Zákon Azylu

Zákon Azylu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479408/bmid_zakon-azylu-bft-479408.jpg 4 125 125

Zákon Azylu série

1. díl >

Kde jsou monstra, jsou i lovci. A náš svět je jich plný – monster i těch, kdo je loví. Heslo každého v téhle válce zní: „Použij cokoli, co funguje, a přežij!“ V současné Praze to platí dvojnásob. Jestli to někdo poznal na vlastní kůži, je to Benedikt. Zbavený ochrany organizace lovců se může spolehnout jen na pomoc výstředního antikváře a dívku, která je někdy děsivější než všechna monstra. Vypravěčský styl Lucie Lukačovičové je svižný, dovedně proložený akcí i chvilkami oddechu. Její příběhy plynou bez zádrhelů a hluchých míst. – Monika Hrňová, Sarden.cz... celý text

Přidat komentář

Sitth
29.09.2024 2 z 5

Je to škoda, mělo to pěkný potenciál, ale autorka by si musela vybrat, co chce vlastně napsat. Takhle to bylo trošičku jako když pejsek a kočička pekli dort. Při vší úctě k autorce. Pro mě by bohatě stačilo, kdyby se děj točil kolem pověstí a bájí Prahy, výlet do Jižní Ameriky bylo zbytečné odbočení od děje a snaha o detektivní zápletku chabá a vlastně i těžko uvěřitelná. Vše nakousnuté, nespojené a moc to u sebe nedrží.
Bohužel. Dávám 3/6 a do dalších dílů se pustím až mi dojdou jiné knihy ke čtení.... A to jen tak nebude.

LilyGorch
25.08.2024 4 z 5

Lovec nadpřirozených monster Benedikt kdysi pracoval pro organizaci Azyl. Nesouhlasil však s některými z jejích pravidel, proto se rozhodl z organizace vystoupit a začal škodící nestvůry lovit na vlastní pěst. Nyní se doslechl o útocích na duchy a stvoření ze starých pražských legend. Protože se domnívá, že by od monster měl chránit nejen lidi, ale klid by měl být dopřán také dobrým duchům, začne pátrat po neznámém pachateli. Na pomoc si vezme ducha Gabriela a golemku Yissl. Jde však o složitější případ, proto je třeba, aby spojil své síly také se svým bratrem Teodorem, s nímž se po smrti rodičů přestal stýkat.

V této oddechové fantasy mě nejvíc zaujalo propojení pražských legend a postav v nich vystupujících spolu s mýty exotické Argentiny. Toto nesourodé spojení dávalo smysl. Bylo cítit, že autorka si danou tématiku dobře nastudovala a ví, o čem a proč píše. Ze všech poměrně rozmanitých postav jsem si nejvíce oblíbila ducha Gabriela. Doufám, že s ním budeme mít tu čest i v následujících dílech. Jenom detektivní zápletka se mi zdála trochu slabší..

Zákon azylu jsme společně četli v červnovém společném čtení, které pravidelně pořádá Dragell v rámci svého Čtenářského klubu. Knížku jsem částečně četla v papírové podobě a částečně poslouchala jako audioknihu na Audiotéce, kde je zdarma součástí členského obsahu. :o)

4/5 *


Ailee
22.08.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani mě to moc nechytlo. uvidím, zda se pustím i do dalšího dílu.

lucyvase4
22.07.2024 4 z 5

Kde jsou monstra jsou i lovci. A náš svět je jich plný - monster i těch, kdo je loví.

Hlavní hrdina Benedikt se před pár lety rozešel s organizací Azyl, i se svým bratrem Theodorem. Nyní loví monstra na vlastní pěst. Oporou mu je jen jeho věrný přítel Gabriel. Filozofie Azylu je totiž taková, že monstra jsou monstra a lidé jsou lidé. A s tím Benedikt ne vždy dokáže souhlasit. Když ale v Praze začnou být ohroženi lidé i duchové, Azyl s ním znovu naváže spolupráci. Tím spíš, když případ vypadá jako osobní vyřizování účtů s oběma bratry.
Dokážou Theo a Ben spolupracovat? Nebo nepřekonají minulé křivdy?

Autorka skvěle propojila náš současný svět se světem nadpřirozena. Zasadila děj do Prahy a později do Jižní Ameriky, což bylo velice originální. Navíc použila reálně dohledatelná místa, ke kterým se vážou i určité paranormální jevy. No vážně jsem si občas říkala, zda je to všechno vůbec vymyšlené. Není autorka skutečně členkou Azylu?

Velice se mi líbilo, že použila v každé zemi její dobové nadpřirozené bytosti. V Praze to byl vodník, golem nebo hořící vůz tažený kozly. V Buenos Aires zase Luz Mala nebo Supaye. Díky knize jsem si i legendy o těchto bytostech vygooglila. Je vidět, že autorka má mýty a legendy jednotlivých zemí vážně zmáklé.

Popichování mezi bratry bylo rovněž skvělé. Často jsem se usmívala a někdy dokonce smála nahlas. U některých hlášek se vážně nedal smích zadržet.

Postavy byly vykresleny tak živě, jako kdyby skutečně existovaly. Nejvíce jsem si oblíbila Benedikta. I když mnohdy jednal ukvapeně a na vlastní pěst, vždy se snažil každému pomoci.

Hlavní detektivní zápletka byla trochu přitažená za vlasy. Chápu že autorka chtěla poukázat na to, že i malá chyba v minulosti se s námi může vléct a formulovat nás do budoucí podoby. Jen si prostě nemyslím, že by zrovna tahle křivda eskalovala až do takových rozměrů. Příběh mne i přesto hodně bavil.

Obálka knihy je naprostý skvost.

Hodnocení: , 5/5

,,Obyčejné lidské zlo umí být horší než zástup pekelníků."

Pepa0216
03.07.2024 3 z 5

Příjemná fantasy oddechovka. Skvělé jsou různá Pražská strašidla a báje. Kniha je jich plná a autorka umí různé příběhy skvěle zapojit do knihy a děje. To samé platí o pro mě neznámých legend a bájí Argentiny. Dotud je to fajn, ale to jen do chvíle, kdy se kniha začne tvářit jako detektivka a řešíme napadení Pražských duchů. Vysvětlení tohoto případu je totiž vyloženě nepochopitelné a je škoda že si s detektivní zápletkou autorka nedala více práce. Indicie podle kterých poznali o koho se jedná, by totiž z logické stránky nepoznal vůbec nikdo a celé to odbyté vyšetřování kazí dojem z rozsáhlé části knihy.

Fantasy s cestopisnými prvky a spoustou našich a Argentinských duchů a strašidel je rozhodně dobrou volbou, ale bez detektivní zápletky, nezápletky by se kniha v pohodě obešla a naopak by byla daleko lepší. Tímto padá do průměru.

barbora4816
02.07.2024 5 z 5

Přiznám se, že pro mě kniha úplně nebyla, ani témata ani postavy. Ale nemůžu rozhodně říct, že byla špatná. Hodně dobrodružství, bojů a odkazů na náboženství (to říkám jako absolutní ignorant v tomto oboru), díky kterým se pro mě kniha zpočátku stala dost velkou intelektuální výzvou :D Jediné, co bych za sebe vytkla, bylo předávání informací čtenáři, které se dělo v dialogu, což je super, ale místy mi přišlo poněkud vynucené, že by postava zrovna tohle řekla, třeba až tak obsáhle. Jinak to byla fajn výpravná fantasy vyšetřovačka s příšerami, promyšlenou magií a zajímavými settingy. Přečíst druhý díl mě to nemotivovalo, ale přesto jsem ráda, že jsem se s tímhle českým fantasy dílem seznámila.

LilianTae
28.06.2024 3 z 5

Nepřidám se k místnímu fan klubu. Mohla bych o tom psát hodně dlouho, ale nakonec se moje dojmy dají shrnout do jednoho slova - nuda. Od první stránky do poslední, s výjimkou několika málo replik, jsem jenom protáčela oči v sloup a říkala si: "Samozřejmě, že se musí stát zrovna tohle."

Samozřejmě, že ten záhadný týpek na začátku má dlouhé vlasy a magický meč.
Samozřejmě, že hlavní hrdina najde golemku, které může vysvětlovat úplné základy, zatímco zapomene, že není člověk, protože vypadá a chová se úplně jako člověk.
Samozřejmě, že se hlavní hrdina opije a vyspí s jedinou ženskou v okolí, která je k dispozici a samozřejmě, že ona je... pardon, to by byl spoiler.
Spoustu "samozřejmě" později se pak dostáváme k tomu, že kniha samozřejmě musí mít happy end a všichni jsou šťastní až do smrti. Nebo i po smrti.

Kromě těch několika vtipných replik to tak zachraňuje pouze to, že autorka je očividně vypsaná a alespoň stylisticky knize nelze nic vytknout. Tři hvězdy přesně a víc ani ťuk.

olga8832
26.06.2024 5 z 5

Velké překvapení. Příběh je propracovaný, vyprávění zajímavé a navíc zasazené do Prahy s použitím místního nadpřirozena.... prostě paráda. Moc se mi to líbilo.

Jen... poslouchala jsem audio, tady by to možná chtělo doladit, ale na příběhu to nic neubralo.

Etule
07.06.2024 audiokniha 5 z 5

Ještě před pár lety bych Vám tvrdila, že české autory nečtu. Což donedávna byla taky pravda, ale zjistila jsem, že česká fantastika mě dostala. Stejně jako tahle kniha.
Musím přiznat, že jsem ke knize nečetla ani anotaci, takže když jsem zjistila, že se odehrává v Praze bylo to pro mě překvapení. Příjemné. Sedl mi styl psaní, humor, sarkastické postavy, nesourodá partička hrdinů (miluju tě Gabrieli) i propletení s pověstmi Prahy. Jo tohle mi prostě sedlo ve všech směrech.

Cteme_s_Terkou
31.05.2024 5 z 5

Vítám vás u dnešní recenze, ve které se podíváme na knihu další české autorky, Lucky Lukačovičové s názvem Zákon Azylu, jež je první v sérii z jednoho světa s názvem Azyl, no děj tohoto dílu je ukončený a další díly jsou volným pokračováním, proto se nemusí bát ani ti, kteří dlouhé a rozvleklé série nemají rádi.
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Epocha a samotné autorce, s níž kontakt mě přivedl na tento knižní svět.
Pojďme už ale na hodnocení.


Tuhle knihu jsem dlouho odkládala a upřednostňovala jsem jiné. Vlastně ani nevím, proč, nebo jak jsem k tomuto rozhodnutí došla. No konečně jsem se do ní pustila a musím říct, že jsem ráda, že jsem ji odložila, protože bych jinak musela čekat na třetí díl, když mi přišla někdy v březnu / dubnu spolu s druhým dílem.
Z ostatních pohledů ale samozřejmě lituji, že jsem ji nezačala číst dříve, protože byla skvělá. Autorka krásně vykreslila svět a to, proč se Ben oddělil od Azylu. Také vztah mezi bratry byl skvěle popsán.
Je i vidět, že je autorka zcestovalá, protože skvěle popisuje jiné kultury a místa, stejně tak jsem ráda za přísun španělštiny, které jsem, ke svému překvapení, i rozuměla.
Líbilo se mi i vyřešení celé zápletky… vůbec by mě to nenapadlo a situace po rozlomení talismanu byla prostě nej.
Doufám, že se i další díly ponesou v tomto duchu a na oplátku slibuju, že knížku budu všude doporučovat.

Jestli bych knihu doporučila se nejspíše neptáte, takže rovnou komu?
Rozhodně všem, kdo mají rádi fantasy, monstra, přátelství, rodinu, perfektní zápletky a postavy a všem, kteří mají rádi tvorbu tuzemských autorů a knihy z Prahy, ale zároveň i jiných destinací.

Katka.Val
28.03.2024 5 z 5

Super jizda, oba dva dily, mohu doporucit.

Snílek1980
17.02.2024 5 z 5

Lehce napsaný a čtivý příběh, plný akce, tajemna a napětí. Hrdinové jsou sympatičtí, hned jsem si je oblíbila a prožívala jsem děj spolu s nimi. Nejvíc se mi líbilo, že ačkoli knížka nenechá čtenáře vydechnout, je navzdory nepopiratelné akčnosti veskrze milá. I po závěrečném lítém souboji ve mně zůstal hřejivý pocit, že všechno pro všechny dobře dopadlo.

katallinka
15.02.2024 4 z 5

Mám moc ráda české fantasy a navíc mytické bytosti, které jsou tradičně spojeny s Prahou u mě získávají body plus. Příběh se velmi dobře četl a měl zajímavou zápletku.

anmaride
18.01.2024 4 z 5

Toto bylo velmi příjemné překvapení. Mám ráda trochu fantastiky v Praze, tady bylo ještě propojení s Argentinou a pěkně to hrálo dohromady. Žádný potoky krve, za což jsem byla ráda. Postavy byly fajn, nejvíc mě bavil Gabriel.
Další díly ráda přečtu taky.

cori
16.08.2023 3 z 5

Benedikt, duch Gabriel a golemka pátrají po entitě s jihoamerickými kořeny, která likviduje pražské přízraky. Benedikt zároveň řeší svůj vztah k mladšímu bratru, se kterým přetrhal styky po smrti matky. Líbilo se mi zapojení tradičních pražských strašidel i výlet do Argentiny. Oddychové zábavné čtivo se sympatickými hrdiny.

rimar
06.05.2023 5 z 5

Příjemné čtení. Není to žádná akční řežba od začátku do konce, kdy se hlavní hrdina brodí po kolena v krvi a hází jednu trefnou hlášku za druhou ale i tak jsem se bavil. Druhý díl si určitě nenechám ujít. Nenechám si ujít vývoj hlavních postav protože jsou zajímavé.

M.C.SMITH
30.04.2023 5 z 5

Nečekala jsem, že mne kniha bude takto bavit. Pustila jsem se do čtení bez jakýchkoli očekávání a proto jsem byla velmi mile překvapena.
Mám ráda podobné knihy a proto mi tato velmi sedla. Postavy byly skvělé. Velmi jsem si oblíbila Gabriela a Yissl.
Kniha byla velmi dobře promyšlená a dokonale propracovaná, velké plus vidím v tom, že se kniha odehrává téměř celá v Praze.
Bylo to příjemné a oddechové čtení a tímto velmi děkuji autorce za takto povedený kousek.

KadetJaina
15.03.2023 4 z 5

Výborné postavy, které mě hrozně bavily, a zároveň příběh plný zajímavých detailů a informací o monstrech a mytologii. Příjemně se četl a potřebuju na scéně víc Gabriela.
Na druhou stranu některé scény působily dost zkratkovitě a téměř filmové střihy mi místy byly proti srsti. Zábavnost postav a jejich vnitřní život ale všechny drobné nedostatky nahradily.

ydnac
12.02.2023 4 z 5

LOVEC, DUCH A GOLEMKA

Společně jdou po monstru, které ohrožuje lidi i duchy.
Benedikt (lovec) se po smrti rodičů nestýká se svým bratrem Teodorem. Dříve společně bojovali pod štítem Azylu a teď se jejich cesty znovu propojí v boji za společný zájem.
Golemka je nezranitelná, má vizáž mladé dívky, nemá duši a dělá co jí Benedikt řekne.
Duch Gabriel může samozřejmě procházet zdmi nebo posednout člověka.
Celý příběh mi vlastně připomněl sérii s Tomášem Koskem od pana Kotlety, jen tohle je bez sexu a vulgarit, což mi rozhodně nevadí :-)
Je to moje první kniha od paní Lukačovičové a určitě ne poslední :-)

Schary
18.01.2023

Moc pěkná čtivá fantasy s velice sympatickými postavami, které jsou uvěřitelné a jednají vcelku logicky. Děj pojednává o lovci démonů a strašidel v Preze a okolí:), jeho pomocníci jsou duch a golemka. V knize řeší problém s démonem z Argentiny a musí si jako společníka přibrat bratra, s kterým 10 let nemluvil. Velice by mě potěšilo, kdyby paní Lukačovičová napsala další díl....a teď se dívám, že už je na světě, takže hurá do něj!!!