Zadrž dech

Zadrž dech
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527245/bmid_zadrz-dech-6564d6c18ae2c.png 5 117 117

Talentovaná autorka Michala Ries vstoupila na literární scénu skvělou romantickou sérií Na útěku, která se setkala s mimořádným čtenářským ohlasem. Její nový román opět nabízí poutavé čtení o tom, jak složité jsou mužsko-ženské či rodinné vztahy a jak tenká je hranice mezi láskou a nenávistí. Nenávidí její pokřivený odraz. Mohl by milovat její skutečné já? Marina ví, jaké je žít v temnotě. Pozná chuť pohrdání a zloby. Z okovů minulosti se jí však podařilo vysvobodit a žije obyčejný život, ve kterém je šťastná. Její dušení rovnováhu pak ale naruší příchod nového kolegy – minulost a přítomnost se nebezpečně protnou a její klidný život je rázem v ohrožení. Spolu s přízrakem mladé Mariny se vrací i vzpomínky a bolest. Marcel by ji mohl zničit pár větami. Udělá to? A když ne, co za to bude chtít? Proč ji vlastně tak moc nenávidí? A ty jeho oči, ty ji matou nejvíc. Občas totiž vypráví úplně jiný příběh než jeho ústa... celý text

Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: , Red

Zadrž dych, 2021

alzbeta2843
13.11.2024 5 z 5

Táto kniha ma úplne dostala. Pocity, čo som cítila pri jej čítaní boli veľmi silné. Kniha je veľmi emotívna a obsahuje naozaj závažné situácie, preto odporúčam, aby citlivé osoby zvážili čítanie.

Kniha sa číta úplne sama. Ja som ju nemohla pustiť z rúk a neodložila som ju dokým som nemusela. I keď som ju nečítala, musela som neustále o nej premýšľať. Obsahuje v sebe veľa myšlienok, ktoré mi nedali pokoj. Ja som tiež len človek a tiež sa uchylujem k jednoduchým záverom, i keď by som sa mala snažiť zamyslieť a povedať si: "Naozaj by som sa nezachovala rovnako?" "Je jednoduchšie naozaj odvracať oči?"

Chcela by som byť tak odvážna a laskavá ako bola Marína, ktorá našla v sebe silu a bojovala a nezabudla, ale snažila sa vyrovnať so svojim osudom. Veľmi som jej držala palce, aby zostala taká optimistická. Nad záverom knihy mi i uletela slza, ale viem, že ide o naozaj reálne chovanie a preto sa mi páčilo, že to autorka nepriklášlila a nepresladila ako tomu bežne býva.

hanka_reading
12.11.2024 5 z 5

“Nejen každá láska má svůj příběh. I každá nenávist ho má.

“V lidské rozmanitosti je krása. A ještě krásnější je, když druhé dokážeme přijmout i s jejich limity a omezeními.

“Mezi nenávistí a láskou je tenká hranice a obě pohání vášeň.

“Každá situace má lepší úhel pohledu, pokud ho chceš vidět.

Marina pracuje jako asistentka a vede si celkem spokojený život. A to díky tomu, že opustila vesnici, kde strávila dost hrozné dětství plné nenávisti a traumatizujících situací. Dalo jí spoustu práce začít žít normální život, ale podařilo se jí to. Jenže tenhle relativní klid naruší nový kolega, který nastoupí k nim do práce. Není to nikdo jiný než Marcel, který pochází ze stejné vesnice. A ten si s sebou přinese i vzpomínky, na které chce Marina zapomenout.

Musím říct, že autorka mě dokázala vtáhnout do děje hned na první straně. Skvělé byly začátky kapitol, kde nás seznamuje s minulostí Mariny, ale jen v náznacích. Čtenář tuší nějakou temnou stránku, něco si i domyslí, ale pravda je mu dlouho skryta.

Marina byla neskutečně silná žena a i přesto všechno, co zažila, dokázala najít v každém něco dobrého.

Celá kniha je plná krásných a zajímavých myšlenek - to se mi moc líbilo. Prvních cca 100 stran bylo pro mě těžké čtení vzhledem k tomu, jak se Marcel choval k Marině. Střed byl v pohodě a pak byl pro mě silný zážitek poslední část.

Kniha je plná emocí, které mě v klidu rozhodně nenechaly - to, co Marina zažila, jak se k ní chovala rodina a okolí.

Celé je to o těžkém traumatu z dětství, o naději, o odvaze, ale i o lásce a vztazích - nejen milostných, ale i přátelských. A taky o tom, jaká tenká hranice je mezi láskou a nenávistí.

Pro mě je to první setkání s autorkou a jsem maximálně nadšena. Moc se mi líbilo, jakým způsobem zpracovala takové těžké téma. Knihu si rozhodně přečtěte, stojí za to.

lucie.svobodova
07.10.2024 5 z 5

Emotivní příběh o tenké hranici mezi láskou a nenávistí, o minulosti, která nás formuje, a o síle, kterou člověk musí najít, aby se postavil sám sobě a svému osudu.

Autorka přináší komplexní a poutavý pohled na život hlavní hrdinky, třicetileté Mariny, která bojuje se svými démony z minulosti a snaží se najít rovnováhu v přítomnosti.

Marina se zdánlivě vyrovnala se svou bolestnou minulostí a žije poklidný život.
Má stabilní práci, přátele i bydlení.

Ale příchod nového kolegy Marcela – muže, který zná její minulost a může ji kdykoli připomenout – vše mění. Marcel, pocházející ze stejné vesnice jako Marina, o ní zná jen povrchní pravdu a nechápe tak její hlubší bolesti.

Na začátku k ní chová zjevné pohrdání a není schopen vidět ji jinak než přes negativní zážitky z dětství. Avšak postupem času a blízkostí v práci začne Marcel odhalovat Marininu současnou povahu – laskavou, silnou ženu, která se i přes všechny překážky postavila na nohy.

Příběh se věnuje několika vážným tématům, včetně sexuálního zneužívání, rodinného zklamání a společenských předsudků.

Autorka citlivě a realisticky zpracovává náročná témata, a přestože kniha není nijak depresivní, nechybí v ní momenty, které vás dojmou k slzám.

Marina je inspirativní postavou, jejíž cesta ke smíření s minulostí ukazuje sílu lidského ducha a odhodlání nevzdat se naděje.
Prožíváme s ní její pocity beznaděje, boj a nakonec i smíření.

Marcel jako postava prochází výrazným vývojem – z hrubého a arogantního muže se stává někdo, kdo se dokáže otevřít a pochopit druhého člověka. Jejich vztah není pohádkovou láskou na první pohled, ale spíše procesem poznání, smíření a budování důvěry.

Marcel je pomyslným zrcadlem každého, kdo si pod tlakem předsudků a stereotypů vytvořil o druhém člověku falešný obraz.

Miška v knize mistrně postupně odhaluje Marininy temné vzpomínky a vytváří tak plný obraz její osobnosti.

Dialogy jsou přirozené a realistické, což dodává příběhu autenticitu. Kniha je plná emocí – vtipné momenty se střídají s těmi bolestivými, a právě tato dynamika činí příběh živým a velice čtivým.

Jedná se o knihu, která vás zaujme od prvních stránek a nepustí až do konce.
Příběh, který se zabývá tématy, jež nejsou lehká ani příjemná, ale zároveň je napsán s nadějí a optimismem.

Doporučuji všem, kteří se nebojí číst knihy s hlubším poselstvím a kteří ocení příběh o odpuštění, lásce a síle člověka překonat svou minulost.

Ophelie
30.09.2024 4 z 5

Zpočátku tato kniha vypadala na další z řad hate-to-love story, ale nebylo tomu tak. Příběh má mnohem větší hloubku. Marina si v minulosti prožila peklo (její chování coby důsledek nezpracovaného prožitého traumatu), ale díky její práci na sobě (terapie, odpuštění druhým i sobě) našla ve svém životě vyrovnanost. Ta je ale ihned nalomena přítomností nového kolegy v práci, Marcela, který pro Marinu tak úplně nový není (znají se z minulosti).
Pokud opomenu fakt, na kolik je chování osob ne-reálné (dokonalý a zcela chápající Marcel, vyléčená a andělská Marina), kniha se mi moc líbila. Mezi řádky se sem tam objeví i hluboká myšlenka.

“Jenže není odvážný ten, kdo se nebojí, ale ten, kdo i navzdory strachu koná.

“Nejsou viníci i ti, kteří mlčky přihlíží utrpení druhých? Nejsou v jistém slova smyslu i oni sami těmi, kdo způsobují bolest?

Knihu rozhodně doporučuji.

KatieKuli
22.09.2024 4 z 5

Příběh Mariny, která se zdá být vyrovnaná a srovnaná se svým životem, dokud se neobjeví Marcel, jeden z lidí z její minulosti. A znova se musí svým způsobem obhajovat, vysvětlovat a nakonec i sdílet své tajemství. Ještě více ji to semkne s kamarádkami a dočká se pochopení a podpory.
Námět je velmi silný, už od začátku dává tušit, jaké trauma Marinu poznamenalo. Někdy uprostřed mi přišlo, že kniha ztrácí dech a už mě to tak nevtahovalo. Musím uznat, že jsem obdivovala její přístup (jen si nejsem jistá, nakolik reálný je), jen jsem ty emoce s postavami neprožívala. Proto ubírám hvězdičku.

anovy64
17.09.2024 3 z 5

Já tentokrát jdu proti proudu. Námět velice zajímavý, ale zpracování (i když hned zkraje mi bylo jasné, v čem tkví Marinin problém) mě nechytlo za srdce, hlavní hrdinové mi k srdci nepřirostli a připadá mi dost nereálné, aby někdo, kdo měl takovou reputaci jako Marina, potkal tak chápajícího muže jako byl Marcel. Ale určitě bych jí to přála.

LuckaK.088
27.08.2024 5 z 5

Autorka tedy opravdu umí napsat silný příběh. A co musím vyzdvihnout je, že z konce neudělala přeslazené klišé. Doporučuji.

"Už nikdy víc nezadržím dech. Naopak, budu dýchat zhluboka."

Jidu
22.08.2024 5 z 5

Takže, řekněme si to narovinu, tohle je absolutní skvost a autorka předvedla svůj um v plné síle.

Říkala jsem si - kniha od Redu, copak to bude za temné pozadí. Jasný, to známe, nějaká chujovina.

A ejhle! Takhle emotivní a temný příběh jsem dlouho nečetla. Hlavní hrdinka si zažila peklo, jakým by si neměl projít absolutně nikdo.

Kdo s kým bude je asi jasný, takže to pro nikoho nebude spoiler, ale ze začátku mi hlavní hrdina tak pil krev a nesnášela jsem ho, že jsem si říkala, že jestli s ním Marina bude, tak je úplně, ale úplně hloupá.

Jenže mi autorka opět vytřela zrak. Postupně jsem si ho začala vážit, začala jsem chápat, proč se choval jak se choval a hlavně jsem mu (jim) začala fandit.

Co se hlavní hrdince stalo jsem odhalila tuším nějak před půlkou, ale furt jsem čekala na to definitivní potvrzení. A když k tomu došlo, tak přiznávám, ukápla slza.

Závěrem - kdo chce román plný se*uálního napětí, ale kde nejde jen o to jedno a snese to, že to není absolutní oddych? Jděte do toho. Já jsem nadšená a hodnotím na 100%, to nejde jinak.

eliska2126
20.08.2024 5 z 5

Toto je moje první setkání a autorkou a já nemůžu být šťastnější z toho, jak to dopadlo. V knize sledujeme Marinu, která má za sebou nelehkou minulost, kterou nám autorka odkrývá počas celé knížky pěkně postupně. Není lehké vyrovnat se s tím, co se stalo. Navíc, když se s příchodem nového kolegy Marcela střetne Marinina přítomnost s minulostí.

Přiznám se, že ze začátku jsem měla pocit jako bych četla Má mě rád, nemá mě rád od Sally Thorne. To prostředí kanceláře a nenávist mezi Marcelem a Marinou mi příběh dost připomínaly. Jenže pak se to začalo lišit a příběh zvážněl. Nečekala jsem, že z příběhu, který jsem měla za fajn oddechovku, se stane tak silný příběh.

Děj i postavy jsou neuvěřitelně propracované a příběh je napsaný opravdu reálně. Neměla jsem vůbec problém se do něj vzít a těšila jsem se, až se po náročném dni ke knížce zase dostanu. Flashbacky do Marininy minulosti, kde jsme postupně odkrývali, co se stalo, dodávaly příběhu na vážnosti a bylo mi z nich trochu smutno.

Co se týče postav, tak Marina mě bavila už od začátku. U Marcela jsem moc nevěděla, ze začátku se choval fakt hnusně, ale jeho postava prošla vývojem a nakonec jsem si ho oblíbila.

Celkově je příběh komplexní a nabitý emocemi. Rozhodně můžu doporučit, pokud hledáte romantiku, která vám ale nabídne i mnohem silnější příběh! A já se těším na další autorčiny knihy, kterých se snad v češtině dočkáme.

Pája699
08.08.2024 5 z 5

„Při čtení téhle knihy jsem dech nejen zadržovala, ale příběh Mariny mi ho doslova vzal.“

Tento komentář je na obálce knihy a nemohu než jen souhlasit a lépe bych to nenapsala.
Tento příběh vás strhne a opravdu při čtení zadržujete dech. S počtem otočených stránek víc a víc.
Marina byla neskutečně silná žena. Prošla si peklem, ale neztrácela víru a dokázala se odrazit ode dna.
Život ji nachystal hodně překážek, ale nevzdávala se a po všem co se jí stalo, žila naplno.

Chování sourozenců a matky ve mně probouzel akorát odpor a nepochopení. Člověku nemá cenu něco vysvětlovat, když o to nestojí a stojí si zarputile za svou pravdou a iluzí.

Určitě doporučuji!

MAU256
28.07.2024 5 z 5

"To, jestli je nějaký konec šťastný, nebo ne, je jen úhel pohledu. Vy dva jste můj šťastný konec."

Na tuto knihu jsem narazila díky databázi, byla úžasná. Tak silný příběh, Marina dokázala skoro nemožné, po tom, co si zažila, se z ní stala úžasná žena, svou druhou šanci naplno využila, i když to nebyla vůbec jednoduchá cesta. Knihu mohu jen doporučit.

Misshell1
15.07.2024 5 z 5

Tohle byla naprosto úžasná kniha, četla se sama od začátku do konce. Marina se stala úžasnou ženou. Všechno, co bylo napsáno vás v jistém ohledu nutí k zamyšlení. Velmi silný příběh se vším, co k životu patří. „Lidé si pletou šťastné konce s těmi dokonalými. To není totéž. Skuteční lidé zažívají skutečné konce – nedokonalé, neúplné, bolestné, krásné, naplňující."

Agida
30.06.2024 5 z 5

Uzasny příběh, hned od zacatku jsem si velmi oblíbila Marinu a prožívala s ni vše od zacatku až do konce… a ze toho tedy měla dost naloženo… moc jsem ji obdivovala, ze to nevzdala a bojovala… I když da se vyhrát nad něčím, co Vam způsobili jiní lidé a způsobují? Ovšem v životě měla i štěstí a to když ji do zivota vstoupil Marcel, skvely muž, kterého vy si zasloužila každá žena…Byl to příběh plný emocí…. Na první pohled mě zaujala i krásná obálka knihy. Doporučuji všem

intelektuálka
12.06.2024 4 z 5

Opět dobře zpracované téma rodinné patologie ....

Marina skrývá bolest a hledá cestu, jak se vyrovnat s minulostí .....

A zde nepomůže zadržet dech - je třeba nadechnout se z plných plic ...

Pěkná je tady vzpomínka na Sládkovičovy verše :

Jestlipak vidíš, moje milá, ty rozbouřené vody ?
Jestlipak vidíš ten připlouvající člun ?

To zhruba anotace této knihy .... najdeš někoho, kdo ti podá pomocnou ruku ?

A jak to skončí, to si přečtěte v této knize .... doporučím.

Red-haired
11.06.2024 5 z 5

Bylo to bolavé čtení, to ano, ale taky plné vášně, naděje a neskutečné dávky pochopení pro chování druhých. Marinina minulost se sice dá odhadnout ze střípků, které nás provází na začátku kapitol, ale i tak vám celé odhalení dá pořádně zabrat.

„Marcel v téhle chvíli představuje všechny ty lidi, kteří mě zraňovali. Ztělesňuje všechnu tu nenávist, které jsem tak mladá a křehká byla příjemcem.“

Na začátku mi bylo s Marinou z Marcelova chování dost úzko, taková šikana se snáší těžko, ale jak asi víte, já nikdy nepohrdnu dobrou hate to love romantikou, a tato byla skvělá.

Marina sice není druhem hrdinky, kterou bych preferovala. Je dost prudérní a nejsprostší slovo, které je schopná vyslovit, je „blbec“. Je to ale taková ta čistá duše, takže i když s ní není zrovna zábava, k příběhu mi to sedělo. Marcel byl prostě pan úžasňák, jen potřeboval změnit mindset a jeho dobývání pak stálo za to.

Já nemůžu jinak, než hodnotit knihu 5/5* a doporučuji vám si tuhle horskou dráhu emocí a dávky krutého realismu taky zažít.

proni
07.06.2024 5 z 5

Úžasný emocionální příběh..je až neskutečné jak se někteří lidé dokáží postavit k útrapám druhých..,ale láska je nade vše..

maluck
03.06.2024 5 z 5

Tleskám! Tak to byl emoční nářez, který jsem nečekala. Naprosto dokonalé, a tak reálné zpracování. Hned ze začátku se dá předpokládat, co se Marině přihodilo. Se vším, čím si prošla, se ale dokázala poprat a vypořádat. Jsem ráda, že se dočkala šťastného konce, i když ne úplně přeslazeného. Skvělé byly Marininy kamarádky a nakonec i Marcel (ještěže se včas vzpamatoval).

Ketfl
28.05.2024 5 z 5

Marina si v životě prošla peklem. Zažila bolest, pohrdání i zlobu ze strany druhých, ale také ztrátu rodiny. Přes to všechno se jí podařilo začít znovu a vybudovat si od základů nový život. Našla si přátele, dobrou práci a konečně se cítí ve svém životě spokojená. Tedy alespoň do chvíle, kdy se její minulost a přítomnost střetnou s příchodem nového kolegy.
Marcel zná Marininu minulost. Pár slovy by mohl zničit vše, co po celé roky pracně budovala. Jeho nenávist Marinu ničí, ale je to skutečně tak? Jeho chování i pohledy naznačují, že k ní necítí jen nenávist. O své pravdě je však pevně přesvědčený. Co když ale zjistí, že ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá?

Kniha Zadrž dech nabízí neskutečně zajímavý a emocemi nabitý příběh. Hlavní hrdinka Marina si musela ve svém životě mnohé vytrpět. Flashbacky do minulosti pomalu a jistě nastiňují, co se jí stalo. Mě to popravdě napadlo téměř ihned, ale celou dobu jsem se modlila, aby to nebyla pravda. Protože něco tak strašného by člověk nepřál nikomu na světě. I přesto byla Marina neskutečně silná žena, která se dokázala odrazit ode dna a vybudovala si hezký a spokojený život.

Hlavní hrdina Marcel mě ze začátku strašně zklamal. K Marině se choval otřesně a nebudu zastírat, i z jeho chování k ní mi občas vytryskly slzy. Čím více ale Marinu poznával, tím více se jeho chování měnilo, a nakonec musím říct, že jsem si ho neskutečně zamilovala. V jádru to byl totiž milující a hodný muž, který by pro svou lásku zbořil svět.

Kniha je velice emotivní, takže určitě doporučuji ke čtení kapesníky. Příběh mě neskutečně zasáhl a já se vůbec nemohla od čtení odtrhnout. Stránky se mi doslova míhaly pod rukama. Styl autorčina psaní mi velice sedl, kniha se četla úplně sama. Tohle není moje první kniha od autorky a rozhodně také ne poslední.

Tuto knihu velice doporučuji!

Za poskytnutí knihy k sepsání této recenze převelice děkuji samotné autorce.

Jenny46
28.05.2024 5 z 5

Autorku čtu poprvé a hned taková emotivní kniha, propracovaný děj...
Přečetla jsem na jeden zátah, i když téma není zrovna lehké. Příběh autentický a silný psán s lehkostí, který může pomoct ženám v nelehkých situacích!!!
Tento příběh se Vám dostane hluboko pod kůži.

"Nesud člověka za jeho činy, když neznáš jeho příběh, bolest "

Radusek
26.05.2024 5 z 5

Mé první seznámení s autorkou. První a nezapomenutelné. Tak skutečné. Skvěle napsané. Velice emotivní příběh o tenké hranici lásky a nenávisti, pomlouvání, lží, předpojatosti, bolesti, ale i štěstí a naděje. Při čtení knihy jsem nejen zadržovala dech, ale i slzy.

Michala Ries
slovenská, 1989