prednesu Igora Barese. Hodne velka slabota. Vlastne nejde o zadne vysetrovani. Vrazi jsou znami od zacatku. Olsena po tomto druhem dile opoustim a zkusim jineho autora kriminalek.

EDIT: po knize jsem shlednul i filmove zpracovani. A to valcuje knihu od zacatku do konce. Doporucuji tedy radsi film.

Luigi1
23.12.2023 5 z 5

Moc se mi líbí Q

Twinny
03.12.2023 4 z 5

Trošku slabší než jednička, ale líbilo se mi to. Kimmie byla zajímavá postava a bylo jasné, jaký má za sebou příběh a co chystá. Carl s Asadem opět výborní a Rose mi tam taky sedla.

LucySmile
30.11.2023 4 z 5

Možná o trochu horší, než první díl série, ale na kvalitu to nemělo vliv. Všem doporučuji :)

baji42
25.11.2023 4 z 5

Oddělení Q, Carl Morck, Assad a Rose = výborný a v tomto případě i pořádně drsný thriller.

ZuzanaZ83
10.09.2023 3 z 5

Carl se náhodou dostane k dvacet let starým vraždám, které už byly uzavřeny a viník je za mřížemi. Nicméně se zdá, že všechno je mnohem komplikovanější.
Carl dostal k ruce kromě již známého Asada ještě velmi svéráznou Rose.
Samotný příběh vypráví o zvrhlých vraždách, zároveň o smutném životě bezdomovkyně Kimmie.
Celkově hodnotím jako průměr, nebylo to špatné, ale necítila jsem potřebu knížku co nejdříve otevřít, nebo nepřestat číst.

SSTknihy
05.09.2023 4 z 5

Pěkně drsný thriller, který fakt nepředstírá, že když je někdo hajzl, domluvíte se s ním po dobrém. Případy oddělení Q jsou jednoduše skvělé. Perfektní mix napětí, záhady, akce a humoru. Navíc psané svižně a velmi čtivě.
Po shlédnutí filmové verze už si hlavního hrdinu nedokážu představit jinak než jako Nikolaje Lie Kaaseho.