Zajatec Londýna - Pohled na Angličany francouzskýma očima
Régis Franc

Autor vypráví na základě své vlastní zkušenosti Francouze přesídleného do Londýna, kde žije již šest let. S laskavým humorem líčí každodenní situace, do nichž se dostává jako Francouz, který se narodil na slunném jihu Francie a neumí skoro ani slovo anglicky, popisuje všelijaké anglické nešvary a zvláštnosti, s nimiž se běžný turista v Anglii nesetká. Je to nanejvýš vtipné, odpočinkové čtení s přesnými portréty a postřehy a velmi přínosné pro každého, kdo byl v Londýně nebo se do něj chystá.... celý text

Kdybych měla hodnotit jen první polovinu, dala bych možná i 3 hvězdičky, ale konec byl tak zmatený, že si autor musel asi pořádně přihnout nebo dokončoval knihu na etapy, vždy jen pár řádků, bez návaznosti na ty předešlé. Není proč doporučit.

Stále jsem čekala na ten humor avizovaný na zadní straně a on pořád nikde... ok, dávám dvě hvězdičky za snahu a obálku v britských barvách.

Celkem zklamání, i jako čtení na cesty do autobusu. Pár vtipných postřehů, jinak celkem zmatečné a obávám se, že spoustu narážek jsem nepochopila. Ale objevila jsem díky této knize hudbu Marianne Faithfull - takže přece jen přínosné.

Už po deseti stránkách jsem toho autora měla plné zuby. Hold francouz jak má být. My jsme ti nejlepší a všichni ostatní jsou negramotní suchaři. Knížku jsem přečetla letmo ale už nikdy více.

Na deštivý letní den nebo dlouhé zimní odpoledne je to průměrný bonbonek a svou délkou 133 stran neurazí. Kdyby jich bylo více, zřejmě by kniha skončila nedočtená. Je mi líto, francouzský humor absolutně nechápu, ale kdo ho má rád, bude s příběhem spokojený. Dávám tři hvězdičky, protože se jedná o průměr, a i přes velkou řádku výhrad se našla místa, která mě bavila a za ty si autor pochvalu zaslouží.

Naprostý průměr. Neurazí, nenadchne, autor mi přišel trochu jako nafoukaný trouba, který pořádně neví, proč vlastně knihu píše, ale jako bonbonek se to dalo. Mít to víc stran, vzdám to v polovině.

Kniha nic moc. Autor skáče mezi jednotlivými ději a čtenář se díky tomu ztráci v kontinuitě příběhu. Byly tam i části, u kterých jsem nezavzně vyprskla smíchy, ale jinak je tato kniha velkým zklamaním.

Musím přiznat, že i já jsem byla zklamaná. Po celou dobu, kdy jsem knihu četla jsem si lámala hlavu, proč se autor do Anglie vlastně stěhoval a proč se raději nevrátil domů. Chvílemi se navážel do jiných autorů - Angličanů, kteří napsali své dojmy ze svého života ve Francii. Možná právě jim chtěl ukázat, že ani jejich národ není dokonalý, ale moc se to nepovedlo.

Tuto knihu jsem otevírala plná očekávání, jak bude úžasná. A zklamalo mě to. Víc než jsem čekala. Myslela jsem, že si přečtu opravdu skrz na skrz vtipné momenty člověka, který se přestěhoval do Londýna, který anglicky nemluví a pokouší se nějakým způsobem přežít.
Ale dočkala jsem se, krom pár světlých momentů, které rozhodně nepřevažovaly, jen velebení Paříže a spousty historek z dětství, případně pár informací o tom, jak v Londýně funguje sféra stavebnictví a kdo Vám pošle fakturu.
Přemýšlela jsem, že knihu odložím - ani styl psaní mi nesedl, to absolutně vůbec, respektive myšlenkové pochody by byly v pořádku, ale žádné očíslování apod., takže to bylo jako nějaká jedna táhnoucí se změť něčeho. Nakonec jsem dočetla, jen proto, abych dílo mohla posoudit celé, ne jen z několika stránek.
Za mě nedoporučuji, je to spíš kniha pro Francouze, než pro laiky, do francouzské kultury nezasvěcené. Každopádně hodlám zkusit "Zápisky z malého ostrova" od Billa Brysona, snad potěší víc.
Autorovy knížky
2013 | ![]() |
Na to, že to měla být humorná kniha, tak jsem se vůbec nesmála. Neustálé skákání v textu, kdy jsem se ztrácela, o čem vlastně vypráví.