Zákulisie samovydávania (alebo ako si vydať knihu)
Michaela Zamari (p)
Túžili ste niekedy po vydaní vlastnej knihy? Ak áno, ponúkam vám náhľad do zákulisia samovydávania. Bez prikrášlenia, úprimne a priamo. Táto kniha obsahuje viac ako 90 % môjho „know-how” a pomôže vám zorientovať sa v džungli samovydávania. V knihe vám ďalej prinášam - názory iných úspešných autorov, ktorí si vydali alebo vydávajú knihy na vlastné náklady a ich rady, čo by poradili začiatočníkom, - jednotlivé kapitoly venované korektúre, zalomeniu textu, tlači, výrobe obálky, distribúcii knihy, marketingu, e-booku,... - moje skúsenosti, vtipné aj tie poučné, - čo ma motivuje, čísla, orientačné ceny, možnosti trhu. Nájdete v nej aj odpovede na otázky, ktoré som ja nemala komu položiť, keď som sa rozhodla vydať si prvú knihu na vlastné náklady. Nenašla som totiž nikoho, kto by sa už predo mnou vybral s tými istými podmienkami rovnakým smerom. Kniha priateľským jazykom mapuje, čo som sa naučila za vyše dva roky intenzívnej práce, keď som stihla popri zamestnaní vydať za 14 mesiacov 4 knihy. A teraz vás pozývam do zákulisia. Idete? Ďalej obsahuje opis celého procesu, ako sa môže obyčajný smrteľník bez vydavateľstva dopracovať od hotového rukopisu k tlačenej knihe. Spomínam v nej všetky plusy vydávania kníh na vlastné náklady, ale aj mínusy, nech si sami zvážite, či ste ochotní obetovať svojmu snu všetok čas, energiu a potrebné financie. Či už ste autor, alebo iba vášnivý knihomoľ, táto jednohubka je určená aj vám.... celý text
Doteraz podobná kniha na slovenskom trhu chýbala. To je hlavným plusom knihy "Zákulisie samovydávania." Autorka v nej opisuje vlastné skúsenosti so samovydávaním čo môže niektorých nakopnúť k tomu, aby si tiež knihu vydali sami a naopak niektorých odradiť. Vydať si sám knihu totiž stojí veľa úsilia, času a peňazí. Sám viem čo to obnáša. Kniha "Zákulisie samovydávania" je navyše písaná ľahkým štýlom takže človek ju zhltne raz dva.
Kniha o skvelej spisovateľke románov, ako začínala písať, presadzovala sa na knižnom trhu. Taktiež o
informáciách ako pomôcť budúcim autorom. Bol som prekvapený, nad procesom vydania. Náročná práca autora, prípadne vydavateľstva.
Ambíciu vydať knihu (či už s pomocou renomovaného vydavateľstva alebo prostredníctvom samovydávania) má pravdepodobne veľa ľudí, no len málokto si reálne dokáže predstaviť, čo všetko tento proces zahŕňa. Je zrejmé, že self-publishing sa od tradičného vydávania v istých veciach odlišuje, autor má podstatne viac povinností, o čom však mnohí začínajúci spisovatelia vôbec netušia a učiť sa musia takpovediac za pochodu. Michaela Zamari, ktorá už svoje skúsenosti so samovydávaním má, sa nádejným spisovateľom rozhodla túto "cestu" trochu uľahčiť a vydať akúsi príručku, resp. návod ako na to. V knihe na vlastných skúsenostiach systematicky poukazuje na jednotlivé kroky samovydávania - od prvotnej myšlienky, cez korektúru, apretúru, tlač, distribúciu až po propagáciu a rozpočet. Tým, že autorka vychádza z osobných zážitkov, kniha nie je preterminologizovaná, teda je ľahko pochopiteľná pre laickú verejnosť, ktorá zaručene ocení opis detailného postupu - jednoduchý štýl, prehľadnosť informácií, príklady z reálneho života a rozhovory s inými samovydavateľmi považujem za veľké plus knihy, no našli sa časti, ktoré by som z hľadiska logickej následnosti textu usporiadala inak (alternatívne možnosti financovania), iné by som úplne vyškrtla (kapitoly Cesta a cieľ a Prezradila som médiám), pretože vzhľadom na tematické zameranie knihy neponúkali čitateľom (až na pár viet) nič podstatné či podnetné. Určite sa teda nájde priestor na menší upgrade, no ak vás samovydávanie láka a chcete ho v budúcnosti využiť resp. sa o ňom chcete jednoducho niečo dozvedieť, Zákulisie samovydávania vám poskytne dostatok informácií, od ktorých sa budete môcť odraziť, a vďaka nenáročnému štýlu písania knihu prečítate za moment.
Zákulisie samovydávania alebo ako si vydať knihu je primárne určená pre tých, ktorí plánujú vydanie svojej knižky, ale nevedia sa rozhodnúť, či svoje dielo posunú vydavateľstvu alebo nakoniec zapadne prachom. Je to aj váš prípad?
Vďaka Miške ale žiaden prach sadať nemusí, váš rukopis nemusíte schovávať v tmavej zásuvke vášho stola. Poradí vám, ako začať a na čo si možno dávať pozor. Nehovorím, že kniha vám na 100% pomôže s vydaní knihy, ale aspoň máte možnosť dozvedieť sa tieto informácie od autorky, ktorá si stihla za 14 mesiacov vydať 4 knihy. A pre tých, čo nič takéto v pláne nemajú, skúste tiež siahnuť po tejto knihe a možno sa dozviete niečo nové zo zákulisia knižného sveta.
Ďakujem autorke za túto knižku. Od jej krstu som sa na ňu veľmi tešila. Bolo veľmi príjemné nahliadnuť na druhú stranu a dozvedieť sa veľmi zaujímavé info. V rodine sme vydali už dve “knihy” ale žiadnu takto oficiálne, takže možno túto knihu ďalej posuniem mojim rodičom.
Samovydávania kníh je niečo čo ma vždy zaujímalo a nikdy som poriadne nevedela ako to funguje, čo všetko to obnáša. Jediná vec, ktorú som o samovydávaní vedela je to, že je to náročné. Táto kniha mi veľmi dobre popísala, čo všetko to obnáša a po knihe obdivujem každého autora samovydavateľa. Som rada, že kniha nebola písaná ako učebnicový text a aj keď nemala dej tak bola veľmi príjemná a nenáročná na čítanie. Veľmi sa mi páčilo akou formou bola kniha podaná. Už len po tejto knihe, ktorá nie je ani beletria môžem povedať, že autorka má úžasný štýl písania. Knihu má bavilo čítať. Samozrejme niektoré časti ma zaujímali viac ako niektoré, ale to je pri knihach, ktoré nie sú beletria bežné. Ak by som mala povedať, ktorá časť sa mi najviac páčila tak to určite bola časť o knižných blogeroch a marketingu. Ako plus dávam, že knihy bola zapojení aj ďalší autori samovydatelia, takže sme samovydávanie videli z viacerých pohľadov. Knižka sa mi veľmi páči aj po grafickej stránke. Z vonku aj z vnútra je veľmi pekne grafický spracovaná. Jediné mínus, ktoré sa našťastie neodrazilo na hodnotení bolo to, že niektoré obrázky v knihe neboli stopercentne ostré. Knihu vám môžem určite odporúčiť pokiaľ vás zaujíma samovydávanie, ak by sa téma nezaujímala tak by bolo trošku odveci knižku čítať. 5/5✨
Za poskytnutie knihy k recenzii ďakujem autorke @michaelazamari
Chtěli byste někdy napsat knihu? Pokud ano, nebo už máte dokonce hotový rukopis, kniha Zákulisie samovydávania je přesně pro vás! Pokud rozmýšlíte nad tím, jestli svoji knihu vydat samonákladem nebo u nakladatelství, tento titul od Michaely Zamari vám jasně vysvětlí pro a proti a jestli je vůbec pro vás samovydávání to pravé. Mně kniha předala spoustu nových informací a rozhodně se k ní ještě v budoucnu vrátím. Autorka píše skvěle, takže vás čtení rozhodně nebude nudit, i když je to naučná literatura. Moc se mi líbilo, že svými názory do knihy přispěly i další autoři, na jedno téma je tedy více úhlů pohledu, což je super. Tato kniha podle mě na knižním trhu chyběla, takže jsem moc rád, že jí Michaela Zamari napsala!
Skvelá kniha o tom, ako vzniká kniha, keď sa autor rozhodne vydať si ju sám. Ukáže Vám to, čo mnohí netušíme. Kniha je obohatená aj o názory a postrehy iných autorov/autoriek. Celá kniha vo Vás zanechá veľa a otvorí Vám oči, že vydať si knihu nie je prechádzka ružovou záhradou. Odporúčam ju každému, koho tento proces zajíma a kto sa chystá na podobnú cestu, ale aj nadšeným čitateľom, ktorých zaujíma vznik ich obľúbených kníh.
Na pohľad útla kniha, ale prináša mnoho výborných informácií na jednom mieste, ktoré by si inak musel čitateľ pracne vyhľadávať. Navyše, nielen, že autorka Michaela Zamari zhromaždila informácie o výrobe, distribúcii aj propagácii knihy, všetky tieto a ďalšie časti obohatila o osobné skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie. Navyše, do knihy prispeli ďalší autori a ľudia z praxe svojim názorom a to vnímam veľmi pozitívne.
Rozhodne ju odporúčam autorom, ktorý uvažujú o vydaní knihy či už cez vydavateľstvo alebo na vlastné náklady, ale má čo ponúknuť aj knižným nadšencom a všetkým, ktorých zaujíma ako to vyzerá za oponou vydávania kníh.
Nemusíte svoje (spisovateľské) sny vyhadzovať von oknom. Ak neviete ako ďalej a vydavateľstvá vás odmietli, pretože sa im vaša kniha "nehodila" do publikačného plánu.
Keď mi Miška písala, či neprispejem pár slovami do jej pripravovanej knihy, bola som zvedavá, čo z toho nakoniec vznikne. Som pyšná na to, aká úžasná kniha sa vďaka tejto autorke objavila na slovenskom trhu. Výsledok stojí za to.
Michaela Zamari sa s čitateľmi podelila o cenné skúsenosti pri vydaní kníh na vlastnú päsť a aj náklady. Objektivitu riadkov zaistila pridaním častí od iných slovenských spisovateľov a blogerov, za čo má u mňa veľké plus. Názorov aj informácií je mnoho, preto je vzácne ich vidieť mnohé pokope.
Táto edukatívna kráska je písaná ľahkou, ba až úsmevnou formou. Zamari nepíše len o úspechoch jej knižnej práce, ale aj o negatívach a pádoch. Málo kto sa v onlinovom alebo slovenskom knižnom priestore zdôverí aj s negatívnymi skúsenosťami. Tu by sa mi hodila myšlienka ➡️ vďaka (chybám) negatívnym skúsenostiam iných, sa im my môžeme vyhnúť a posunúť sa ďalej.
Osobne som do Zákulisia samovydávania prispela postupom, ako si vyberať knižného inflencera (blogera, vlogera, bookstagramera) pre spoluprácu a ako sa s ním dohodnúť na odmene za vykonanú prácu. Áno, kniha je často pod cenu týchto mikromarkéterov a robia to len pre svoje presvedčenie. Niekedy je kniha však až veľká odmena.
Knihu o samovydávaní určite odporúčam spisovateľom a budúcim spisovateľom, ktorí sa nechcú spoliehať na vydavateľstvá. Knižným influencerom za ponorenie sa do problematiky aj z tej druhej strany a verejnosti, ktorú táto profesia zaujíma.
Pri Poslednom džentlmenovi som sa domnievala, že Miška napísala Bibliu pre všetkých, čo sa chcú pustiť do spolupráce s vydavateľstvami... pri Zákulisí samovydávania je to biblia pre budúcich samovydavateľov! Ak uvažujete nad tým, že by ste si radi vydali vlastnú knihu, rozhodne je pre vás táto kniha „must have“! Krok po kroku, od úplného začiatku, vás Miška naučí ako na to. Poskytne vám informácie bez obalu, tak ako sú a verte mi, že to, že vám neťahá medové motúzy okolo úst, je to najlepšie, čo môžete dostať. Michaela Zamari je skrátka spisovateľka, ktorá vám povie veci, tak ako sú! Okorenené o jej zmysel pre humor a optimistický prístup k životu, ktorý je však stále dostatočne „šmrncnutý“ realitou. Kniha vás teda správne namotivuje a zároveň dá návod na pevných základoch. A ja osobne musím povedať, že ja som si napríklad prečítala o samovydávaní len tak zo zvedavosti a aj tak som sa od knihy nevedela odtrhnúť, pretože Miškin štýl je svižný a čítanie pekne odsýpa. Ale na druhej strane som spozornela pri kapitole venujúcej sa propagácii kníh a samotného autora a táto kapitola mi nakoniec dala veľmi veľa! ... Michaela Zamari je nesmierne ambiciózna žena (a to myslím jedine v pozitívnom zmysle slova) a jej know-how, o ktoré sa podelila (a nielen o svoje, keďže nechala vyjadriť sa aj iné úspešné autorky, či blogerky), si rozhodne zaslúži čestné miesto vo vašich knižniciach, ak ste sa rozhodli tiež skúsiť cestu samovydávania.
2019 | Rozhodnutie |
2017 | Šéf môjho šéfa |
2019 | Osud nevyjednáva: Klient môjho šéfa |
2018 | Šéfom môjmu šéfovi |
2018 | Posledný džentlmen |
Michaela Zamari ma očarila už svojou šéfovskou sériou či samostatným románom Posledný džentlmen, v ktorom sa jedna dejová línia zameriava na to, čím všetkým si autorka musela prejsť, kým jej vydavateľstvo vydalo prvú knihu. V knižke Zákulisie samovydávania sa rozhodla ozrejmiť svojim čitateľom celý proces, ktorým si prechádza autor samovydávateľ.
Ak ste už od autorky čítali nejakú knihu, tak určite viete, že píše prudko čitateľne a Zákulisie samovydávania nie je žiadnou výnimkou. Napriek tomu, že to nie je beletria, číta sa jedným dychom. Je napísaná pútavo, vtipne a jemne sarkasticky a dozviete sa z nej plno zaujímavých informácií, vďaka ktorým nahliadnete "za (samo)vydavateľskú oponu". Od samotného napísania knihy, cez distribúciu, marketing až po financie. Za perfektné spestrenie knihy považujem to, že sa autorka nebála vyspovedať aj iných úspešných slovenských autorov či blogerov, ktorí sa podelili o svoje rady, názory a skúsenosti k danej téme.
Ak ste niekedy premýšľali nad vydaním vlastnej knihy alebo vás len zaujímal celý proces, ktorým si musí autor samovydávateľ prejsť a nedokázali ste sa dopátrať ku všetkým informáciám, je kniha Zákulisie samovydávania určená priamo pre vás. Dovolím si však tvrdiť, že vďaka autorkinmu jedinečnému štýlu písania kniha zaujme aj tých, ktorí sa o túto tému doteraz nezaujímali.
Takže ak hľadáte knižný poklad, ktorý sa dá čítať stále dokola a napriek tomu vás neomrzí, je to práve Zákulisie samovydávania od talentovanej slovenskej autorky Michaely Zamari. Myslím si, že by kniha nemala chýbať v knižnici žiadnemu pravému milovníkovi kníh. Knižka sa stala mojou novou bibliou a rovno sa aj zaradila do môjho zoznamu TOP kníh roka 2020.